Onlangs heeft het UMCG al de eerste patiënten met longkanker bestraald met protonen. Vanaf deze week wordt de therapie ook voor hen vergoed door de zorgverzekering.
Eerder bleek uit onderzoek dat protonentherapie ook voor deze patiënten uitkomst kan bieden. Bij deze innovatieve manier van bestralen kan de straling veel preciezer gericht worden, zodat er minder straling komt in omliggend en achterliggend weefsel. Gezonde organen, zoals het hart, de longen en de slokdarm worden hierdoor beter gespaard, waardoor patiënten minder kans op specifieke bijwerkingen hebben.
Naar verwachting komt ongeveer 20% van de longkankerpatiënten in aanmerking komen voor deze nieuwe vorm van radiotherapie. “Door het gebruik van nieuwe modellen gebaseerd op gegevens van Nederlandse patiënten met longkanker, kunnen we nu voor een individuele patiënt goed inschatten of hij of zij baat heeft bij protonentherapie. Naar verwachting zal protonentherapie bij longkanker leiden tot meer overlevers zonder bijwerkingen”, zegt Hans Langendijk, hoofd van het protonentherapiecentrum van het UMCG.
Op de Meerweg tussen Haren en Paterswolde heeft een automobiliste maandagmiddag een lantaarnpaal uit de…
Coöperatie Dichtbij organiseert komende maandag een speciale oliebollenactie voor het goede doel: Stichting Present Groningen.…
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
De FC Groningen-supporter die zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Heracles Almelo door een plexiglas plaat…
De kerstmarkt aan de Papiermolenlaan van afgelopen vrijdagmiddag en -avond was een groot succes, aldus…
In een coffeeshop in de binnenstad van Groningen is in de nacht van zondag op…
Bekijk reacties
Wat aardig van de zorgverzekeraars, een geweldige gunst. Hopelijk kost het de zorgverzekeraars niet teveel geld. Aan ziekte en ellende moet wel flink verdiend worden.