Erfgoedvereniging Heemschut heeft dinsdagochtend gereageerd op het besluit van de gemeente Groningen om de bouw van de Kunstwerf in het Ebbingekwartier stil te leggen, na een uitspraak van de rechtbank. Met name het gebruik van een uitzonderingsbevoegdheid bij de uitgifte van bouwvergunningen is de erfgoedbond een doorn in het oog.
Volgens Heemschut heeft de rechter de erfgoedvereniging op alle punten gelijk gegeven. Volgens de bond maken bouwers gretig gebruik van de uitzonderingsbevoegdheid van de gemeente: “In de kern is regeren op basis van uitzondering anti-democratisch en een vloek voor het vertrouwen van de burgers in de politiek. Nu het bestemmingsplan door de werkwijze van de burgemeester en wethouders en raad van de gemeente Groningen een betekenisloos document is geworden, kan de raad wel naar huis.”
Het bezwaar betrof vooral dat het beeldbepalend pand aan de Bloemsingel 8 nagenoeg geheel zou verdwijnen achter één van de oefenruimtes. Daarmee zou het aangezicht van de gevelwand met monumentale gebouwen ontsierd worden door de achterkant van de ‘detonerende nieuwbouw’. Overigens wordt het plan als geheel wel gewaardeerd door Heemschut.
De gemeente meldde maandag al dat het zich beraad op het aantekenen van beroep tegen het besluit van de rechter.
In een paginagrote advertentie zaterdag in de Volkskrant en in De Telegraaf roepen verschillende instellingen…
Jenning de Boo is zaterdag tweede geworden op de 1.000 meter in Nagano. De afstand…
Zaterdag werd Sinterklaas al begroet in het centrum van Groningen en in Hoogkerk. Maar de…
De gemeente Groningen gaat zich samen met verschillende organisaties inzetten om de bedreigde plant waterdrieblad…
Theaterfestival Jonge Harten viert zaterdag de slotdag. Op de slotdag zijn er verschillende masterclasses en…
Een kunstwerk dat afgelopen week is aangebracht op een pilaar van de Wibenapoort in de…
Bekijk reacties
Vertrouwen kan de burger al lang niet meer hebben in de gemeente. Regels zijn er om aan de laars te lappen, de burger is niet te vertrouwen en we geven liever geld uit aan andere zaken dan aan zaken die de burger ten goede komen. Ook nu is de eerste reactie kjken of we in beroep gaan, terwijl het goedkopen en sneller gaat door eindelijk eens te luisteren
De gemeente Groningen heeft al decennia lang geen enkel historisch besef met betrekking tot de stad. Overal moeten tussen de oude gebouwen hypermoderne en veel te grote kolossen geplaatst worden. Alles onder het mom van vernieuwend bezig zijn. Terwijl juist Groningen in met name de binnenstad historisch zou moeten aanvoelen. Dat doet het niet. Er is niet eens het lef om nieuwe panden neer te zetten aan de Grote Markt, die van binnen modern zijn, maar van buiten replica's van de originelen.
De gemeente als verlengstuk van aannemers en vastgoedspeculanten.
Links college resulteert in rechtse politiek. Wat een deceptie.
Het is mooi dat de rechtbank Noord Nederland en nu eindelijk eens "NEE!" zegt en stevig ingrijpt.
Want vertrouwen in de rechtstaat, de politiek en in B&W?
Dat hebben zij bij mij - al jaren geleden - definitief om zeep geholpen.
Zeker na het voorbarige zagen - gister - bij het 600 jaar oude A-Kerkhof.
En het botweg negeren van een voorlopige voorziening: nota bene bij de Raad van State!
En dan ook nog beweren dat er gezaagd moest worden: om fysieke acties te voorkomen.
Mevrouw Kiki
De gemeente Groningen is al jarenlang het schoothondje van de vastgoed- en horecamaffia. De burger van Groningen telt helemaal niet mee. Bewoners van de binnenstad ervaren bijvoorbeeld regelmatig geluidsoverlast van de happenings op de Grote Markt en struikelen over de fietsen van studenten die her en der in de weg staan. In dat kader is de RUG mede schuldig aan deze overlast door het aannemen van zoveel mogelijk buitenlandse studenten. Dit beleid geeft de vastgoed- en horecamaffia ook extra macht.
Ja trek het blik burgers maar weer open om je gelijk te halen. Dat betekent dat je zelf geen valide argumenten hebt. Dan moet je je toevlucht zoeken tot stemmingmakerij. De bond openluchtmuseum kan beter meedenken dan alleen maar behoudend zijn. De gemeente kan ook besluiten het 'beeldbepalende pand' dan maar volledig te slopen omdat het de nieuwbouw door zijn zogenaamde beeldbepalendheid in de weg zit. Zit er ineens een zwam in die niet te bestrijden is of een zware boktorrenplaag.