De SP wil een referendum over het afvalbeleid in de gemeente Groningen.
In de gemeenteraad lijkt een meerderheid te zijn voor het betalen per afvalzak, het zogeheten diftar systeem. Uit een onderzoek van het inwonerspanel blijkt juist dat de inwoners van Groningen aan het huidige systeem willen vasthouden. Dat is een vast tarief.
“Deze discussie laat goed zien hoe groot de kloof is tussen de mening van de partijen in de gemeenteraad en de inwoners”, aldus SP raadslid Daan Brandenberg. “Een dergelijk besluit, met grote gevolgen voor alle inwoners én hun portemonnee, moet niet met een kleine meerderheid in de raad worden doorgevoerd. Daarom willen wij inwoners zelf vragen zich uit te spreken.”
De SP is tegenstander van het invoeren van diftar: “Afval is een collectief probleem, waarop individuen maar beperkte invloed hebben. Maar met diftar mogen de inwoners het oplossen. Het zorgt ervoor dat een maatschappelijke probleem als afval wordt gereduceerd tot economische afweging van individuen. Wij zien liever dat de gemeente de strijd aangaat met de verpakkingsindustrie en veel meer inzet op nascheiding van afval.”
De Vereniging bedrijven noord-oost en BENK Advocaten hebben deze week een nieuw platform gelanceerd om…
Op 1 februari volgend jaar krijgt het Groninger Museum niet één, maar twee opvolgers voor…
Aan de Oude Ebbingestraat heeft zich aan het begin van vrijdagmiddag een steekincident voorgedaan. Daarbij…
De 50-jarige man uit Groningen die wordt verdacht van brandstichting in een flat aan de…
In de Gelkingestraat werd donderdagnacht een 21-jarige man uit Groningen aangehouden. Hij liep met een…
In 2025 viert Nederland 80 jaar vrijheid. Ter gelegenheid hiervan organiseert Bevrijdingsfestival Groningen, in samenwerking…
Bekijk reacties
In feite wordt het afval in Groningen al na gescheiden. Diftar wordt alleen ingevoerd individuele mens bewuster met de afvalstroom om te laten gaan. Het is alleen de vraag of de ongewenste neveneffecten opwegen tegen de voordelen en wat de gemeente gaat doen om gezinnen aan de onderkant niet de dupe te laten zijn van Diftar. Als diftar wordt ingevoerd moet het sowieso mogelijk worden afval gescheiden aan te bieden. Problematisch is dat gescheiden afval alsnog na gescheiden moet worden omdat niet iedereen het zo nauw neemt met wat ze waar in gooien. Aangezien groenafval niet gescheiden kan worden aangeboden in ondergrondse containers zal het dus altijd moeten worden na gescheiden. Individuen hebben wel degelijk invloed op de afvalstroom. Als mensen producten die een relatief groot volume en of gewicht aan afval hebben gaan mijden zullen producenten hun verpakkingen gaan aanpassen. Met een diftar systeem beïnvloed je collectief gedrag.
Kort geleden was ik in een niet nader te noemen wijk. Daar lag het bezaaid met gedumpt huisvuil op een grasveld aan een doorgaande weg. Verder zag ik afval dat bewoners vanaf hun balkons naar beneden hadden gegooid.
Diftar is mooi bedacht, ik vrees dat de vele, toch al verloederde wijken, nog verder achteruit zullen gaan als daardoor nog meer mensen hun afval gaan dumpen.
Ík ben ook tegen invoering van diftar en dat mag de gemeente bij deze weten ook! Ik ben dan ook vóór een referendum zoals de SP voorstelt!!!
De behoefte voor invoering van het diftar-systeem wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het miljoenentekort bij de gemeente waardoor er simpelweg geld nodig is... De gemeente wil met de invoering van diftar en vele andere zaken het begrotingstekort deels opvangen... Typisch staaltje weer van de gemeente dat de inwoners van Groningen, Haren en Ten Boer dit weer mogen oplossen...! Dat is mijn mening en zo zit het mijn inziens!
En tot slot beste gemeente, als diftar wordt ingevoerd zónder referendum, dan dump ik in de toekomst mijn afval gewoon op steeds verschillende plekken!! Niet netjes, nee..!! Maar ik laat me niet nóg verder uitmelken door deze gemeente!! Genoeg = Genoeg !!!
Het gebeurt niet vaak, maar ik ben het helemaal eens met SP. Diftar is zeer kortzichtig, en leidt tot zwerfafval en dumping.
De verpakkingsindustrie en met name de supermarkten moeten hierover aangesproken worden. Ik zou heel graag dat de supermarkten veel minder (met name plastic) verpakking zouden gebruiken, maar ik heb hier helemaal geen invloed op, want alle supermarkten zijn net zo erg (Lidl en Aldi zijn juist erger).
De laagste gemene deler mag niet de norm zijn. Je kunt de maatschappij niet inrichten zonder dat he de mensen ook een beetje opvoedt om verantwoord met hun omgeving op te gaan. Anders worden het verwende kinderen die verwachten dat alles achter hun reet wordt opgeruimd en op de grond gaan liggen krijsen als ze hun zin niet krijgen. Zo kun je niet met elkaar leven in een stad. Diftar moet wel eerlijk zijn, maar ga mensen die het gaan ontduiken ook keihard aanpakken.
Ik ben persoonlijk tegen diftar maar dat doet er niet toe.
Ik vind de roep om een referendum wel treurig: we hebben met z'n alleen een gemeenteraad gekozen om besluiten voor/namens ons te nemen. Doe dat dan ook! Waarom weer terug naar de burger?
Bovendien heeft de gemeente de inwoners pasgeleden al om hun mening gevraagd over dit onderwerp (heb ik ook ingevuld), en daaruit blijkt dat de meerderheid geen diftar wil. Een referendum gaat dezelfde uitkomst geven. Het enige wat je daarmee bereikt is dat het extra geld kost.
Dat er blijkbaar een kloof is tussen de mening van de partijen in de gemeenteraad en de inwoners, is idd duidelijk, maar dat gaat een referendum toch niet oplossen?
Er wordt zoveel geld uitgegeven aan afval wat geen enkele nut heeft. Het scheiden van afval is ook zoiets, het is veel goedkoper en nauwkeuriger om afval te scheiden op 1 punt in plaats van verschillende vuilophaalauto's te laten rijden. Maar ja, zoals Marc al aangeeft, het is om mensen bewust te maken. Oftewel, een soort schuldgevoel te geven. Mensen hebben dan het idee dat ze wat goeds doen door afval te scheiden, terwijl het gewoon zonde van tijd, geld en het milieu is.
Je ziet nu ook al in andere steden dat er steeds meer afval naast de containers staat. Want het afval ophalen is natuurlijk onnodig duur geworden door het scheiden, dus dan maar minder vaak legen. En dan de mensen die hun afval niet kwijt kunnen beboeten.
Iedereen wordt in de maling genomen.
je moet ook niet vreemd opkijken als diftar (scheiding vooraf) zelfs voor iemand met 1 zak vuil per maand duurder uitvalt dan het huidige systeem (scheiding achteraf). wat een gedoe dan, alleen maar om het moment van scheiding te veranderen en de burger 'bewuster' te maken. een leuke vergelijkingstabel zou dus welkom zijn.
achteraf scheiden is beter en goedkoper, zegt de professor:
https://www.businessinsider.nl/raymond-gradus-plastic-scheiden-in-de-fabriek-is-goedkoper-626462/
Precies Waldo
Ik hou mij daarin vast aan Rene Paas. Destijds wethouder in de stad Groningen, dat het na-scheiden een veel betere techniek is, goedkoper en simpel. Het waren zijn woorden!