Bussen die op een ander tijdstip vertrekken en in sommige gevallen de route net een beetje anders rijden. Maar de grootste verandering bij de start van de nieuwe dienstregeling is toch het oude vertrouwde dieselgeronk dat bijna niet meer te horen is.
Het is zondag in de tweede helft van de ochtend. Op de Wibenaheerd in de Groningse wijk Beijum maakt een gelede bus zijn rondje om daarna te kunnen halteren. “Een wereld van verschil”, zegt Nick Ubels die met zijn smartphone de manoeuvre vast legt. “Van dieselgeronk naar bandengeruis. En behalve een wereld van verschil ook een verschil voor de wereld.” De bus die Ubels gefilmd heeft is namelijk één van de 164 gloednieuwe elektrische bussen die zondag in dienst zijn gekomen. Daarmee is vervoerder Qbuzz gelijk koploper als het gaat om het aantal elektrische bussen dat het in haar busvloot heeft.
Tekst gaat verder onder de tweet
Een gloednieuwe elektrische bus manoeuvreert op de Wibenaheerd. Bron: twitter.com/NickUbels
Verduurzamen
Het verduurzamen van de vloot was ook een grote wens van opdrachtgever OV Bureau Groningen Drenthe. Behalve de start van een nieuwe dienstregeling is zondag ook de nieuwe concessie ingegaan en dat betekent dat er nieuwe afspraken gemaakt konden worden. Eén van die afspraken is het Zero-Emissie maken van het wagenpark. “Deze aanpassingen aan het openbaar vervoer, die nu stevig gericht zijn op duurzaamheid, passen geheel binnen de energietransitie die we in het Noorden nastreven”, liet gedeputeerde Fleur Gräper (D66) in maart van dit jaar weten. “Onze ambitie is om als noordelijke provincies hierin een cruciale rol te vervullen.”
Negentig procent minder CO₂-uitstoot
Van de ongeveer vierhonderd bussen die in Groningen en Drenthe rond rijden zijn er nu 164 elektrisch die voornamelijk in Groningen, Assen en Emmen te vinden zijn, maar een deel rijdt ook op de streek. “Het is heel bijzonder dat naast de stadslijnen ook in het streekvervoer een flinke vloot elektrische bussen gaat rijden”, liet gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe bij de presentatie van de bussen weten. De dieselbussen rijden op HVO. Dit is synthetische biodiesel op basis van afval- en restproducten. Het OV Bureau verwacht dat in de nieuwe concessie er negentig procent minder CO₂-uitstoot is.
Nieuwe dienstregeling soepel van start
Vanwege de invoering van de nieuwe dienstregeling zijn de servicepunten op het Hoofdstation en op de stations in Emmen en Assen zondag tot 19.00 uur geopend. Volgens de eerste geluiden levert de nieuwe dienstregeling nagenoeg geen problemen op, hoewel de eerste grote test maandag op het programma staat. Behalve vertrek- en aankomsttijden die aangepast kunnen zijn, zijn er meer veranderingen. Zo kan er vanaf zondag niet meer met contant geld bij de chauffeur betaald worden. Daarnaast rijden de Qliners van Groningen richting Assen, Emmen, Drachten en Stadskanaal niet meer tachtig kilometer per uur maar honderd.
Een dieselbus van Qbuzz op het P&R-terrein bij Hoogkerk. Bron: twitter.com/NickUbels
Een 38-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van dinsdag op woensdag aan de…
De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt naar de Tasmantoren in de Stad. Dat meldt RTV Noord.…
De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt voor een incident langs de N360 bij Ten Post. Een…
Zondag 22 december hebben Stadjers Raheel Ahmed en Haris Zaman de tweede prijs binnengehaald in…
Myron Hamming, voormalig stadsdichter van Groningen, is sinds deze week Awareness Ambassadeur bij Unicef Nederland.…
De paardentrailer die afgelopen nacht is gebruikt bij een vuurwerkdiefstal in de Stad, is dinsdag…
Bekijk reacties
Goede zaak hoor. Zeker in de stad. Minder lawaai en vooral minder giftige stoffen in de lucht. Echt top
Tegen die tijd liggen ze nog te slapen in die wijk daar. De rest van de dag, inclusief de hele nacht, hoor je grasmaaiertjes wat scooters moet voorstellen; drugsrunnertjes.