D66 wil dat er in de gemeente Groningen meer betaalbare koopwoningen gebouwd gaan worden.
Raadslid Tom Rustebiel zegt dat er in Groningen vooral dure koopwoningen worden gebouwd: “Op dit moment komt 70% van de nieuwe koophuizen in het hogere segment terecht. Dat is geen antwoord op de grote problemen waar de middenklasse tegenaan loopt.”
Volgens Rustebiel blijven door de hoge prijzen ook te veel mensen in sociale huurhuizen wonen: “Wie teveel verdient voor sociale huur en geen eigen bezit heeft, stroomt niet door. Zeker niet omdat de gemeente groeit qua inwonersaantal.”
“In de onderhandelingen met projectontwikkelaars zou de gemeente daarom meer moeten sturen op een betaalbare verkoopprijs bij de ontwikkeling van nieuwbouwplannen”, aldus Rustebiel.
Rikus Jager, Mattias Gijsbertsen en Mirjam Pauwels leiden als (in)formateurs de onderhandelingen voor de vorming…
Op de Meerweg tussen Haren en Paterswolde heeft een automobiliste maandagmiddag een lantaarnpaal uit de…
Coöperatie Dichtbij organiseert komende maandag een speciale oliebollenactie voor het goede doel: Stichting Present Groningen.…
De verlichting van de Martinitoren gaat maandagavond al aan. Dat meldt Harry de Lange, initiatiefnemer…
De FC Groningen-supporter die zaterdagavond tijdens de wedstrijd tegen Heracles Almelo door een plexiglas plaat…
De kerstmarkt aan de Papiermolenlaan van afgelopen vrijdagmiddag en -avond was een groot succes, aldus…
Bekijk reacties
De markt wil het. De reden waarom er in de Held nog een heel groot gebied onbebouwd is, is dat de gemeente projectontwikkelaars probeerde aan te sturen. Dat mislukte, dus nu wordt er niets gebouwd. Het is een groot dillemma. Ga je nu een wijk tegen de krapte uit de grond stampen, dan wordt die minder aantrekkelijk. Dat is niet erg, er is immers nood! Bouwen Bouwen Bouwen! Totdat we 15 jaar verder zijn en met een nu al verouderde wijk zitten, vol met onderwaterhypotheken en wanhopige bewoners.
Populistisch gelul.
De huizen die gebouwd worden zijn goed. Die vallen over het algemeen ook in de betaalbare prijsklasse, tenminste, toen de prijzen nog normaal waren. Die kunnen echter niet door de gemeente worden bepaald, dat doet de totaal overspannen woningmarkt. En die kan alleen door de landelijke overheid worden bijgestuurd indien nodig/wenselijk.
Groningen heeft vooral behoefte aan heel veel sociale huurwoningen. De wachtlijsten lopen enorm op. Groningen heeft geen markt. En nooit gehad ook. We maken het duur door de krapte via gelokte constructies van de buitenlandse student. Ook een beleid van D66 .
zonder btw had er nog een verdieping bovenop gekund..
De gemeente ziet de grond ook gewoon als verdienmodel en vraagt de hoofdprijs.
De titel klopt natuurlijk niet. De gemeente bouwt geen woningen. Dat doen projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen/stichtingen en soms ook particulieren. Dat er weinig sociale huur wordt gebouwd ligt aan den Haag met hun verhuurdersheffing en de beperkte daadkracht van de sociale verhuurders.
Dat is ook de opzet, van die verhuurdersheffing, om de sociale woningbouw af te knijpen, dit om het commercieel vastgoed deze vrijheid te geven, waardoor ze geen hinder ondervinden (lees concurrentie). Met soms woekerprijzen.