Categorieën: Nieuws

Mogelijk ruim een miljoen euro verduisterd bij RUG

Drie medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben 1,2 miljoen publiek geld van de RUG naar een eigen stichting overgemaakt. Dat laat de RUG maandagavond weten.

Een van de drie medewerkers, een hoogleraar aan de Faculteit der Letteren en tevens voorzitter van de betrokken stichting NOHA, is ontslagen. Tegen twee anderen zijn maatregelen getroffen. Er is aangifte gedaan wegens fraude en valsheid in geschrifte. Een van hen  zou grote bedragen hebben gedeclareerd en ook betalingen aan zichzelf en anderen doen.

Het trio was in maart al geschorst. Zij hadden de stichting Network on Humanitarian Action (NOHA) opgericht en er was twijfel over de financiering er van. De stichting stond ingeschreven op het adres van de faculteit, maar de subsidies en collegegelden kwamen niet bij de RUG terecht, maar gingen naar de stichting. Ook had de RUG geen banden met de stichting. De stichting zou studenten willen helpen in crisisgebieden. Dinsdag worden de medewerkers geïnformeerd over de affaire.

“We zijn geschrokken van de ernst van de geconstateerde feiten. Door hun handelen hebben de betrokkenen een groot risico genomen op reputatieschade voor de universiteit. Het vertrouwen van de studenten, de partneruniversiteiten en de Europese Commissie is door het handelen van de betrokkenen bovendien ernstig geschaad”, aldus Collegevoorzitter prof. dr. Jouke de Vries.

“We zien de persoonlijke kant in deze zaak, van mensen die jarenlang uiterst gedreven bezig zijn geweest met het NOHA-programma. Maar we kunnen niet anders concluderen dan dat hierbij fors grenzen zijn overtreden en dat dit niet zonder gevolgen mag blijven voor de betrokken medewerkers. We zullen alles in het werk stellen om het geschonden vertrouwen bij de internationale partners te herstellen”.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Misbruik maken van je werkgever, schaam jullie. Vele werklozen kunnen geen werk krijgen, en jullie spelen met jullie baan.

  • Stichting NOHA Groningen is reeds in 2014 opgericht en het heeft dus 5 jaar lang zijn gang kunnen gaan, zonder dat de accountants van de RUG er enige aandacht aan hebben geschonken. Wie bij de RUG zoekt op "Globalisation Studies and Humanitarian Action" zal terecht komen op : https://www.rug.nl/staff/departments/17947 waar alle medewerkers en bestuurders van deze stichting staan vermeld. Het beeld dat we nu zien is dat het de penningmeester H is die ontslagen is, omdat hij geld aan de stichting heeft onttrokken om zichzelf en de andere medewerkers waaronder de twee ander bestuurders voor het werk voor de stichting te vergoeden. Tegen de twee andere bestuurders A. en H. zijn alleen maatregelen genomen, en dat wekt bij mij weer de indruk dat er hier meer aan de hand is. Word vervolgt....

  • Ik moet inmiddels corrigeren, omdat de ontslagen penningmeester H. inmiddels al uit de lijst van betrokkenen op de door mij genoemde pagina van "Globalisation Studies and Humanitarian Action" de RUG is verdwenen.

  • Als je het stuk in de UK leest wordt het wat duidelijker. NOHA is een masterstudie die gezamenlijk met andere universiteiten wordt gegeven, die elkaar onderling financieren via betaald collegegeld en Eureopese subsidies. De medewerkers hebben een stichting opgericht Stichting NOHA Groningen. Dit is een losse identiteit die zich tussen de RuG en de andere universiteiten heeft opgesteld, zonder dat De RuG of de andere Universiteiten daar van op de hoogte waren (totdat het aan het licht kwam bij een controle bij een van de partners). Het lijkt er op dat de motivatie om dat te doen niet was om het geld te stelen, maar het lijkt er ook op dat er wel geld aan de strijkstok is blijven hangen. Waarom de Universiteit niet op de hoogte was van het financiële reilen en zeilen van de NOHA Master is me een raadsel, maar het lijkt er op dat deze buiten de reguliere financiering van opleiding om gefinancierd wordt. Artikel in de UK.

Recente berichten

Dinsdag zo’n 20 graden, pas zondag weer meer kans op regen

Goed nieuws voor alle mensen die de herfst liever nog even uitstellen: de aankomende dagen…

37 minuten geleden

Grasbaancoureur Romano Hummel weer uit het ziekenhuis na harde crash

Hoogkerker Romano Hummel is afgelopen zaterdag in het ziekenhuis beland na een harde crash tijdens…

2 uur geleden

Nog anderhalve maand speciaalbier drinken bij De Prael; dan sluit de brouwerij in Groningen

Binnenkort kun je geen Bitterblond, Aan Lager Wal of Rubberen Robbie meer drinken in de…

3 uur geleden

Campus Trail met muziek en dwars door diverse gebouwen

De jaarlijkse Campus Trail is vrijdagmiddag gelopen. Er deden zo'n vijfhonderd mensen aan mee. (meer…)

4 uur geleden

Ondanks toenemend aantal ‘mobiele parkeerders’ worden alle parkeerautomaten in Stad vervangen

De gemeente Groningen is maandag begonnen met een maanden durende operatie om alle parkeerautomaten in…

6 uur geleden

Vrienden en speurhonden naar La Gomera om te zoeken naar vermiste vrouw (49) uit Stad

Een team van zoekhonden gaat op het Canarische eiland La Gomera zoeken naar Diana. De…

6 uur geleden