Honderden boze boeren demonstreerden maandag in Groningen. Zij willen het stikstofbeleid dat de provincies met elkaar afgesproken hebben van tafel. De provincie Groningen wil niet aan de eisen voldoen. De deur van het provinciehuis werd geramd en er waren binnen schermutselingen met de politie.
Volgens de landbouworganisatie LTO – Noord komen de maatregelen tegen de uitstoot van stikstof te veel op het bordje van de boeren terecht.
In Groningen verzamelden de boeren zich in Loppersum, Adorp, Aduard en Roode Haan, aan de rand van de stad. Vervolgens trokken zij naar het provinciehuis aan het Martinikerkhof om een petitie aan te bieden aan gedeputeerde Henk Staghouwer. Die wil dinsdag verder praten, maar daar namen de boeren geen genoegen mee. Er volgde een tweede overleg. Tijdens dat overleg ramde een tractor de deur van het provinciehuis en was er een confrontatie tussen boeren en de politie die binnen stond. Er raakte een demonstrant gewond en ook werd een boer gearresteerd. De ME stond vanaf dat moment paraat.
De provincie wilde vervolgens alleen beloven niet strenger te zijn dan het rijksbeleid. Daar namen de boeren geen genoegen mee en bleven met hun tractoren in de stad aanwezig. Tegen de avond werd toch besloten naar huis terug te keren en dinsdag eventueel weer actie te voeren.
LIVEBLOG:
9.45 uur. De wegen richting de stad Groningen beginnen door de acties van de boeren vast te lopen. De trekkers zijn op weg naar de verzamelpunten.
10.00 uur Vanuit Aduard zijn de trekkers naar Groningen gereden.
10.25: De eerste boeren zijn in Groningen en rijden via de Oosterstraat naar het Martinikerkhof, De Grote Markt staat al vol met tracktoren.
10.30. De gemeente Groningen verwacht honderden tractoren in de binnenstad. Qbuzz verwacht vertragingen door het boerenprotest.
10.50 uur. De tractoren blijven maar komen. Ook door de Nieuwe en Oude Ebbingestraat rijden zij naar de Grote Markt.
11.00 uur: Niet alleen de Grote Markt staat vol met tractoren. Ook de Vismarkt is inmiddels volgelopen. De tractoren parkeren inmiddels ook buiten de Diepenring.
11.45 uur. De politie meldt dat de actie gemoedelijk verloopt.
Volgens LTO – Noord zijn er 700 tractoren in de stad Groningen. De boeren gaan naar het Martinikerkhof waar gedeputeerde Staghouwer een petitie krijgt van de boze boeren.
12.00 uur. Gedeputeerde Henk Staghouwer krijgt een petitie van LTO Noord, waarin onder meer staat dat de boeren niet als hoofdverantwoordelijken gezien mogen worden voor de stikstofuitstoot. De maatregelen van de provincie moeten van tafel en de boeren willen meedenken over milieumaatregelen.
12.15 uur: Gedeputeerde Staghouwer sprak de boze boeren toe. Hij heeft begrip voor de actie van de boeren, maar deed geen toezeggingen. Hij wil dinsdag opnieuw praten, samen met de boeren, over de effecten van de maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen.
De boeren zijn het er niet mee eens en gaan door met de actie. De boeren willen dat de provincie eerst de stikstofmaatregelen intrekt voordat er gepraat gaat worden. Dat gebeurde vrijdag in Friesland wel. De tractoren blijven daarom in de stad staan.
13.00 uurDe sfeer wordt grimmiger. Tractoren proberen het Martinikerkhof op te rijden, maar worden geblokkeerd door de politie.
De gemeente houdt de boel in de gaten, maar er is nog geen aanleiding om maatregelen te nemen, aldus een woordvoerder. Dat gebeurt ook niet als de boeren zich aan hun afspraken houden en de tractoren laten staan op de plekken die aangewezen zijn.
13.30 uur: Boeren proberen het Provinciehuis binnen te komen. De politie voorkomt dat, maar deelt daarbij wel enkele klappen uit met de wapenstok. Er wordt ook stro richting het provinciehuis gespoten.
De provincie Drenthe heeft ondertussen wel de eisen gehonoreerd na een protest van boeren in Assen. Er wordt in acht provincies gedemonstreerd.
14.15: Enkele boeren zijn het Provinciehuis ingegaan. om te praten met gedeputeerde Henk Staghouwer en Commissaris van de Koning Rene Paas. “De enige deal die we accepteren is dat de plannen volledig van tafel gaan”, aldus de boeren. Drentse boeren zijn onderweg naar Groningen om de actie te ondersteunen. De boeren willen voor 15.00 uur een resultaat, anders trekken ze de deur van het provinciehuis er uit.
De politie zet auto’s aan de kant, omdat het afzetten zinloos is. Diverse paaltjes op het Martinikerkhof zijn al gesneuveld door de tractoren.
15.15 uur. Ate Kuipers die namens de boeren gesproken heeft in het provinciehuis meldt dat er geen bestorming van het gebouw komt. Dit met het oog op de veiligheid van de medewerkers. Maar dan moet de politie ook geen ME sturen. Als de beleidsplannen van de provincie omtrent de uitstoot van stikstof niet van tafel gaan blijven de boeren de hele nacht nog.
15.30 uur, Ook boeren uit Overijssel sluiten zich aan bij de actie in Groningen. LTO Noord roept de actievoerders in Drenthe op om niet naar Groningen te gaan, maar het resultaat in Drenthe te vieren.
15.45 uur. Het College van Gedeputeerden van de provincie is in spoedberaad bijeen en komt om 16.00 uur met een besluit of er ingegaan wordt op de eisen van de boeren. Er wordt nog even geduld verwacht van de actievoerders.
Diverse boeren zijn het provinciehuis binnen gedrongen nadat een tractor de deur heeft geforceerd. De boeren werden opgevangen door de politie en zijn weer naar buiten gegaan. Daarbij vielen een paar rake klappen.
De provincie gaat niet in op de eisen van de boeren. Er werd wel een toezegging gedaan dat het provinciaal beleid niet strenger zal zijn dan het rijksbeleid omtrent stikstof. De boeren namen daar geen genoegen mee en blijven op het Martinikerkhof.
Vanwege het forceren van de deur is de mobiele eenheid van de politie opgetrommeld. “Het openbreken van de deur van het provinciehuis in Groningen gaat te ver en in opdracht van de driehoek is er nu dan ook mobiele eenheid aanwezig in de stad om de demonstratie verder zo ordelijk mogelijk te laten verlopen”, laat de politie weten.
Ondanks de oproep om op het Martinikerkhof te blijven vertrokken diverse boeren tegen de avond weer. Maar er trokken ook diverse tractoren de stad juist in. Bij het provinciehuis was de sfeer tegen de avond vrij rustig.
De protesterende boeren hebben tegen 18.00 uur toch besloten de actie te beëindigen. Morgen wordt er weer gepraat over het stikstofbeleid. Als het resultaat de boeren niet bevalt komen zij weer terug.
De politie meldt dat een demonstrant gewond is geraakt bij het binnen drongen van het provinciehuis. Hij kreeg een klap met een wapenstok. De boer is ter plekke behandeld aan zijn verwondingen. Een andere boer is gearresteerd, omdat hij met zijn tractor inreed op een politiepaard.
Vrijdag is het bewolkt en lokaal valt er een spatje motregen. Het wordt 11 graden…
Het Groninger Museum is in de prijzen gevallen. Het museum heeft de Museumkids Award gewonnen…
Er komt een tijdelijk fietspad tussen De Linie en de Oosterpoort. Twee andere fietsverbindingen zijn…
Het vernieuwde Forum bestaat eind november vijf jaar. Het megaproject was omstreden vanwege de kosten,…
FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…
"Verkeersongevallen en toegenomen stress hebben ervoor gezorgd dat Groningen is gezakt van de eerste naar…
Bekijk reacties
De boeren komen met hun roetfilterloze trekkers even lekker fijnstoffen uitstoten in onze binnenstad. Je kunt er maar beter even niet zijn.
De boeren hebben mijn steun. Het is naar mijn mening te gemakkelijk om in de stikstofdiskussie naar de boeren te wijzen. Hierdoor kun je de industrie grotendeels buiten schot houden en zeker het verkeer ontzien. Want hard rijden is een paradepaardje van het kabinet Rutte met de VVD voorop. Nu te moeten aankondigen dat het allemaal een beetje langzamer zal moeten is met het oog op de verkiezingen geen populaire boodschap.
Naar mijn mening is het vaasje van Rutte aardig aan het scheuren want ondanks de goed draaiende economie blijkt nu steeds meer dat er in Nederland heel veel sectoren aan het afbladderen zijn omdat daar in het verleden geen of te weinig aandacht aan is besteed. Alle aandacht en enerige EN GELD is gegaan naar de economie: de grote bedrijven en de grote bazen. Meer meer meer is aan het gewone volk nagenoeg voorbij gegaan.
Ben het wel een beetje zat. De protesterende boeren steken de kop in het zand en zien niet in dat de tijden veranderd zijn en dat ongelimiteerd stikstof uit te stoten niet meer kan. Wanneer het uitkomt presenteren ze zich als halve natuurbeheerders terwijl de ecologische waarde van veel landbouwgronden niet hoger is dan dat van een gemiddeld industrieterrein. En dan zeuren dat er extra geld moet komen voor een koe in de wei of het behoud van een houtwal. Zelf hebben sommige van deze figuren dus geen enkele motivatie om iets aan dierenwelzijn of natuurbehoud te doen.
Het zou heel goed wanneer de agroindustrie op heel wat duurzamere leest geschoeid zou zijn. Meer aandacht voor de ecologische kwaliteit van voedsel en natuurlijk beheer en minder gericht op massaproductie van vlees en melk in gesloten stallen zonder oog voor dierenwelzijn of milieu.
De gedeputeerde heeft wat minder zwakke knieën dan zijn Friese collega die ongeschikt is voor zijn vak omdat hij direct zenuwachtig de eisen van de boeren honoreerde. Over een aantal jaren zal het aantal boeren fors zijn afgenomen, de ogen daarvoor sluiten is weinig realistisch.
Tamelijk gênant vond ik het verzoek van de boeren dat de provincie maar voor catering van de boeren moesten zorgen.
Graag wijs ik jullie op een inhoudelijk goed onderbouwd artikel op Sikkom over de stikstofproblematiek en het boerenbedrijf. Absoluut het lezen waard. Hierin wordt onder andere duidelijk gemaakt waarom het teveel aan stikstof zo'n groot probleem is en wat de gevolgen zijn voor de natuur.
https://www.sikkom.nl/opinie-begrijpelijke-onrust-bij-boeren-maar-we-ontkomen-niet-aan-ingrijpen/?utm_medium=onesignal
Boeren hebben met de afschaffing van de quota massaal geïnvesteerd in schaalvergroting terwijl het duidelijk was dat de mestquota er aan kwamen. Die voor fosfaat zijn er al en ammoniak is daar hevig aan gecorreleerd. De kipzonderkopuitbreidingen zijn door de banken gefinancierd en de landbouworganisaties aanbevolen. Daar zit de echte pijn. De boeren moeten er voor zorgen dat ze hun uitstoot onder controle krijgen. Daar is veel te weinig over nagedacht. Daardoor worden ze nu met directe maatregelen over inkrimping van de veestapel geconfronteerd. Dat heeft de sector aan zich zelf te wijten. De regels zijn noodzakelijk. Investeringen met duurzaamheid als restpost zijn onverantwoord geweest. Ik denk dat het boeren eenmansbedrijf zijn langste tijd gehad heeft. Als ze willen overleven moeten boeren coöperaties aangaan om gezamenlijk een omslag naar duurzame landbouw te maken. Deze protesten waarbij ze hun landbouwvoertuigen en het bedreigen van de openbare orde als pressiemiddel in zetten zijn een bedreiging voor de samenleving. De Burgemeester had ze moeten verbieden. Geen Trekkers in de stad.
volgens mij hebben er heel veel mensen in Groningen ook nog een appeltje te schillen over aardbevingsschade!
PFAS is inmiddels een veel groter probleem dan de stikstofcrisis ..
Diverse bouwprojecten in Groningen liggen stil en bouwbedrijven staan de komende maanden op omvallen ..
Waar is Oog met deze berichtgeving?
De boeren hebben groot gelijk dat ze niet als zondebok door de klimaat religieuzen willen worden opgeofferd. Na het cultuurmarxisme nu ook klimaatmarxisme, is wederom een slechte zaak. Voor de lezers die nog open staan voor ander meningen, raad ik aan de mening van van Simon Rozendaal hierover te volgen, tenslotte heeft die er echt voor geleerd. https://twitter.com/Simon_Rozendaal/status/1180939675176984577
Allemaal bangmakerij. De mens heeft helemaal niet zo´n grote invloed op het klimaat. En de politici en linkse kliek doen alsof er opeens minder co2 of stikstof in de atmosfeer komt als Brazilie het stokje overneemt met het EU verdrag Cars for Meat, waarbij Duitsland goedkoop auto´s naar Brazilië kan exporteren en de EU vlees kan importeren uit Brazilië. Ruimte zat in Brazilië, nog zat Amazone over, kunnen we weer vingertje wijzen naar Brazilië terwijl de EU het toch echt zelf stimuleert dat er minder regenwoud overblijft. Ik zit het alleen maar positief, schijnbaar is het allemaal bullshit met die zogenaamde voedseltekorten door klimaatverandering, Nederland is al in staat de halve wereld van voedsel te voorzien. Duitsland ziet zijn industrie lekker groeien en wij brengen onze industrie om zeep. Maakt het alleen maar lastiger om uit de EU te stappen als wij niets meer produceren.
Dit jaar komen er 100.000 mensen bij in Nederland, terwijl de bouw op zijn gat ligt door CO2 eisen. En al die mensen moeten ook nog eten en laten CO2 scheten. Stop de emigratie en dan is er ook geen CO2 probleem, wat toch al een fabel is.
Meneer Wassermann ik krijg de indruk dat u graag mag 'labellen' maar als het omgekeerd gebeurt ben je een anti semiet , vindt u dat zelf niet een beetje krom?
En Simon Roozendaal als bron geven is lachwekkend, waarom ...nou daarom.
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/beweringen-simon-rozendaal-grotendeels-onwaar/