Categorieën: Nieuws

Wethouder Van der Schaaf ziet handreiking rond Pepergasthuis

De strijd tussen corporatie Lefier en de gemeente krijgt ook vandaag weer een vervolg. De gemeente wil de verkoop van het Pepergasthuis tegenhouden en Lefier wil juist verkopen.

Wethouder Roeland van der Schaaf denkt binnenkort in gesprek te gaan met Lefier hoewel de verkoop van het Pepergasthuis aan een belegger nu toch weer lijkt door te gaan. Lefier meldde aan RTV Noord dat zij maandag een goed gesprek met de koper had  en zegt dat de verkoop aan Jan Berry Drenth toch doorgaat. Vorige week zei Drenth de gemeente af te willen zien van de verkoop.

In 1991 kreeg Lefier het gasthuis in handen voor 1 miljoen gulden, pleegde volgens de bewoners nauwelijks onderhoud en verkoopt het gasthuis voor, naar verluidt, 4 miljoen euro. Ondertussen ontving Lefier ook nog eens minimaal 2,7 miljoen aan huur. Toch kan het gasthuis financieel niet uit, zegt de corporatie. Lefier geeft geen antwoord op vragen van OOG RTV en koper Drenth is niet bereikbaar.

Op 9 december houdt de Autoriteit Woningcorporaties een hoorzitting over de kwestie. Dan wordt beslist of de verkoop van het Pepergasthuis doorgaat of niet.

 

Ecco van Oosterhout

Bekijk reacties

  • En Ineke van Gent ( commissaris bij Lefier en prominent lid van Groen Links) houdt haar kaken stijf op elkaar, ze was al door de mand gevallen met vorming van een collatie maar ze is al haar schaamte voorbij.

  • Dat lijstje is niet compleet @Doe. Hier de rest: Eric Koenen, Ineke Donkervoort, Leendert van Bloois en Herman van Kesteren. Hun politieke achtergrond interesseert me geen zier. Wel hun opvattingen over een historisch gasthuis.

    Als je er één naam uitpikt met de toevoeging 'Groen Links' dan beperk je de blik op de zaken richting een eigen hardnekkige allergie voor alles wat 'links' is...

    En je weet het hè? Links is waar je duim rechts zit ;)

  • Dit kan en mag gewoon niet. Alles moet gedaan worden, om die cultuurbarbaren te stoppen!! Ineka van Gent??

  • Lefier zegt het geld van de verkoop van het Pepergasthuis nodig te hebben om elders sociale woningen te bouwen. Kan Lefier niet op een andere wijze aan geld komen? Een goed ingevoerde stadjer heeft een stuk opgesteld waarin de volgende passage staat:

    "Vermijdbaar omdat Toegelaten Instellingen voor de realisatie van sociale huurwoningen aanspraak kunnen maken op uitzonderlijke financieringsmogelijkheden die speciaal voor dit doel zijn ingesteld. De gewaarborgde leningen tegen een rentepercentage van circa 1% maken dat woningbouwcorporaties over kapitaal kunnen beschikken waar nauwelijks iets meer dan een inflatiecorrectie voor gevraagd wordt. Het is dus vreemd om er van uit te gaan dat een Toegelaten Instelling noodzakelijkerwijs winsten uit verkoop van monumentale panden zou moeten boeken teneinde aan de rand van de stad nieuwe huurwoningen te kunnen bouwen en de sociale woning voorraad uit te kunnen breiden."

    Lefier heeft ca. 30.000 woningen. Stel dat de huur per woning gemiddeld 500 euro per maand is. Dan komt er dus maandelijks 15 miljoen euro binnen. Als er zoveel geld omgaat, gaat de koopsom van 4 miljoen echt niet het verschil maken. Het verhaal dat het geld dat het Pepergasthuis opbrengt, absoluut nodig is om nieuwe sociale woningen te kunnen bouwen, kan in de fabeltjeskrant.

  • @Pepergasthuis petitie, het is inderdaad een kulargument. Eentje om te kunnen zeggen 'we konden niet anders'.
    Vanuit een slachtofferrol een slap excuus pakken om het gasthuis te verkwanselen.
    Geen visie, geen gevoel voor wat het publiek ervan vindt, geen creativiteit richting een bevredigende oplossing,
    totale arrogantie.

    Komt er 9 december (weer) een demonstratie trouwens?

  • beste OOG-redactie het is natuurlijk heel erg sappig om direct maar alles over de tafel heen te gooien.

    Alleen rijst bij mij de vraag wat is er mis met wat uitzoekwerk? Dat een partij niet wil reageren, hoeft niet te maken dat een andere partij dus 'Het Gelijk' in handen heeft!

    In dit opiniestuk https://www.dvhn.nl/Meningen/Opinie/Mag-Lefier-Pepergasthuis-wel-verkopen-25049179.html worden bijvoorbeeld andere jaartallen en getallen genoemd door G.R. Rutgers, oud-hoogleraar (1980-2005) van de juridische faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, voordien oud-advocaat en rechter plaatsvervanger te Amsterdam.En volgens mij ook verbonden geweest als voorzitter van de OVG. (Stichting Oecumenische Vieringen Groningen)

    Daarnaast kan het zo zijn dat Lefier minimaal 2,7 miljoen aan huur zou hebben ontvangen. Daar zijn ook de huurdersheffing en (lokale) belastingen over betaald. (En wellicht ook rente over het kapitaal om tot aanschaf van het complex over te gaan.)

    En daarnaast zijn de huizenprijzen behoorlijk gestegen in Groningen. En is kapitaal uit de jaren '90 van de vorige eeuw meer waar dan eenzelfde hoeveelheid kapitaal volgens de rekenregels.

    Tenslotte nog uit het stuk van Pepergasthuis petitie. "De gewaarborgde leningen tegen een rentepercentage van circa 1% maken dat woningbouwcorporaties over kapitaal kunnen beschikken..." Dat blijft vaak bij kunnen, de praktijk is dat deze kapitaalstroom nauwelijks voor handen is, het is niet voor niets dat de bouwproductie van sociale huurwoningen enorm achterloopt op de maatschappelijke behoeften. Alleen het segment 55+ werkt op dit moment volgens het principe vandaag gebeld, gisteren al keuze uit meerdere comfortabele huurwoningen.

  • Het blijkt, dat het Gasthuis en vooral de Kerk op grond van akten uit de 16e en 19e eeuw helemaal niet zo maar kunnen worden verkocht. De Kerk b.v. moet voor Kerkdiensten worden gebruikt en de banken, het orgel enz. ,die nagelvast aan het gebouw zijn verbonden, mogen niet zo maar verwijderd worden. Een woonhuis? Gewoon te bizar voor woorden.
    Heeft die Drenth, behalve geld, wel enig besef van historie, cultuur en fatsoen? En we weten nu allemaal, wat Lefier is. Och, die arme huurders!

  • Wel Merel, diegene die jij noemt hebben nooit in de 2de kamer gezeten en ja het is wel degelijk van belang welke partij Ineke zit.
    Ineke praat links en handelt rechts en die dienen te ontmaskerd worden ongeacht bij welke partij ze zitten, in dit geval dus Groen Links. ( Groen Grijs Midden zou een betere benaming zijn aangezien die partij vol met types als Ineke van Gent zitten )
    Sorry dat ik je uit je droom haal maar Groen Links en de PVDA zijn beiden in hun handelen niet links.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

8 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

10 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

11 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

12 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

14 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

15 uur geleden