Foto: PhotoMIX Ltd. via Pexels (CC 0.0)
Ook lager opgeleiden met een gezond voedingspatroon hebben een twee keer zo hoog diabetesrisico dan hoger opgeleiden met een gezond voedingspatroon. Dat concluderen wetenschappers van het UMCG.
De onderzoekers keken naar gegevens van ruim 90.000 Nederlanders. Uit de resultaten concluderen de onderzoekers dat diabetes bij lager opgeleiden vaker door een combinatie van oorzaken wordt veroorzaakt, niet alleen door leefstijl.
De onderzoekers pleiten daarom dat de gangbare aanpak in de huisartsenpraktijk, namelijk het verbeteren van het voedingspatroon, niet de preventie van diabetes tot effect heeft die het zou moeten hebben. Deze strategie is namelijk effectiever bij hoger opgeleiden dan bij lager opgeleiden. Beter inzicht in de rol van bijkomende risicofactoren bij sociaaleconomische gezondheidsverschillen is nodig, zo stellen de onderzoekers.
De onderzoekers publiceerden hun resultaten deze week in EClinical Medicine, gepubliceerd door The Lancet.
Het KNMI waarschuwt in de nacht van woensdag op donderdag voor dichte mist. Voor de…
Het besluit om de kap van het Betonbos vanwege het broedseizoen niet door te laten…
De 10-jarige Kian Sijp heeft samen met zijn oma Greta woensdagmiddag een check van 8.115…
De gemeente gaat minder vaak maaien op plekken waar het niet beslist noodzakelijk is. Een…
Na twee dagen van nauwelijks zichtbare, natmakende regen, wordt Groninger getrakteerd op wat meer zonnestralen.…
De plannen om een busbaan aan te leggen via de Vinkenstraat, E. Thomassen à Thuessinklaan…