Categorieën: Nieuws

Voormalige gemeente Groningen is weer de op drie na armste van Nederland

Met een armoedepercentage van 8,6 procent van de bevolking (volgens de maatstaf van het SCP) is de voormalige gemeente Groningen ook dit jaar de op drie na armste gemeente van Nederland. Het SCP publiceerde dinsdagmiddag de Armoedekaart van Nederland.

De armoede is opvallend onder zelfstandigen (14,6%). Landelijk gezien daalde de armoede juist in deze groep. Wat verder opvalt is dat de Korrewegwijk en De Hoogte minder arm zijn dan een jaar terug. Ze vallen niet meer onder de armste postcodes van het land.

Het absolute aantal mensen die in armoede leven in de Stad is wel gedaald. Van bijna 16.000 in 2018 leven nu 14.500 mensen in armoede in Groningen.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Rare wereld, huizen van 2 ton staan amper een week te koop, zo gewild zijn ze, en toch staan we in deze trieste top 4.

    Is dat nou armoede, of statistiek? Worden studenten meegeteld? Ben je in de stad armer dan op het platteland, met hetzelfde budget? hoe groot is de kloof tussen arm en rijk?

  • Zolang de gemeente Groningen niets veranderd aan de uitvoering van het armoedebeleid en als grote, logge, slecht werkende organisaties blijft werken zonder daadwerkelijk oog te hebben voor war het nou werkelijk om gaat, zal Groningen niet van deze positie afkomen.

  • laat de gemeente maar ophouden met bouwen gaar ten kosten van iedereen en niet alleen de gemeente die mega veel geld vraagt wat voor huishouding nu eenmaal te veel is neem de belastingdienst wat een zooi heel nederland is kapot en word maar al erger en maar roepen gaat goed het is een corrupte zooi met elkaar punt

  • "Het percentage en het aantal personen in huishoudens met een inkomen onder het niet-veel-maar-toereikend criterium. Het budget bedraagt voor een alleenstaande per maand 1135 euro. Voor een stel zonder kinderen is dat 1555 euro en voor stellen met één kind 1850 euro."

    Er wordt hier dus vooral gesproken over de langdurige werkloosheid en de al dan niet door instanties voorgewende arbeidsongeschiktheid, waardoor uitkeringen van 70 procent minimum loon. Ik heb zelf ook een Wajong uitkering, pas gekregen op mijn 47e toen de gemeenten hiermee op grote schaal zijn gaan frauderen, zogenaamd steeds flauw vallen, niet kunnen spreken en twee persoonlijkheden hebben, opgegeven door artsen en verder onderzoek onmogelijk. Tenslotte het er zelf zogenaamd mee eens zijn maar zou niet zeggen dat ik in armoede verkeer. Gewoon een beetje creatief en zuinig zijn. Er is van alles te verzinnen om het wat beter te hebben. Zo zijn er ook die alles van een ander zouden afpakken of zwart bijverdienen. Deze cijfers zouden veel kunnen zeggen over de uitzichtloosheid van diskwalificatie maar volgens mij minder over armoede.

  • Verbaast me niets....is toch eigenlijk altijd al zo geweest? Wel gek als je bedenkt dat de Topambtenaren van de gemeente Groningen het best betaalde salaris verdienen van heel Nederland....zou daarom Groningen o. a zo in de armoede zitten?! Ik heb kennissen die werken bij de gemeente Groningen en bij de sociale dienst en daar hoor ik hele verhalen van..........

Recente berichten

Stadspartij verbreekt samenwerking en contact met fractievoorzitter Amrut Sijbolts

De fractie van de Stadspartij 100% voor Groningen heeft laten weten per direct alle samenwerking…

19 minuten geleden

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

1 uur geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

2 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

4 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

5 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

7 uur geleden