Categorieën: Nieuws

Oorlogsmarkering onthuld op station Haren

Op het station in Haren is vrijdagmiddag een oorlogsmarkering onthuld. Wethouder Philip Broeksma, Gerdien Verschoor (directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork) en dhr. Beintema (initiatiefnemer van de markeringenonthulden de markering.

De spoorboog, die van Haren naar Waterhuizen loopt, maakte onderdeel uit van de route waarlangs Joden vanuit Kamp Westerbork naar de vernietigingskampen werden weggevoerd.

Langs de voormalige route staan inmiddels markeringen bij de stations in Winschoten, Zuidbroek, Nieuweschans, Hoogezand-Sappemeer en in Duitsland in Weener en Leer. In Assen werd vrijdag een gelijksoortig monument onthuld.

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • Wordt een beetje moe, wordt er nu elke dag wel wat onthuld om maar een soort schuldgevoel op te wekken? Wat is het doel? Steun vinden voor Israel? Gedenken? Ik hoef niet op elke straathoek te struikelen over steentjes of abri's te zien over WWII. Waar komen al die initiatieven toch vandaan.

    Pluk de dag!

  • Juist daarom is het nodig Willem. Jij wilt het vergeten. Je mag het nooit vergeten. Als je het vergeet moet je het opnieuw leren en dat gebeurt alleen maar door nieuwe ellende.

  • Misschien moet je toch nog maar eens wat meer lezen over WOII en proberen in te voelen wat deze mensen is overkomen. Juist deze gedenktekens herinneren ons eraan hoe verschrikkelijk het is als je(jij) in een oorlog terecht komt. Wees blij dat wij al zolang geen oorlog meer gekend hebben in Nederland.

  • Word een beetje moe, van jouw nergens op slaande meningen. Wat is het doel daarvan. Ik hoef niet elke dag jouw mening te lezen. Pluk de dag en leef.

  • Er is een verschil tussen vergeten en iedereen steeds ergens dood mee gooien. En het is allemaal zo schijnheilig, het gebeurd nog iedere dag. Hang eens posters op met hoe China de mensenrechten aan haar laars lapt. Maar daar zijn we te schijterg voor. Terwijl dat nu gaande is. En zo zijn er zoveel voorbeelden van landen waar mensenrechten worden geschonden. Ik heb overigens genoeg kennis van WWII. Nu nog wachten op al die abri's en steentjes over slavernij die we overal kunnen neerzetten.

  • We wonen niet in China Willem123. De Chinezen zullen zelf uit hun situatie moeten komen. Er naar wijzen dient alleen maar om de aandacht van je zelf te houden. Geef het goede voorbeeld in plaats van je eigen slechte gedrag te verbloemen door voortdurend naar anderen te wijzen.

  • Dus als je zegt dat je wel moe bent van al die monumenten/gedenkstenen/abri, dan geef je niet het goede voorbeeld. Is het goede voorbeeld dan wegkijken van de werkkampen en racistisch China. Gaat deze campagne juist niet daarover.... Lekker wegkijken van de Chinezen en hun regime steunen door troep uit China te importeren, dan sta je dus aan de goede kant.. Er valt weinig naar mezelf te wijzen, wij stoppen geen onschuldigen in werkconcentratiekampen. China wel, en dat is onze handelspartner waar NL graag zaken meedoet. Die bepalen tegenwoordig ook al of we ons uit moeten spreken tegen corona cartoons. En dat is NL, in Amerika kopen ze hele football clubs op en bepalen wat die mensen mogen zeggen, of moeten veroordelen. Deze abri campagne is dus mislukt, iedereen blijft wegkijken.

  • Het gebruiken van misstanden elders om je eigen horkerigheid te legitimeren. Daar hebben ze in China helemaal niets aan Willem123. Kritiek hebben op China terwijl je zelf ook de xenofoob uithangt die liever niet herinnerd wordt aan de gevolgen van het fascistisch nationalisme. Het dient alleen je zelf. Je probeert kritiek op jou af te leiden door je critici te verwijten dat ze niet te hoop lopen tegen China. Maar China was het onderwerp dus helemaal niet. Daar ga ik het dus ook niet over hebben. Ik kijk niet weg, ik kijk nu naar jou. Als ik naar China kijk heb ik het er niet met jou over.

  • Lol, nu ben je ook al xenofoob als je weleens genoeg hebt van elke week weer ergens een monument, tegeltje, abri voor 1 of andere herdenking. Ik heb er ook geen problemen mee om herinnerd te worden aan het socialistisch nazisme of communisme. Daar hebben we zelfs al 1 dag voor ingericht, 4 mei. Zelfs de kerk preekt maar 1 dag in de week.

Recente berichten

Vrijdag voornamelijk bewolkt met kans op een spatje regen

Vrijdag is er veel bewolking met vanochtend lokaal een spatje regen. In de middag is…

8 uur geleden

Donar stelt zwaar teleur tegen Den Helder Suns

Donar stelde donderdagavond in Den Helder zwaar teleur tegen Den Helder Suns, die tot nu…

8 uur geleden

Plannen Spoorkwartier komende dinsdag gepresenteerd in Forum

De plannen voor het nieuw aan te leggen Spoorkwartier, aan de zuidkant van het Hoofdstation,…

9 uur geleden

Deel Europaweg dicht vanaf vrijdagavond tot maandagochtend

De Europaweg gaat twee weekenden dicht ter hoogte van het viaduct met de ringweg. Dit…

11 uur geleden

Brommers en snorfietsen vanaf 1 januari niet meer welkom op Grote Markt

Brommers en snorfietsen zijn vanaf 1 januari niet meer welkom op de Grote Markt. Deze…

12 uur geleden

Oranje vrouwen zaalvoetbal met Tessa Grashuis ruim langs Kazachstan

Het Nederlands vrouwen zaalvoetbalteam heeft donderdagmiddag met 6-0 gewonnen van Kazachstan. (meer…)

12 uur geleden