Categorieën: Nieuws

Groen maakt plaats voor steen aan Emmaplein

Volgens Alex Scheijbeler is de stad aan het verstenen. Hij ziet steeds meer tegels in plaats van planten en bomen.

Vooral in zijn eigen omgeving aan de singels in het centrum ziet Scheijbeler een verstening. Volgens hem moet het groen steeds vaker plaats maken voor steen, en daar is hij niet blij mee. Daarom heeft hij een hoorzitting georganiseerd om de groene tuinen aan de singels te behouden.

Als voorbeeld laat Scheijbeler een pand aan het Emmaplein zien. De tuin van het monumentale pand heeft plaats gemaakt voor een parkeerterrein. En volgens Scheijbeler mag dat niet, vanwege de monumentale status van het pand.

Scheijbeler gaat er voor strijden dat de tuin van het pand aan het Emmaplein terug komt. De hoorzitting vindt plaats op 16 januari. Hij hoopt dat er veel mensen zullen komen om zich samen in te zetten voor meer groen in het centrum.

Jan Harm Baard

Bekijk reacties

  • Ziet ook een enorme verpaupering ontstaan in Groningen. Laatst liep ik op de Eeldersingel met monumentale statige panden uit de 19de eeuw, waar de studenten ook hun intrek hebben genomen. En wat een zooi met al die fietsen kris kras her en der.

    Wie draagt zorg voor deze panden?

  • Inderdaad, de hele stad Groningen is aan het verstenen. Dit is het beleid van onze "groene/duurzame" gemeente Groningen.

  • Hoorzitting bijwonen kan donderdag 16 januari 15.15 uur Hanzeplein 120 tegenover het UMCG ! Ik hoop op zoveel mogelijk belangstellende!

  • Natuurlijk heeft deze man een punt: verstening is een probleem, net als de overijverige bomenkap van de gemeente. Wel jammer dat het voorbeeld dat gebruikt wordt niet echt hout snijdt. Voor zover ik kan zien op street view werd deze tuin al in 2008 gebuikt werd als parkeerplaats.

    https://www.google.nl/maps/place/emmaplein,+9711+AP+Groningen/@53.2135316,6.5627543,3a,75y,63.89h,84.76t/data=!3m6!1e1!3m4!1s-ZCNww4ZVtNu08ZD7mruew!2e0!7i16384!8i8192!4m5!3m4!1s0x47c9cd52688a9453:0xfe1e0e83ec8faed0!8m2!3d53.2131834!4d6.5617103?hl=nl

  • Zag ook al een achterhaald bericht over de mist van oudejaarsavond voorbij komen.... OOG is natuurlijk een belangrijke opleidingsplek en wellicht dat er daardoor wel eens iets door glipt? Mijn punt is dus vooral: OOG blijf bij de les en wees kritisch!

  • Dank voor de reactie,

    Het is inderdaad zo dat er achter een kleine parkeerplaats was, voor twee auto's. Maar niet zo massaal als nu. Geniet van mijn column. Dertigjaar geleden realiseerde ik de huidige geveltuin voor de woning. Die is prachtig en heeft soms mensen aangezet dit ook te doen. Geniet van mijn geveltuin denk daar bij je moet ergens beginnen.

    BINNEN ARTIKELEN REEKS - "Strijd tegen klimaatcrisis had zin toen die nog te winnen was"

    Groningen - De klimaatcatastrofe komt eraan. Partij van de Arbeid van Groningen Roeland van der Schaaf kan nog zoveel boompjes en struikjes in geveltuintjes willen planten ook hij weet dondersgoed dat elders in de stad de boel gerooid word en er veel groen verloren gaat. Een groene binnenstad van Groningen in in zijn ogen een utopie! En we moeten toegeven dat we die niet meer kunnen voorkomen, meent ook schrijver Jonathan Franzen in een essay. In de eerste week van 2020 presenteerde een groep van zeventien wetenschappers van Wageningen Universiteit een kaart van Nederland in 2120.

    Nederland heeft volgens het Wageningse scenario over 100 jaar meer bos, bredere rivieren, de helft minder landbouwgrond en grote groenbuffers. Maar dan moet er nog wel iets gaan gebeuren. Dan moeten de handen wel aan de ploeg. Kunnen we voor de leefbaarheid in een diversiteit van wonen, steeds minder winkels, immers internet zal daar een veel grotere rol spelen, winkels verdwijnen als sneeuw voor de zon, net als het groen.

    ‘Wij willen een positief en aantrekkelijk perspectief neerzetten’, zei programmaleider Tim van Hattum bij de presentatie. Maar er bestaan ook scenario’s die ervan uitgaan dat Nederland rond 2120 goeddeels is opgeslokt door de zee. Is de klimaatverandering bij te sturen, zoals een auto die een hoek omslaat? Nu moeten wij niet passief achterover leunen. In 1980 als voorzitter van het wijkteam Centrum van Groningen maakten wij een plan waar diversiteit van sociale woningbouw, winkels, horeca en groen in de binnenstad de leefbaar terug moest brengen. Steeds meer sociale woningbouw vallen ten prooi aan huisjesmelkers die de relatief goedkope huurwoningen die door woningcoöperaties nu voor Goud Geld worden verkocht ten prooi. Ook zelfs monumentale hofjes zoals Pelsterhof aan de Pelsterstraat zal worden verkwanseld. Ook op de Singels worden tuinen gerooid voor parkeerplaatsen. U hoort er Roeland van der Schaaf niet over. Het is "stil heel stil" binnen de Partij van de Arbeid en GroenLinks kringen. Ze laten het gebeuren, waar een groep van zeventien wetenschappers van Wageningen Universiteit een waarschuwende vinger opsteken.

    Volgens de Amerikaanse auteur Jonathan Franzen is er geen houden meer aan. De wereld heeft geen dashboard met een magische knop om de klimaatcatastrofe te vermijden. Het wetenschappelijke bewijs voor de destructieve gevolgen staat al dertig jaar vast, maar we hebben sindsdien ‘geen enkele progressie geboekt’, schrijft Franzen in een essay in The New Yorker. ‘In 1988 was het nog mogelijk de mouwen op te stropen en klimaatverandering te bestrijden. Alleen als alle aanbevelingen van het IPCC-rapport (Intergovernmental Panel on Climate Change, red.) volledig worden opgevolgd en de temperatuur op aarde met maximaal twee graden stijgt, is de klimaatramp volgens wetenschappers theoretisch nog afwendbaar.’Ik haal het niet graag aan, maar bewaarheid " de aarde zal vergaan door 'water en vuur '?

    Eén orkaan minder
    Franzen legt met zijn essay de nadruk op het woord ‘theoretisch’. We moeten volgens hem de realiteit onder ogen zien. Hij voorspelt dat het leven op aarde wordt bedreigd en voorziet massale mislukkingen van oogsten, branden, overstromingen en honderden miljoenen mensen die huis en haard ontvluchten, omdat gebieden onbewoonbaar worden. De schrijver vraagt zich af ‘wat er zou gebeuren als we in plaats van de realiteit te ontkennen, onszelf de waarheid vertellen’. We moeten accepteren dat er rampspoed aankomt, en ‘overdenken wat het betekent om hoop te houden’. Jarenlang hebben wij de groep mensen die waarschuwden dat de aardgaswinning catastrofale gevolgen konden hebben, weg voor dromers en mensen niet van deze tijd. Ja ik waarschuwde in 1980 al dat we op onze hoede moesten zijn, omdat aardbevingen tevens mee zou brengen een onleefbare Provincie waar niemand meer kon wonen, mede door de angst dagelijkse spanningen het niet meer leefbaar is. Nu we juist kinderen en jongeren wonende in binnensteden weg moeten halen van de sociale media dat ze naar buiten moeten, buitenspelen stimuleren moet je zorgen voor een leefbate woonomgeving. Dus ook in de binnensteden. Ophouden het groen te verruilen voor parkeerplaatsen.

    Want ondanks die onafwendbare ramp moeten we er alles aan doen om klimaatverandering in te perken, aldus Franzen. ‘Als collectieve actie resulteert in slechts één verwoestende orkaan minder, in een paar extra jaren van relatieve stabiliteit, is het de moeite waard.’

    Hij voegt eraan toe dat het beperken van klimaatverandering zelfs nut heeft als het geen effect sorteert. ‘Ik kan de planeet respecteren en zorgen voor de mensen met wie ik haar deel, zonder te geloven dat zij me zal redden.’

    Die kans op redding is waarschijnlijk verkeken, schreven ook zeven vooraanstaande wetenschappers onlangs in Nature. ‘De tijd die resteert om een omwenteling te realiseren, is zo goed als nul.’ We hebben volgens hen de controle verloren over het afwenden van een klimaatcatastrofe. ‘De stabiliteit en veerkracht van onze planeet is in gevaar. Internationale actie en niet alleen woorden moet dit weerspiegelen.’ Toch blijft het nuttig je stem te laten horen. Persoonlijk maakt het mij geen moer uit als ze alle tuinen platgooien en ook van het Emmaplein een parkeerplaats zouden maken. Maar kan ik dat de kinderen en jongeren en toekomstige generaties dat aandoen. Ik sta op misschien in mijn eentje, maar alleen wil ik toch voorhouden dat een groene Groninger binnenstad veel voordelen heeft.

    Die ‘naderende catastrofe’ verhoogt volgens Franzen ‘de urgentie van bijna elke wereldverbeterende actie’. Immers: ‘In tijden van toenemende chaos zoeken mensen bescherming in tribalisme en gewapende macht in plaats van in de rechtsstaat. Onze beste verdediging tegen deze dystopie is het handhaven van functionerende democratieën, rechtsstelsels en gemeenschappen.’Die duiding laat ik aan de wetenschappers.

    Klimaatactie
    Daaruit volgt dat het veiligstellen van eerlijke verkiezingen ook ‘een klimaatactie’ is, evenals het bestrijden van extreme ongelijkheid, het tegengaan van online lastercampagnes, het bepleiten van een humaan immigratiebeleid, raciale- en gendergelijkheid en de ondersteuning van onafhankelijke pers.

    Als we de wereld zo sterk en gezond mogelijk houden, is er nog hoop. ‘Als uw hoop op de toekomst afhangt van een wild optimistisch scenario, wat gaat u over tien jaar doen, wanneer het scenario zelfs in theorie onwerkbaar wordt?’ Het is volgens Franzen belangrijk ‘kleine, lokale veldslagen te voeren’ waar de kans op winst realistisch is. Zijn advies: doe wat juist is voor de planeet en probeer te redden waar je van houdt − een gemeenschap, een instelling, een plek − en koester kleine successen. Daar ga ik voor. Ik woon zelf in een woning waar vroeger de raamprostitutie hoogtij vierde. Toen ik aankwam als voorzitter wijkteam Centrum met de mededeling dat die raamprostitutie plaats moest maken voor sociale woningbouw stonden de verhuurders van die pandjes ook niet te jubelen. Velen waarschuwden mij dat ik weleens een pak slaag kon ontvangen. Goed ik geef toe ik kreeg blikken rode verf tegen mijn voordeur. S'nachts werden mijn slaapkamerrammen ingegooid. De banden van mijn auto werden lek-gestoken. Maar ik geloofde in diversiteit van koopwoningen, huurwoningen en sociale functies zoals nu de Plesterhof en eetvoorziening ouderen bewoonbare hofjes met sociale woningbouw. Ook groen en speelveld voor jongeren achter het GroenLinks pand, waar trouwens de dienst Ruimtelijke Ordening een stuk van inpikte in verloop van jaren. Ik maak me ook sterk dat dit moet worden teruggedraaid en weer moet vergroenen. Maar dat kun je niet alleen, dus wacht ik dat Partij van de Arbeid wethouder Roeland van der Schaaf komt aanfietsen met een groene struik of boompje die hij dan plant voor de in en uitrit van die parkeerplaatsen dienst R&O. Dan pas geloof ik hem.

    Het rapport van het IPCC liet eind 2018 al zien dat het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming grote gevolgen heeft. Vertaald naar de Nederlandse situatie betekent dat de kans op extreem hoog water twee keer zo groot wordt en dus de kans op overstromingen drastisch toeneemt. Volgens een rapport van Deltacommissaris Wim Kuijken kan de zeespiegel in Nederland eind deze eeuw tot twee meter stijgen.

    Het opkomen voor dierbaren gaat ons volgens de Amerikaanse auteur Franzen in de toekomst niet redden, maar is voor nu wel het juiste. Dat is zo mooi aan de toekomst, schreef Volkskrant-columnist Bert Wagendorp: ‘Je hoeft er niet op te wachten. Dus Roeland je kan elk moment beginnen in mijn voetsporen treden zou ik zeggen.’ Zolang je iets hebt om van te houden, kinderen, kleinkinderen diverse samenleving, heb je iets om op te hopen.

  • De enige oplossing was, is en zal ook in deze gemeente bevolkingskrimp gaan zijn, minder nieuwbouw plegen, minder studenten en meer groen in stand willen houden en of gaan vergroenen, maar dan ook daadwerkelijk vergroenen, door bij stadsvernieuwing een op een bestaande woningen te gaan vervangen/renoveren en niet plaats laten maken voor hoogbouw.

    In de provincie komen duizenden woonhuizen vrij door vergrijzing, laat men met zachte doch dwingende hand gaan stimuleren om daar te gaan wonen. Dorpsvernieuwing in plaats van stadsvernieuwing. Maak het fiscaal gezien interessanter om in de provincie te gaan wonen. Vervang de bestaande provinciale wegen door nieuwe dubbelbaanswegen en pas busverbindingen aan om makkelijker en sneller vervoer mogelijk te maken.

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

3 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

3 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

5 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

5 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

8 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

10 uur geleden