De SP vindt het onrechtvaardig dat bewoners meer onroerendezaakbelasting en parkeergeld moeten betalen en daar minder voorzieningen voor terugkrijgen, terwijl van bedrijven geen extra bijdrage gevraagd wordt. De reactie volgt op de begroting die het college donderdag presenteerde.
“Het gemeentebestuur moet daar zoeken waar het geld zit. De economie werkt al jaren goed voor bedrijven”, zo stelt fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Dat terwijl de kosten voor bewoners stijgen en de lonen achterblijven. Het gemeentebestuur laat bewoners de klappen van de bezuinigingen opvangen.” De partij wil dan ook dat de gemeente meet meer OZB van bedrijven gaat vragen en de plannen voor de verbouwing van het stadhuis, een nieuwe Oosterpoort en miljoeneninvesteringen in de binnenstad direct schrapt.
De gemeente Groningen moet volgend jaar 30 miljoen euro bezuinigen en de drie jaren daarna in totaal 128 miljoen euro. Dat blijkt uit de begroting die de gemeente donderdag presenteerde. De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat met 8 procent omhoog, de verbouwing van het stadhuis wordt wellicht uitgesteld, het parkeren op straat wordt uitgebreid en duurder, en er wordt 2,5 miljoen euro bezuinigd op de gemeentelijke organisatie.
Hoe de wind ook waait, korenmolen Wilhelmina in Noorderhoogebrug zal er niet van kunnen profiteren.…
In een speeltuin aan de Jensemaheerd in de wijk Beijum heeft afgelopen donderdag 31 oktober…
Bij een verkeersongeluk zaterdagmiddag op het Gedempte Zuiderdiep is de bestuurder van taxibusje op een…
De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich zorgen naar aanleiding van verschillende signalen…
Een fietser is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Van Lenneplaan. Dat meldt…
Roeisters Marlies Oldenburg en Ymkje Clevering zijn vrijdagavond gehuldigd in de Akerk. De twee Gyas-roeisters…
Bekijk reacties
Jimmy D(z)ijk heeft makkelijk praten. Op termijn is het duurder om de Oosterpoort open te houden. Bovendien levert het nu geen geld op om de plannen af te blazen. Als kwetsbare bedrijven sluiten vanwege een te hoge OZB heeft dat ook een negatief effect op de bewoners. Het afblazen van het kunstwerfproject zou wellicht wel een directe besparing kunnen opleveren.
als je bestuurd wordt door een clubje schettino's dan maakt het niet meer uit waarop je bezuinigt. 'de wal keert het schip' is het enige recept dat ze begrijpen en dan ook nog pas als het zover is. de verzekering dekt de schade en die verzekering zijn wij.
@Marc: Jij hebt anders ook makkelijk praten. Als je beweert dat het openhouden van een bestaand gebouw duurder is, dan het bouwen van een volledig nieuw gebouw, heb ik wel meer informatie nodig. Waar moeten die miljoenen kosten dan vandaan komen, en over wat voor termijn hebben we het? En waar in het artikel wordt gesteld dat het schrappen van een nieuwe Oosterpoort geld oplevert? Ik lees eerder dat het onverstandig is miljoenen in een prestigeproject te steken, wanneer je stad de komende jaren flink moet bezuinigen.
In een vorige reactie heb ik al het onbespreekbare genoemd, namelijk het toch wel buitensporig lijkende subsidiebeleid van de gemeente Groningen.
Openbaar subsidieregister 2018 gemeente Groningen per 1 februari 2019 ruim 87 miljoen euro
https://gemeente.groningen.nl/file/9630
Openbaar subsidieregister 2019 gemeente Groningen per 1 oktober 2019 ruim 97 miljoen euro
https://gemeente.groningen.nl/file/10615
RealJack vraagt zich af of de ontvangers wel verantwoording over het besteden van deze subsidie aan de gemeente afleggen. Ik vrees van niet, maar het is praktisch maar op één manier mogelijk, en dat is m.i. middels de blockchain technologie. Op dit moment kan ik elke transactie van crypto-valuta volgen. Door elke subsidie-ontvanger te verplichten hun inkomsten en uitgaven via de blockchain technologie te laten verlopen, en deze openbaar ter beschikking te stellen op internet, kan elke burger zien of er misschien misbruik van de subsidie wordt gemaakt.
De SP ziet graag weer lege etalages in de winkelstraten nu de nieuwe economische crisis er weer aan komt. Maar volgens de SP is iedereen ook rijk die een eurootje meer verdient dan een uitkeringstrekker.
Op termijn is het goedkoper om d'Oosterpoort open te houden. Dit vergt een kleine investering, waarmee dit cultuurcentrum weer jaren mee kan. Bovendien heeft d'Oosterpoort een geschiedenis voor stad en ommeland en ver daarbuiten. Dit sluit je niet zo maar.
Gert dan verwijs ik je naar de gemeentelijk informatie daarover. Ik zuig het niet uit mijn duim. De reden voor een nieuwe Oosterpoort is dat de huidige, ook na een grootschalige renovatie niet toekomstbestendig is. Je hebt dan op een gegeven moment geen Oosterpoort meer. Je schijnt tegenwoordig goedkoop te kunnen lenen, dus de financiering hoeft niet een heel groot probleem te zijn :p.
Willem123 Het aantal banen in Groningen is sterk afgenomen. Met uitzondering van de Horeca. Dit is juist toegenomen. Waardoor er per saldo meer banen zijn ontstaan.
De leegte in de winkelstraten is er nog steeds. Maar worden nu veelal ingevuld door Pop-ups. Zoals een kerstwinkel in de Herestraat. Dit is maar voor tijdelijk. Waardoor het niet zo opvalt. Of een telefoonwinkel in de Herestraat. De gemeenteraad moet ervoor waken, dat de kwaliteit overeind blijft in de Herestraat.
Bovendien snijdt het mes aan 2-kanten. Op het moment dat je zijn inwoners zwaar gaat belasten, zullen deze bedrijven ook nooit kunnen profiteren. De Bijenkorf is al vertrokken, omdat het gemiddeld inkomen van de inwoner van deze stad domweg te laag is. Topshelf kon niet overleven, omdat het gemiddeld inkomen van de inwoner van deze stad domweg te laag is. Macro-economisch zul je een evenwichtige methode daarop moeten toepassen.
Ik begrijp het probleem van deze wethouder niet, immers de voorgangers hebben nu in totaal 1.250.000.000,00 aan vaste schuldenlast opgebouwd, ( Een miljardtweehonderdenvijftig miljoen Euro) op die 30.000.000,00 komt het ook niet meer aan. Deze gemeente is technisch gezien al jaren failliet. Zou het hier een privaat bedrijf zijn geweest, dan was de stekker er allang en breed uitgetrokken.
Dat men studenten blijft stapelen komt enkel en alleen omdat er per student een kleine € 3.000,00 per jaar wordt ontvangen uit het gemeentefonds, tel uit je winst, de ellende welke hiermee gepaard gaat leg je bij de niet studerende inwoners neer, die mogen het verder zelf uitzoeken. De gemeente de lusten, de bewoners de lasten.
Ik zou mij als inwoner meer zorgen gaan maen wanneer de rente gaat stijgen, dan zal gaan blijken hoeveel teveel deze gemeente aan leningen heeft openstaan