In een brief roept erfgoedvereniging Heemschut het college van B&W op om de inboedel van het gasthuis tot gemeentelijke cultuurgoed te verklaren.
“De inboedel is in de loop van 600 jaar bijeengebracht. Denk aan schilderijen, archiefstukken, religieuze voorwerpen, et cetera. Veel van deze goederen zijn onlosmakelijk verbonden met het gasthuis en daarmee met de historie van de stad. Het uiteenvallen van deze verzameling moet in onze ogen voorkomen worden”, zo schrijft Gijsbert Boekschoten namens Erfgoedvereniging Heemschut in een persbericht.
“De erfgoedverordening van de gemeente biedt de mogelijkheid om verzamelingen en collecties aan te wijzen als beschermd gemeentelijk cultuurgoed of beschermde gemeentelijke verzameling. Het is een historisch waardevolle collectie en dient voor de stad behouden te blijven.”
Het is slim om de komende dagen een paraplu mee te nemen als je op…
In de gemeenteraad is er steun voor een brede aanpak om seksuele en criminele uitbuiting…
Het KNMI waarschuwt dat er vrijdag zware windstoten in Groningen voor kunnen komen. Voor de…
De gemeenteraad vindt dat het Stationsgebied een prettige plek moet zijn om te verblijven. Er…
Nova Tech Lycurgus heeft een grote stap gezet richting de kwartfinale van de Challenge Cup.…
Goed nieuws voor Groningse studenten. De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn bereid om…
Bekijk reacties
Terecht. Het is bijna te laat. Die cultuurbarbaar heeft bijna zijn klauwen achter dat unieke hofje met Kerk. Het zou toch niet te geloven zijn, dat die eeuwenoude Kerk met orgel en volledig interieur, inclusief tafel en Avondmaalszilver en die prachtige Voogdenkamer in handen vallen van zo'n rijkgeworden barbaar en egoïst, die daar notabene in wil wonen! Hoe gek zijn wij hier in Nederland met ons erfgoed. Dit moet kostte wat het kost volkomen worden!!
https://petities.nl/petitions/het-pepergasthuis-mag-alleen-worden-verkocht-aan-het-groninger-monumenten-fonds?locale=nl
Gelet op de petitie roepen reeds 8.020 betrokken burgers de aspirant Koper en Lefier op:
om af te zien van deze koop.
Er zijn meer dan voldoende overige kavels die hun beider aandacht vragen en waar de koper vast ook heel gelukkig mee wordt!
Mevrouw Kiki
Ik ben het volledig eens met dit voorstel van de Bond Heemschut. Heel creatief om de erfgoedverordening van de gemeente Groningen hiervoor te gebruiken.
Het orgel van de Pepergasthuiskerk is onderdeel van het Rijksmonument Pepergasthuis. Mijn vraag is of het orgel onder deze erfgoedverordening valt. Of is het orgel onderdeel van het monumentale vastgoed (nagelvast verbonden)? Met andere woorden: moet dit orgel bij verkoop van het Pepergasthuis per definitie behouden blijven?
Anders uitgedrukt: is het orgel van de Pepergasthuiskerk onderdeel van het registergoed Pepergasthuis, een onroerende zaak, of is het een roerende zaak (te vergelijken met de Statenbijbel, religieuze voorwerpen, schilderijen en schaaltjes)?
Het orgel heeft een beschermde status: https://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/monumenten/18661
"Hierin een tweeklaviers orgel van P. van Oeckelen uit 1862."
Ik leid hieruit af dat deze onderdeel is van het gebouw.
Zie verder: https://www.lucepedia.nl/dossier/kunst-kerkelijke
Inzake Roerende zaken (citaat):
“Roerende zaken
De vraag of en zo ja wanneer een voorwerp een ‘roerende zaak’ is, is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Is bijvoorbeeld een orgel een roerende zaak of een bestanddeel van het gebouw? Van de koorzolder zal dit laatste zonder meer gezegd kunnen worden, een orgel is echter in principe verplaatsbaar. In een kerkgebouw is een orgel een veel voorkomend bestanddeel en daardoor wellicht eerder onderdeel van het gebouw. Als het gebouw deze bestemming verliest gaat deze redenering niet meer op. Voorwerpen kunnen in het recht namelijk feitelijk onroerend zijn (ze zijn niet gemakkelijk los te maken of hebben zelfstandig geen betekenis), maar ook door bestemming (ze zijn op zich wel los te maken maar horen bij het gebouw). Bij de afstoting van kerkgebouwen is het van belang om te bepalen welke onderdelen als roerende zaken worden beschouwd, en dus door de eigenaar gehouden worden om bijvoorbeeld elders te gebruiken of anderszins een herbestemming te geven.” Einde citaat.
Als de Pepergasthuiskerk zijn kerkelijke functie of bestemming verliest, zal het kerkorgel helaas niet meer onderdeel van dit gebouw zijn. Dan wordt het kerkorgel roerend, tenzij de rijksmonumentenstatus zich hier tegen verzet.
Mijn dank voor uw snelle reactie, meneer Boekschoten.
Het is derhalve een goede zaak dat de Pepergasthuisgemeente (Oecumenische Vieringen Groningen) de Pepergasthuiskerk blijft gebruiken als goede huurder. U kent allen het juridische spreekwoord "Koop breekt geen huur".