De SP-fractie in de Groningse gemeenteraad wil dat de gemeente op den duur een eigen gemeentelijk energiebedrijf opzet. Deze moet volgens de fractie zelf, uit hernieuwbare bronnen, stroom gaan leveren aan de inwoners van Groningen.
“Uiteindelijk moeten we naar een gemeentelijk energiebedrijf dat zelf met hernieuwbare bronnen de stroom gaat leveren. Dat is schoner, goedkoper en democratischer,” aldus SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. Volgens de SP zijn, naast de zorgkosten en huurprijzen, de energiekosten voor mensen lage inkomens amper nog op te brengen.
In de aanloop daarnaartoe wil de fractie dat dat de gemeente collectief schone, lokale en goedkope energie voor mensen met een laag inkomen gaat inkopen. Hiervoor moeten mensen met een laag inkomen zich kunnen aanmelden, vervolgens koopt de gemeente de stroom in bij de energieleverancier met het schoonste en goedkoopste aanbod.
Bij een 1-1 gelijke stand is de competitiewedstrijd tussen Heracles en FC Groningen definitief gestaakt…
Volgens ESPN is een FC Groningen-supporter naar beneden gevallen van de tribune tijdens de wedstrijd…
Winterstad Groningen stond vanavond om 19.00 uur een minuut stil vanwege de aanslag op de…
FC Groningen speelt zaterdagavond haar laatste wedstrijd van 2024 op bezoek bij Heracles Almelo. Beide…
Zondag is het guur bij 5 graden, een stevige westelijke wind en vallen er enkele…
Het is de kortste dag van het jaar. Voor sommige inbrekers de kans om rond…
Bekijk reacties
Ik weet al een leuke naam: EGG ;-)
Ik weet al een naam welke de meeste energie (en meer) zal opslokken;
HET MONSTRUM.
Dat zou niet enkel deze gemeente, maar ook en/of bovenal de BV Nederlanden ook moeten gaan doen. Nu steekt men als regering de komende jaren 11 miljard Euro aan subsidie`s in het ombouwen van en/of het stoken op biomassa. Door het kappen, versnipperen, transporteren naar zeehavens en vervoer per schip vanuit Amerika richting Nederland en het trnasporteren naar de energiecentrale`s heeft dit al meer aan CO2 uitstoot gekost, als dat er op hetzelfde CO2 bespaard kan gaan worden.
Zou men voor ditzelfde bedrag windmolens op de Noordzee gaan bouwen, zou men goedkoper uit zijn en zou er ook nog eens daadwerkelijk CO2 bespaard gaan worden. Enkel zou dit meer tijd in beslag gaan nemen als dat men nu in afspraken heeft vastgelegd.
Nu wordt het voldoen aan de klimaatafspraken, waar men in een ander land, notabene ook nog eens een land wat zich niet aan de klimaatafspraken wenst te conformeren, juist veel minder CO2 af gaat vangen doordat daar honderdduizenden bomen gekapt gaan worden.
zo'n gemeentelijk energiebedrijf is ook een mooie gelegenheid om de 6 miljoen verlies op het mislukte geothermieproject weer terug te 'verdienen' middels aangepaste energieprijzen en dito vastrechtkosten.
op de site van warmtestad (voor de helft van de gemeente) is te zien dat de tarieven marktconform zijn met als reden dat de overheid vindt dat de kosten van warmte vergelijkbaar moeten zijn met die van andere energieprijzen zoals gas. weinig kans dat de gemeente voor arme mensen andere tarieven gaat hanteren omdat dat zou impliceren dat de gemeente erkent dat er 2 soorten burgers zijn.
Heeft iemand hier al eens zijn huiswerk gedaan over de haalbaarheid van dit SP luchtballonnetje. Zo te zien aan de reacties niet dus. Ik zie voorlopig namelijk alleen maar dromerige reacties, terwijl er toch voldoende informatie op Google te vinden is . Probeer eens met de zoekwoorden "Gemeentelijke energiebedrijven"