Foto: Google Streetview
Vier hoogleraren aan Nederlandse universiteiten hebben Minister Van Engelshoven vrijdagmiddag gevraagd om de aanbevelingen die de KNAW heeft gedaan over Neerlandistiek ook op het Friese taalonderwijs toepasbaar te maken.
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) bracht afgelopen herfst een rapport uitgebracht over de toestand van de Neerlandistiek aan Nederlandse universiteiten. Vanwege de dramatische daling van het aantal studenten Nederlands (van 600 in 2009 naar nog maar 200 in 2018) had de minister de Akademie gevraagd om een analyse van het probleem, en een voorstel om de instroom van studenten te vergroten.
De hoogleraren Fries aan Nederlandse universiteiten vinden dat Nederland ook een bijzondere verantwoordelijkheid heeft voor het Fries. Ze vragen daarom om de voorgestelde maatregelen ook op het Friese taalonderwijs van toepassing te maken. Ook vragen ze specifiek gegarandeerde financiering voor tenminste één volledige bachelor en masteropleiding en een tegemoetkoming voor onderwijsmasters en de beperking van het inschrijfgeld voor een tweede master.
De open brief is ondertekend door prof.dr. Goffe Jensma (RUG) prof.dr. Arjen Versloot (UvA) prof.dr. Hans Van de Velde (UU) en prof. dr. R.H. Bremmer (Leiden).
Het Groninger Museum heeft deze dinsdag de 50.000ste bezoeker van de tentoonstelling Hoe Van Gogh…
Racende scooters, donkere ruiten en weinig aantrekkelijke winkels. Dat is het beeld dat je ziet…
De Stadspartij 100% voor Groningen heeft vanaf komende woensdag geen vier, maar drie zetels in…
Als het aan de Partij voor het Noorden ligt, worden alsnog trappen voor voetgangers aangelegd…
De bestralingsmaskers voor kinderen in het UMCG Protonencentrum worden opgefleurd om angst en spanning te…
Fatbikers en fietsers rijden, ondanks de verkeersmaatregelen die nu bijna twee maanden gelden op de…
Bekijk reacties
Belachelijk. Een dialect verheffen tot taal in ons kleine land. Laat iedereen gewoon normaal goed ABN spreken in dit land. dan is er al veel verbeterd.
Het Fries is een prachtige taal! Het kunnen gebruiken van een lokale taal of dialect Is prachtige, een genot. Het is iets belangrijks in onze cultuur. Als je die gebruikt met familieleden of vrienden waarmee je bent opgegroeid Kun je soms iets zeggen wat je niet in het Nederlands kunt uitdrukken. Het is alsof die mensen dan dichter bij je zijn. Voor mij was en is het een genot dat ik altijd met mijn grootouders en ouders, zussen en broers, oom en tantes, vriendinnen en vrienden in het Gronings heb kunnen communiceren.