Belegger Jan Berry Drenth moet van de koop van het Pepergasthuis afzien. Dat adviseert emeritus hoogleraar recht, Rob Rutgers,
Volgens de hoogleraar is Lefier misschien niet gerechtigd het gasthuis te verkopen. Hij baseert zich op het koopcontract tussen het Pepergasthuis en de voorganger van Lefier, Volkshuisvesting. De Vereniging Volkshuisvesting geeft de stichting Pepergasthuis daarin het recht van terugkoop. Dus waarschuwt hij Drenth dat hij over tien jaar het Pepergasthuis weer moet terugverkopen. De belegger heeft een voorlopig koopcontract getekend met Lefier, naar verluidt voor vier miljoen euro. De verkoop van het gasthuis is niet onomstreden. Eerder liet Drenth de gemeente weten van de koop af te zien maar deze week liet Lefier weten dat de koop toch doorgaat. Lefier houdt Drenth aan het voorlopig koopcontract, hij moet waarschijnlijk 10% van de aankoopsom betalen als hij af ziet van de koop.
De gemeente en de bewoners zijn fel tegen de plannen omdat het gasthuis een monumentaal pand is met daarin veel kunstschatten.
“Hij lijdt niet onder zijn uiterlijk”, vindt Remco uit Haren. Maar naaktkat Yoda is voor…
Op de Hogelandsterweg (N997) bij Delfzijl vond dinsdagavond een ernstig verkeersongeval plaats waarbij twee auto’s…
De Stichting Bewegen is Goud wil een openbare sporthal in Groningen Zuid. Dat schrijft de…
Het winterdekbed kun je deze week goed gebruiken. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen de temperaturen…
Restaurant Noor Groningen in Hoogkerk is dit jaar gestegen naar plek 32 van Lekker500, de…
Een 28-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke…
Bekijk reacties
kortom, het bleef nog lang onrustig in de Peperstraat (misschien).
Ik ga er vanuit dat bij dit complex - met een ogenschijnlijk complex probleem - er een sociale, intelligente en goede oplossing komt.
Die naar ieders tevredenheid is.
Kom op dames en heren doet uw best!
Mevrouw Kiki
====
Ook bij het Forum Groningen is nog meer gedonder dan ik dacht.
Mede door (politieke)bestuurders is het daar behoorlijk mis met de ARBO.
Ik sloeg zojuist bijna een dubbele salto achterover.
Ik ontdekte dat ex burgemeester dr. Ruud Vreeman en mr. Winnie Sorgdrager - nota bene - bij de Stichting Arbo Unie betrokken zijn!
En dat Forum directeur Dirk Nijdam voorzitter is bij de programmaraad van RTV Noord.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0010346/2019-01-01
https://www.arbounie.nl/werkgever/over-arbo-unie/bestuur
https://forum.nl/nl/stichtingsbestuur-anbi
Uiteraard direct afzien van koop. Wie koopt nu zo'n honderden jaren oud historisch Gasthuis, om in de Kerk te gaan wonen. dan spoor je toch niet?
Jan Berry Drenth heeft geluk dat hij gratis zo'n verstandig advies krijgt van een emeritus hoogleraar recht. Hopelijk neemt hij het ter harte!
Als Lefier dit recht op terugkoop heeft verzwegen dan kan het voorlopige koopcontract zonder meer ontbonden worden zonder de boete van 4 ton van maffiose de woningcorporatie.
Hoe er opnieuw nuttige informatie wordt opgeduikeld en aangedragen in deze kwestie.
ZEMBLA zou er een boeiende documentaire over kunnen maken.
https://www.dvhn.nl/Meningen/Opinie/Mag-Lefier-Pepergasthuis-wel-verkopen-25049179.html
Die boeiende documentaire wordt nu al (in losse stukjes) gemaakt door OOGTV!
Echt heel goed hoe OOGTV dit item journalistiek behandelt!
Maar een landelijke uitzending door ZEMBLA is inderdaad ook een goed idee.
In het DvhN van 21 november 2019 (zie de link van Hidde van 22 november 2019, boven) schrijft de heer mr. G.R. Rutgers, oud-hoogleraar Burgerlijk Procesrecht en Algemene Rechtswetenschap aan de RUG, het volgende:
"Toen eind jaren tachtig van de vorige eeuw het gehele Pepergasthuiscomplex moest worden gerestaureerd, wat de nodige miljoenen kostte, meenden de Voogden dat (economische) eigendom beter aan de gemeente Groningen kon worden overgedragen en wel aan de Woningbouwvereniging ‘Volkshuisvesting’." Einde citaat.
Het punt is dat de Woningbouwvereniging NV Volkshuisvesting niet tot de gemeentelijke overheid behoorde. Ook niet haar rechtsopvolgers Woningstichting IN en Woningstichting Lefier. Het is mogelijk dat in 1989 de grote woningbouwcorporaties in de stad Groningen wel onder gemeentelijk toezicht stonden, mede gegeven de gemeentelijke objectsubsidies en rijkssubsidies voor de volkshuisvesting (in relatie met de stads- en wijkvernieuwingen), maar dat is iets anders dan de bewering dat de voormalige Woningbouwvereniging NV Volkshuisvesting onderdeel was van de lokale overheid.
Zie: https://www.groningerarchieven.nl/archieven?mivast=5&mizig=1&miadt=5&miaet=15&micode=1103909&miview=inv2&milang=nl#t0
"Woningbouwvereniging NV Volkshuisvesting te Groningen, 1907 - 2000
Geschiedenis: in 1994 werd de naam gewijzigd in Stichting Volkshuisvesting"
Einde citaat.
Verder ben ik het geheel met de heer G.R. Rutgers eens. Mijn dank voor zijn bijdrage vanuit het privaatrecht.