Hoewel de het totale aantal koeien dat in de wei mag lopen de afgelopen drie jaar is gestegen, is het aantal uren dat de koeien buiten lopen wel gedaald. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal uren die koeien buiten lopen in Groningen de afgelopen vijf jaar met tweehonderd is gedaald.
Hoewel de koeien in de provincie minder uren buiten lopen, is Groningen nog wel de provincie in het Noorden waar ze de meeste tijd buiten vertoeven. Noord-Holland spant echter de kroon, waar de koeien gemiddeld 500 uur meer buiten zijn dan in onze provincie.
Het percentage melkveebedrijven die hun koeien buiten laten grazen is in 2018 voor het derde jaar op rij gestegen tot 80 procent. In de periode 2011–2015 hielden de melkveehouders hun koeien juist steeds vaker op stal. Op 74 procent van de bedrijven in Groningen mochten alle melkkoeien vorig jaar de stal uit, op 3 procent van de bedrijven mocht een deel van de koeien naar buiten. 22 procent van de bedrijven houdt de koeien het hele jaar op stal.
De sneeuwchaos van donderdagavond heeft gezorgd voor bijzondere oplossingen. Op filmpjes, die zaterdag online werden…
Zo'n vierhonderd mbo- en hbo-studenten hebben afgelopen week meegedaan aan de Gezondheidschallenge Health Noord. Tijdens…
In een paginagrote advertentie zaterdag in de Volkskrant en in De Telegraaf roepen verschillende instellingen…
Jenning de Boo is zaterdag tweede geworden op de 1.000 meter in Nagano. De afstand…
Zaterdag werd Sinterklaas al begroet in het centrum van Groningen en in Hoogkerk. Maar de…
De gemeente Groningen gaat zich samen met verschillende organisaties inzetten om de bedreigde plant waterdrieblad…
Bekijk reacties
Door het loslaten van de melkquota zijn veel boerderijen veranderd in melkfabrieken en is boerenland veranderd in een grasvlakte. De biodiversiteit is achteruit gehold. Een boer heeft zo veel mogelijk hectares nodig voor zijn fosfaat quota dus alle bossages en bomenrijen op het land gingen er aan.