Door een communicatiefout bij de politie is het gekraakte bedrijfspand aan de Emdenweg in december niet meteen ontruimd. Dat antwoordt het gemeentebestuur op vragen van de VVD.
Het Openbaar Ministerie en de burgemeester zijn die dag door de politie op de hoogte gebracht van de krakersactie. Het OM heeft vervolgens – na overleg – besloten over te gaan tot directe ontruiming. Daarop bleek dat de politie de dag ervoor al bij het kraakpand was geweest. Toen de politie de tweede keer arriveerde, bleek dat er inmiddels meer dan 24 uur versteken was. In dat geval is er sprake van vestiging van het woonrecht. Het OM heeft de ontruiming toen gestopt.
Het OM kan alsnog een vordering tot ontruiming indienen op basis van een aangifte van de pandeigenaar. De krakers kunnen vervolgens bij de rechtbank een kort geding aanspannen. Dat is inmiddels gebeurd.
Het college zegt het kraken van panden niet te rechtvaardigen. De gemeente belooft in de toekomst de mogelijkheid tot een spoedontruiming steeds als eerste door de driehoek (politie, OM en gemeente) te laten onderzoeken.
Vrijdag is het bewolkt en lokaal valt er een spatje motregen. Het wordt 11 graden…
Het Groninger Museum is in de prijzen gevallen. Het museum heeft de Museumkids Award gewonnen…
Er komt een tijdelijk fietspad tussen De Linie en de Oosterpoort. Twee andere fietsverbindingen zijn…
Het vernieuwde Forum bestaat eind november vijf jaar. Het megaproject was omstreden vanwege de kosten,…
FC Groningen oefende donderdagmiddag in Keulen tegen FC Köln, dat uitkomt in de tweede Duitse…
"Verkeersongevallen en toegenomen stress hebben ervoor gezorgd dat Groningen is gezakt van de eerste naar…
Bekijk reacties
Dat vestigen van woonrecht moet in de wet gerepareerd worden. 24 uur is veel te kort. In de praktijk blijkt meestal dat ze er toch onrechtmatig zitten. Het is een weeffout in de wetgeving.