Café Friescheveen aan de Meerweg in Haren raakt een deel van haar grond kwijt. De provincie wil een waterverbinding aanleggen tussen de Drentsche Aa en het Paterswoldsemeer, en heeft daarvoor de grond nodig. Onderhandelingen tussen de provincie en het café liepen op niets uit. Daarom onteigent de provincie de grond.
De provincie wil de waterverbinding aanleggen omdat het water uit de Drentsche Aa schoner is dan dat in het Paterswoldsemeer. Daardoor zal de kans op blauwalgen omlaag gaan. De route loopt via de schipsloot bij het Friescheveen en gaat onder een nieuwe brug nabij het café door. Vervolgens loopt de verbinding naar de voormalige camping waar een nieuw natuurgebied moet ontstaan. De definitieve plannen werden vorige maand door de provincie gepresenteerd.
De plannen bestaan inmiddels 17 jaar, zei Jean-Paul Dubois van Café Friescheveen in het programma Haren Doet op OOG Radio. “In 2002 hebben we vernomen dat de passage moest gaan komen. Toen is de provincie bij ons geweest om te overleggen over wat wij er van vonden, en ze gaven aan grond nodig te hebben. Toen kwamen ze met een hoop voorstellen, en eerlijk is eerlijk, iedereen wil natuurlijk het beste voor zichzelf, dus je zet altijd wat hoger in. Maar vanaf het begin af aan zijn er een hoop beloftes heen en weer gegaan vanuit de provincie naar ons”, zegt Dubois.
Daarna liep het wat hem betreft niet zoals gehoopt. “Een hele hoop dingen zijn niet waargemaakt eigenlijk. Er waren een hele hoop plannen, bijvoorbeeld om het gebouw opnieuw op te bouwen. Uiteindelijk is daar helaas nooit echt concreet een afspraak over gemaakt tussen beide partijen. Uiteindelijk is de provincie het afgelopen jaar begonnen met de onteigeningsprocedure, de provincie heeft die procedure doorgezet en de grond onteigend.”
De kwestie is uitgedraaid op een gerechtelijke procedure. “Nu zitten we in de rechtbank, puur om te kijken wat volgens de rechter de compensatie moet zijn voor de grond en de schade die gaat ontstaan”, aldus Dubois.
Luister hier het hele interview met Jean-Paul Dubois:
Hoe de plannen ook uitpakken, Dubois is niet van plan het café te sluiten. “Wij gaan gewoon door. Mijn moeder is momenteel de eigenaar nadat mijn vader helaas overleden is in 2017. Zij zet het sowieso door, en het is de bedoeling dat mijn vrouw en ik het uiteindelijk over gaan nemen. Wij hopen dan nog wel een jaar of 40 door te gaan.”
Het belooft een flink gure week te gaan worden. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis is het…
Wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) van Cultuur wil proberen om het Poëziepaleis…
Forum Groningen hoeft niet aan de slag met een uitbreiding van haar verdiencapaciteit. Een voorstel…
Sinterklaas is zondagmiddag feestelijk verwelkomd in de wijk Lewenborg. De Goedheiligman en zijn pieten maakten…
Kunstschilder Egbert Modderman uit de stad is dit weekend uitgeroepen tot Talent van het Jaar…
Voor de tweede klassers uit Stad die in actie kwamen was het een slechte middag,…
Bekijk reacties
Elke Groninger is in zijn jeugd hier wel eens geweest met school, toen nog roeien in stinkwater ( nu nog steeds overigens ) met na afloop patat met een frikadel in hetzelfde oude gebouw waar de tijd lijkt stil te staan. ( wat wel z'n charme heeft in dit geval )
19 september was er nog ander nieuws:
https://www.dvhn.nl/groningen/Zo-komt-het-eruit-te-zien-bij-caf%C3%A9-Friescheveen-tussen-Haren-en-Paterswolde-24836310.html
Dat stinkwater werd en wordt hoogstwaarschijnlijk nog altijd veroorzaakt doordat deze plas en een deel van de oevers een vuilstortplaats met afval uit de gemeente Groningen is geweest.Ook daar ligt meer rotzooi dan men zou vermoeden.
En inderdaad, roeien met ude overnaads houten roeiboten, welke soms boven de waterlijn lek waren, waarschijnlijk door ouderdom en na ingestapt te zijn begon deze dan te lekken, waardoor je tijdens het roeien zo nu en dan water moest hozen.
Waarom er onteigend moe(s)t worden is mij niet bekend, er zijn toch meer mogelijkheden om het wat richting Paterswoldsemeer te krijgen?
@Middenweg,
Ik wist dat er afval is gestort maar dat is al heel lang geleden, het afval wat organisch was is allang vergaan dus dat kan niet voor de geur zorgen.
Wellicht dat het moeras gedeelte met haar rottende blootgelegde wortelen van struiken en bomen daar aan bij draagt. Er liggen nog steeds kolenkitten en heel veel emmers tussen de bomen en zomers zit het vol met al soorten steekmuggen die je maar kunt bedenken.
En dat hozen herken ik direct, overigens zijn de boten geloof ik vernieuwd.
De eigenaar heeft ook nooit echt geïnvesteerd in het gebouw, alleen het terras achter is aangepast.
Vandaar dat het zo’n oude bende is gegokt dat de provincie de boel kwam opknappen. Verkeerd paard gewed. Ik geloof niet dat er nog 40 jaar geld valt te verdienen in die vervallen hut.
@Doe
Daar kon je wel eens gelijk in hebben, een soort van moerasgas of veengas wat naar boven komt/blijft komen wat de aangehaalde geur veroorzaakt
@Middenweg, ik denk dat dit het antwoord is en hebben we weer wat geleerd althans omtrent de vorming van gas in moerasbodem, dit staat op een één of andere milieu website die wiki als bron gebruikt.
Methaan ontstaat bij afbraak van organische stoffen door bacteriën onder anaerobe omstandigheden. Anaerobe (zuurstofloze) omstandigheden komen veelal in moerasbodems voor.
Ook in zuurstofarme grond wordt onder andere door de afbraak van dode plantenwortels methaan gevormd.