Het Groninger Museum presenteert vanaf 14 maart de expositie ‘En tóch staat de Martini – 75 jaar bevrijding van Groningen’.
De expositie is veelomvattend: van originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog tot souvenirs die Groningers bewaard hebben. Authentieke filmbeelden en ooggetuigenverslagen brengen de sfeer van de oorlogsjaren en de bevrijding tot leven. Ook de collaboratie, het verzet en de vervolging van de Joodse gemeenschap komen aan bod.
De titel “En tóch staat de Martini” is ontleend aan een boekje dat kort na de bevrijding verscheen. De auteurs gebruikten de Martinitoren als symbool voor heel Groningen: er was veel geleden, maar in de kern hadden de Groningers zich er wél doorheen geworsteld. De Martinitoren bleek onverwoestbaar.
De expositie staat stil bij vele facetten van de oorlog en de bezetting in Stad en Ommeland. Verzet en collaboratie komen aan bod, net als de vervolging van de Joodse gemeenschap. Maar ook het leven van al die mensen die niet vervolgd werden, en het liefst hun gewone leven wilden voortzetten.
Amerikanen gaan dinsdag naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. Groningse Amerikanen volgens de verkiezingen op…
Het KNMI waarschuwt dinsdagavond voor dichte mist. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…
Het Martini Ziekenhuis en Procap uit de gemeente Groningen zijn verkozen tot de beste Groene…
Verkenner Peter den Oudsten (PvdA) heeft Maarten Ruys gevraagd als tweede verkenner in de zoektocht…
Festival Swingin' Groningen dreigt na ruim dertig jaar te verdwijnen. Uit de cultuurnota blijkt dat…
Dinsdagochtend gingen de Promotiedagen in Martiniplaza weer van start. Hier komen ondernemers uit het noorden…