Categorieën: Nieuws

Kritische hoorzitting van de NAM ‘niet fraai’, vinden Kamerleden

De leden van de Tweede Kamer zijn kritisch op NAM tijdens de hoorzitting woensdag. CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder had meer verwacht van het gesprek en noemde het ‘niet fraai’. Ook de andere aanwezigen waren niet onder de indruk van de stelling die de NAM verdedigde.


Op verzoek van Mulder vond deze ontmoeting plaats tussen de Tweede Kamerleden en Johan Atema, directeur, en Thijs Jurgens, directeur aardbevingen, namens het NAM. . Thijs Jurgens zou tijdens onderhandelingen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben gedreigd ‘het gasveld eerder te sluiten dan wat praktisch is voor Nederland’, zo luidt het verslag van de bijeenkomst. Mulder hoopte met deze hoorzitting de NAM te kunnen bevragen over deze uitspraak.

Atema en Jurgens beweerden beiden niet op de hoogte te zijn van het bestaan van dit verslag. Jurgens herrinert zich het document niet en noemt het geen verslag. “Het is ook niet naar ons verstuurd of goedgekeurd”, wel kende hij toe dat als een van de opties het dichtdraaien van de gaskraan werd geopperd. “Ik heb nooit gedreigd en nooit mensen onder druk gezet, het gaat hier om een misverstand”, aldus Thijs Jurgens.

Atema vond de berichtgeving omtrent de uitspraak ongefundeerd en vervelend. Tegen de Tweede Kamerleden zegt hij dat ze hem de volgende keer mogen bellen bij een soortgelijk misverstand. Ook richt hij zich persoonlijk op SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die het NAM ‘harteloze schoften’ noemde, “ik vind uw uitspraak grof en ongepast. Bent u er bewust van wat dit doet met NAM-medewerkers die ook in het aardbevingsgebied wonen?”. Beckerman geeft hem hiermee gelijk, maar zegt wel dat ze dit richtte op de top van het bedrijf en niet haar medewerkers. Vooralsnog vraagt zij zich af waarom dit onterecht zou zijn, waar Atema inhoudelijk niet op in gaat.

Agnes Mulder eindigt de hoorzitting met een waarschuwing over de opkomende parlementaire enquête. “Ik hoop dat u verstandige dingen zegt, we krijgen natuurlijk de enquête ook nog. We zijn nog niet klaar met elkaar.’’

Rande Duhoky

Bekijk reacties

  • Toneelspel, de overheid is verantwoordelijk voor alles wat er gebeurd door het winnen van het gas. Zij hebben de (ondeugdelijke) contracten gemaakt, zij hebben de deal gesloten, zij hebben altijd de gevolgen zo lang mogelijk verzwegen om zo lang mogelijk $$$$ te verdienen.

    Dat is gewoon de standaard reactie als de overheid denkt dat ze ergens verantwoordelijk voor zijn en bang schuld te bekennen. Dat gaat/ging zo bij; De Vuurwerkramp, MH17, Ondeugdelijke Mortieren en andere problemen in het leger, en aardbevingen. Dan gaan ze draaien, duiken weg voor eigen verantwoordelijkheid en zoeken een persoon/bedrijf om haar pijlen op te richten.

    Nog even en dan zien we weer hoe kort het geheugen is van de meeste politici en semi-overheden. Die kunnen ze zich dan opeens niets meer herinneren.

  • De politiek heeft hier weer eens uitermate kinderachtig gereageerd. Voor de bühne verontwaardigd reageren over iets wat helemaal niet gebeurd is, maar slechts zo geframed is door mensen die direct een rode waas voor ogen krijgen bij het woord NAM. Het is dan ook belachelijk dat de NAM directie moet komen opdraven voor een hoorzitting hier over.

  • Eens met de vorige sprekers. We zijn inmiddels ruim 7 in deze ellende en geen van de 3 bestuurslagen (gemeenten in het aardbevingsgebied, provincie Groningen en Rijk) heeft ook maar ergens het verschil gemaakt voor de burgers in het aardbevingsgebied. Onmacht en Onwil is wat we zien bij alle bestuurders. En ondertussen de zondebok zo vaak mogelijk kleineren.
    De gasindustrie in Groningen en Drenthe gaat er aan, met nu al duizenden banen die verdwijnen. De politiek in het Noorden lijkt er blij mee, blijkbaar is er werk genoeg. Aan alternatieven wordt niet gewerkt. De media is op de hand van de politiek, met zit als vrienden bij de praatprogramma's. De Groningers zijn kansloos.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

5 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

6 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

8 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

8 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

11 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

13 uur geleden