De invloed van nepnieuws lijkt in Nederland nog binnen de perken te blijven, zo concludeert Frank Harbers, docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Reguleren door de overheids is volgens hem dan ook geen optie, zo stelt hij in een interview op de website van de universiteit.
“Nepnieuws maakt pijnlijk duidelijk dat we informatie die in een bepaald format is gegoten, te gemakkelijk vertrouwen. Je zou dat een positief bijeffect kunnen noemen van fake news, dat mediageletterdheid en digitale geletterdheid nu meer aandacht krijgen,” aldus Habers. “Maar ook journalisten moeten duidelijker laten zien hoe ze hun werk doen en waarom ze bepaalde keuzes maken.”
De suggestie dat de overheid hier een rol in moet spelen, verwerpt Harbers: “Neem alleen al de vraag wat fake news precies is. Valt daar ook propaganda onder, of satire, of sterk politiek gekleurd nieuws? Als een regering de macht krijgt om te bepalen wat wel of geen fake news is, krijgen mensen daar terecht – een ongemakkelijk gevoel van. Dat lijkt me dan ook niet de manier.’
Cartago, een inmiddels bijna twintig jaar lopend project om duizenden oorkonden uit Drenthe en Groningen…
Niks is zo vreemd als in het ziekenhuis moeten slapen als kind. En vooral nu…
Het kabinet is akkoord om volgend jaar zero-emissiezones voor vervuilende bestel- en vrachtwagens in te…
Het Sinterklaas- en kerstfeest staan alweer bijna voor deur. Daarom werd er donderdagmiddag een speelgoedruilactie…
Treinreizigers tussen Groningen en Eemshaven moeten vrijdagmiddag rekening houden met vertragingen. (meer…)
De Groninger schaatser Jenning de Boo is vrijdagochtend op de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Nagano…
Bekijk reacties
Het blijft binnen de perken zo concludeert Frank Harbers, docent journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Dat geloof ik ook wel, maar het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit van de misleiding. Denk maar aan al die op in de media opdravende heren en dames met een universitaire titel, waarvan de titel altijd prominent aan de burger word getoond. kijk nu eens naar het Onderzoek Informatie en Statistiek Groningen (OIS Groningen). Deze gemeentelijke organisatie laat ons regelmatig via allerlei media weten wat de burgers ergens van vinden door middel van enquêtes.
Maar ze voldoen in het geheel niet aan de wetenschappelijk regels die voor een betrouwbaar onderzoek vereist zijn.
Iedereen kan door middel van een eenvoudige email-aanmelding lid worden van één of meerdere panels. Men kan feitelijk net zoveel aanmeldingen maken die men wil. onlangs beriep de SP zich op een onderzoek van de (OIS) over de Diftar afvalstoffenheffing, waar een meerderheid in het panel zijn of haar voorkeur had uitgesproken. Maar wie garandeert mij dat de uitkomst van dit opinieonderzoek niet door activisten is beïnvloed.
Fake nieuws van de afgelopen jaren waarmee verkiezingen zijn gewonnen:
- Geen cent naar Griekenland
- MH17, de onderste steen komt boven (en we geven alleen rsland de schuld, niet schiphol/Ukraine)
- Grapperhaus die rapporten laat aanpassen
- 1000 euro voor iedereen (Rutte)
- Iedereen gaat er op vooruit
- Liegen dat we langer moeten werken omdat we ouder worden (in werkelijkheid door rekenregels pensioenfondsen en de EU geldpersen die draaien).
- Nederland blijft souvereign
- Er komt geen Europees Leger
- We moeten geld storten aan landen die verdwijnen door klimaat (in de Maldiven bouwen ze nieuwe vliegvelden en grote hotels en dumpen het afval op "waste island".
- Rapporten over het verdwijnen van gletsjers (fraude geconstateerd, klopt niets van)
- Trump is president dankzij Putin (hoor je niets meer over, zelfs geen impeachement over dat onderwerp)
Etctera, etcetra.
De overheid en de EU zijn de grootste verspreiders met nep nieuws die direct onze verkiezingen beïnvloeden. Maar we geven Rusland de schuld.