Categorieën: Nieuws

Plaquette als herinnering gedeporteerde Joden bij stations Groningen en Haren

Er komt een plaquette bij het hoofdstation en het station in Haren om de Joden te herdenken die naar vernietigingskampen zijn afgevoerd.

In de Tweede Wereldoorlog zijn ongeveer 2500 Groninger Joden op het hoofdstation op de trein gezet. Daarom vond GroenLinks het hoofdstation een goede plek voor een herinneringsteken. Het stadsbestuur honoreert het verzoek nu.

In Haren zou de markering in de nieuwe tunnel onder het spoor moeten komen als symbool welke route de Joden hebben afgelegd. Die werden naar Kamp Westerbork gebracht en van daaruit naar de concentratiekampen.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Het lijkt erop dat er alleen maar Joden werden afgevoerd, er werden meer mensen afgevoerd dan Joden alleen. Over die groep hoor je nooit wat en dienen ook een bord te krijgen. Of mogen die dood verzwegen worden?
    Alleen al aan Nederlandse dwangarbeiders vonden meer dan 30.000 de dood in Duitsland, over die groep hoor je nauwelijks wat aangezien die niet over een belangen/lobbygroep beschikken.
    Op de scholen hetzelfde verhaal, waardoor de kinderen de indruk krijgen dat alleen de Joden er in de WW2 slecht van afkwamen.
    Het gehele verhaal dient vertelt te worden! Het dodental in Nederland heeft een totaal van ongeveer 300.000 mensen.

  • Dit is een initiatief van GroenLinks, die zelf al jarenlang de Holocaust tracht te marginaliseren c.q. veralgemeniseren. Ik noem maar eens hun pogingen daartoe van de dodenherdenking, de Kristallnachtherdenking en zelfs Westerbork was niet veilig voor hen. Ik wed dat volgend jaar al GroenLinks of extreem linkse vrienden deze herinnering zullen gebruiken om hun Israël haat te legitimeren.

  • Doe, Heel Nederland is vergeven van gedenktekens met oorlogsslachtoffers. De 'Joden' waren trouwens ook gewone Nederlanders. Het was wel zo dat zij er door de Nazi's puur op basis van hun geloof of verwantschap aan mensen met het joodse geloof werden uitgepikt om in kampen te worden vernietigd. Dat is een grove misdaad tegen de mensheid. Van een grotere orde dan de eveneens misdadige dwangarbeid, wat we eigenlijk gewoon slavernij zouden moeten noemen. Dat dat herdacht wordt doet niets af aan anderen die onder de oorlog geleden hebben of er in gestorven zijn. Het gelamenteer over alweer weer alleen die joden lijkt er veel op antisemitisme.

  • @Doe, Ja..., het dodental onder Nederlandse burgers was ongeveer 300.000 mensen, waaronder historisch feitelijk vastgesteld 104.000 Joden, die alleen omdat ze Joods waren zijn weggevoerd, om te worden vermoord. De door u genoemde en omgekomen dwangarbeiders werden niet weggevoerd om te worden vermoord, maar dienden om de Duitse economie draaiende te houden. Voor hen hebben we elk jaar de dodenherdenking. Een herdenking voor alle slachtoffers van de tweede Wereldoorlog.

  • @Wasserman, nu niet de geschiedenis gaan verdraaien, mensen werden ter werk gesteld om zich letterlijk dood te werken onder barbaarse omstandigheden en alleen de aller sterkste overleefde.
    De dodenherdenking lijkt elk jaar steeds meer op een exclusieve Joden herdenking, let komend voorjaar maar eens op de vele Joodse herdenking en programma's op tv en radio, het Anna Frank huis dat zogenaamd weer eens iets bijzonders vind terwijl die al jarenlang geregistreerd in het depot liggen.
    O.a. de dwangarbeiders, Sinti's en Roma's, burgerdoden ( vele door hongerdood ) komen nauwelijks in beeld en hebben schijnbaar niet geleden.

    Overigens ben ik totaal niet tegen het gedenkteken, maar vraag slechts meer aandacht van de andere gevallen doden.

  • @Doe, Vernichtung durch arbeit, Duitse Wikipedia: Opfer der Vernichtung durch Arbeit waren vor allem Juden aus fast allen Ländern Europas, „Zigeuner“, Angehörige slawischer Völker, politische Gegner, Homosexuelle, so genannte „Asoziale“ (insbesondere zu hohen Haftstrafen verurteilte Gefangene), Zeugen Jehovas und auch andere entschiedene Christen.

    Ruim 500.000 Nederlanders werden gedwongen tewerkgesteld in Duitsland, en meer dan 30.000 van hen kwamen om door honger, ziekte, mishandeling en oorlogsgeweld. https://www.niod.nl/nl/vraag-en-antwoord/heeft-het-niod-materiaal-over-de-arbeidsinzet

    Uw theorie is zeer gangbaar in extreem rechtse kringen, en de formulering (verwijzing naar joodse lobby en exclusieve Joden herdenking) dient voornamelijk om het antisemitische karakter daarvan te verhullen.

  • Volkomen ongepast en onnodig om het leed van verschillende groeperingen op een weegschaal te leggen.
    Dat is nu bij uitstek een potentiële voedingsbodem om verdeeldheid te creëren.
    Terwijl gepaste stilte en verbondenheid aan de orde zouden moeten zijn.

    Er is sinds de 60er jaren van de vorige eeuw in toenemende mate aandacht voor allerlei groepen oorlogsslachtoffers.
    De dodenherdenking op 4 mei, breeduit in de media, is een gebeuren waar al die groepen aandacht krijgen.
    En 'recente' slachtoffers in Azië of tijdens missies van onze krijgsmacht komen daar ook bij.

  • Herr Wassermann zodra iemand een andere mening heeft dan jij dan is het een antisemiet, dat is wel een erg goedkope oplossing voor als je een weerwoord krijgt.

  • @Doe, Niet iedereen die zich bedient van dit soort teksten is een antisemiet, daar is toch wel wat meer voor nodig.
    Het zijn de eerste aanwijzingen die dat vermoeden oproepen. Er is feitelijk niet veel verschil in het antisemitisme van extreem rechts en extreem links. Links antisemitisme kenmerkt zich vooral door zich buitengewoon empathisch uit te laten over de vermoorde Joden, maar zich diametraal tegenover de Joodse staat op te stellen. Niet door afgewogen en evenwichtige standpunten in te nemen, maar door selectieve eenzijdige kritiek en het hanteren van dubbele standaarden. Daarom is de betrokkenheid van GroenLinks in de tot stand komen van dit monument in mijn ogen niet meer dan een propagandastunt. Ik verwijs graag naar de voormalige extreem linkse (Maoist) historicus Götz Aly die in zijn boek Unser Kampf" https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/heel-duitsland-discussieert-over-unser-kampf~b04c69f4/

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

8 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

10 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

11 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

12 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

14 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

14 uur geleden