Categorieën: Nieuws

Jongeren worden niet door de politiek gezien: ‘Raadzalen zijn grijs en oud’

De gemiddelde leeftijd in gemeenteraden in ons land en in de Tweede Kamer moet omlaag om jongeren meer bij de politiek te betrekken. Die uitspraak doet voorzitter Hielke Onnink (foto) van het CDJA.

Onnink doet de uitspraak in de documentaire ‘De Jeugd van Vertegenwoordig‘. De documentaire is gemaakt door Wout van Zaale en Pieter Lossie, twee vwo-eindexamenleerlingen van Het Minkema College uit Woerden. De docu is een uitwerking van het profielwerkstuk dat het duo maakte waarin het onderzoek doet naar vertegenwoordiging van jongeren in de politiek, burgerschapsonderwijs en stemrecht leeftijdsverlaging.

“Risico dat jongeren afhaken bij de politiek”
“Als je de raadzalen ziet, de Tweede Kamer, de representatie van jonge mensen in de politiek dan is het gewoon niet in lijn”, zegt Onnink. “Uiteindelijk stem je makkelijker op iemand waarin je je herkent dan op iemand waar je je niet in kunt verplaatsen.” In de documentaire komen verschillende jongeren aan het woord die dat beeld bevestigen. “Ik ben helemaal niet bezig met politiek”, zegt Karlijn, die student is op het mbo. “Het boeit me echt niets. Ik vind het allemaal prima, ik ga wel een beetje zo doen zoals ze het bedacht hebben.” Sarah de Lange is politicoloog en noemt het gevaarlijk. “Bij nationale verkiezingen zien we een opkomst van tachtig procent. Onder jongeren is deze maar vijftig procent. We lopen echt het risico dat jongeren op de lange termijn afhaken en geen enkele betrokkenheid meer hebben bij de democratie.”

“Jongeren kozen niet voor een Brexit, en ze kozen ook niet voor Trump”
Onnink herkent dat gevaar. “Als de jongeren niet meer participeren gaat het op onze partijbijeenkomsten alleen nog maar over het pensioen. Het is daarom essentieel om jonge mensen er bij te houden. Welke thema’s leven bij hen? Ze zijn cruciaal in het scherp houden van een partij.” Econoom Barbara Baarsma vult dat aan door te zeggen dat jongeren anders stemmen dan ouderen. “Kijk naar de Brexit. De Brexit is niet door jongeren gekozen, die kozen voor een remain. Trump (Donald Trump, red.) is niet door jongeren gekozen. En daarmee wil ik zeggen dat ze vooral iets toevoegen in de politiek.”

Tekst gaat verder onder de tweet

In februari 2019 nodige minister-president Mark Rutte (VVD) de jongeren van Youth for Climate uit voor een gesprek na de klimaatstakingen onder scholieren.

‘Rutte nodigt gezellig jongeren uit, maar doet niets met wat ze zeggen’
Een probleem dat daarbij een rol speelt is het serieus nemen. “Wij merken dat ministers en fractievoorzitters ons wel op zoeken”, zegt Maurice Knijnenburg van de Nationale Jeugdraad. “Maar dan wel op een moment dat het hen uitkomt of dat ze met ons om tafel hebben gezeten zodat ze daarna weer verder kunnen. Een mooi voorbeeld zijn de klimaatstakingen van vorig jaar. Je zag toen dat premier Rutte heel snel de jongeren van Youth for Climate uitnodigde. Een uur lang is er toen gezellig gesproken, maar Rutte heeft vervolgens helemaal niets met dat hele gesprek gedaan. En dat is het probleem. Jongeren zien dat ze wel betrokken worden. Maar met wat ze zeggen wordt niets gedaan.”

“De schooldeuren blijven voor ons als CDJA-jongeren gesloten”
Eén van de oplossingen om jongeren meer bij politiek te betrekken is burgerschapsonderwijs in de Maatschappijleer-lessen in het voortgezet onderwijs. En dat kan echt beter zegt Onnink. “Waar ik mij echt aan stoor is dat ze ons nooit uitnodigen. En als wij ons zelf eens aanbieden als politieke jongerenorganisatie dan zeggen ze dat we van een politieke partij zijn en dat ze als school niet politiek gekleurd willen zijn. Dus ontvangen ze ons niet. Scholen moeten zich echt meer openstellen, want de leerlingen die daar zitten gaan later wel stemmen.” De documentaire-makers stellen dat het burgerschapsonderwijs een begin is. “Het begint bij betrokkenheid oefenen in de praktijk binnen de school met leerlingenparticipatie”, zegt Pieter Lossie. “Maar ook deelname aan buitenschoolse projecten zijn belangrijk.”

Met zestien jaar kunnen stemmen
Om de participatie van jongeren in de politiek te vergroten is het wellicht een idee om stemrechtverlaging in te voeren. Dat in plaats van achttien jaar jongeren met zestien al naar de stembus kunnen. Onnink vindt dat een slecht plan. “Wanneer maak je volledig deel uit van de maatschappij? We hebben het nu vastgesteld op achttien jaar. Op basis van autorijden, trouwen, euthanasie-verzoeken indienen, alles zit nu heel goed vastgelegd in achttien. Ik zou niet de hele grondwet aanpassen om misschien een twee procent hogere opkomst bij verkiezingen te krijgen.”

De documentaire die Wout en Pieter maakten is hier te bekijken:

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Hij heeft de fractievoorzitter van de PvdA nog niet gezien zeker? De Groninger raad heeft traditioneel veel jonge leden.

  • Pas als je werkt EN niet officieel als student geregistreerd staat stemmen lijkt mij een veel beter plan. Als dit 16 is, prima. Als dit 40 is omdat je eeuwige student wilt zijn; helemaal prima.

    Die brexit en Trump hebben de jongeren gewoon aan zichzelf te danken vanwege niet weg te slaan vanachter social media (keyboard riddertjes) om te gaan stemmen. De keyboard riddertjes dachten alhier dat twitter e.d. voldoende was om de mening te beïnvloeden en ze vergaten van hun luie reet af te komen om zelf te stemmen, gelukkig is algehele mening van het volk niet zo slap als de mening van bedrijven die alleen denken aan aandeelhouders.

  • Wat een geneuzel!
    Jongeren worden niet door de politiek gezien!
    Senioren ook allang niet meer.
    Vraag maar aan dat jongetje Klaver!
    Ouderen van boven de 70 jaar moet je niet meer opereren.
    Gewoon nutteloos afvoeren die ouwe mutsen en lullo's!

  • We moeten de kiesgerechtigde leeftijd naar beneden halen, want er zitten te weinig jongeren in de politiek. Dit lijkt vooral een drogreden te zijn. Het passieve en actieve kiesrecht in Nederland is 18 jaar. De werkelijke reden wordt ook genoemd, weliswaar in een ietwat vage context, maar wie dat niet doorheeft ..! Onder het kopje “Jongeren kozen niet voor een Brexit, en ze kozen ook niet voor Trump” Deze stelling komt niet geheel onverwacht uit de koker van econoom Barbara Baarsma, lid van de D66 verkiezingsprogrammacommissie Europese Verkiezingen 2019.
    Omdat wij volwassenen weigeren zich voor het D66 karretje te laten spannen, denkt deze grachtengordelelite dat met een verlaging van het kiesrecht wel voor elkaar te krijgen.

    Wie en wat is D66 in gewoon Nederlands.
    D66 een partij die één van zijn kroonjuwelen, het referendum de nek omdraaide, toen de kiezers niet aan de door D66 gewenste uitkomst wilden meewerken.
    De partij die het zelfbeschikkingsrecht c.q. onaantastbaarheid over ons lichaam uit de grondwet filterde. (Euthanasiewet)
    De partij die onlangs weer aan de weg timmert met het misleidende benaming van een wetsvoorstel (Voltooid leven) waarmee ze de indruk wilde wekken dat een groot deel van de ouderen eigenlijk wel uit het leven wil stappen, dus waarom zouden we ze niet met die niet bestaande wens mogen stimuleren moet D66 hebben gedacht. Ze produceren en consumeren eigenlijk niet meer, kosten alleen maar geld.
    Een en ander deed mij eigenlijk direct denken aan Sciencefiction film "IN TIME" https://www.moviemeter.nl/film/75622

  • De opkomst bij verkiezingen is 80%. Best aardig. Die stemmers zijn allemaal ook ooit eens jongeren geweest. Meest uit een tijd dat de leeftijd in de kamer nog hoger lag. Toch is het goed gekomen en is de democratie niet ten onder gegaan.
    En wees nou eerlijk: hoeveel klasgenootjes waren midden jaren 70 ( mijn schooltijd ) politiek actief? Of hadden zelfs maar enigzins belangstelling voor politiek?

    Betrokkenheid groeit, dat hoort bij het volwassen worden. Dus stop nou met dat doemdenken.

  • @K Vaak Waarom zal je als student niet volgens u mogen stemmen? Waarom zal dat een betere plan zijn? Hele rare opmerking!

Recente berichten

Waterlekkage en stroomstoring in Tasmantoren

De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt naar de Tasmantoren in de Stad. Dat meldt RTV Noord.…

3 uur geleden

Auto te water langs N360 bij Ten Post

De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt voor een incident langs de N360 bij Ten Post. Een…

3 uur geleden

Groningers tweede tijdens landelijk islamitisch badmintontoernooi

Zondag 22 december hebben Stadjers Raheel Ahmed en Haris Zaman de tweede prijs binnengehaald in…

4 uur geleden

Oud-stadsdichter Myron Hamming nieuwe ambassadeur Unicef

Myron Hamming, voormalig stadsdichter van Groningen, is sinds deze week Awareness Ambassadeur bij Unicef Nederland.…

5 uur geleden

Update: paardentrailer teruggevonden zonder vuurwerk

De paardentrailer die afgelopen nacht is gebruikt bij een vuurwerkdiefstal in de Stad, is dinsdag…

7 uur geleden

Kille kerstavond, eind van de week meer zon

‘t Is nait best met 't weer. Na een grijze dag en een bewolkte kerstavond…

7 uur geleden