Categorieën: Nieuws

Petitie tegen moerassen bij Paterswoldsemeer

Bevaarbaar water, wedstrijdwater en zwemwater in het Paterswoldsemeer. Dat wil een nieuwe club met een petitie die al bijna duizend keer getekend is.

Recente informatie over de plannen van het Waterschap Noorderzijlvest brengt omwonenden, recreatieverenigingen, watersportverenigingen, horeca- en recreatieondernemingen in beweging. Zij hebben zich verenigd in de Beweging Recreatie Paterwoldsemeer.

‘Wij maken ons grote zorgen over de plannen die het Waterschap in voorbereiding heeft en die schadelijk kunnen zijn voor de verdere ontwikkeling van het Paterswoldsemeer als de recreatieplas van Groningen en Drenthe. Het Waterschap Noorderzijlvest is voornemens om uiterlijk in 2027 een moeraszone van 25 hectare in ons Paterswoldsemeer aan te leggen, beginnend met 3 hectare in 2021’. Het betreft in totaal circa 10% van het wateroppervlakte.

Ze willen ondubbelzinnige garanties voor het behoud van bevaarbaar water, wedstrijdwater en zwemwater en dat er wordt afgezien van (oever)moerassen. ‘Zo nodig zullen wij met de media onze zorgen delen en de ‘Beweging Recreatie Paterswoldsemeer’ verder brengen. Uiteraard zijn wij voor overleg beschikbaar’, eindigt het schrijven van de Beweging aan het Waterschap.

De petitie staat hier.

Menno van Duinen

Bekijk reacties

  • Wat is de reden en het doel van het aanleggen van de moeraszone?
    En wat is 'wedstrijdwater'? Die term heb ik nog nooit eerder gehoord.

  • Als ik het goed begrijp is het aanleggen van het moeras bedoeld om de waterkwaliteit te verbeteren, volgens een europese richtlijn. Maar dan moeten de zeilers hun baan inkorten of aanpassen.

    Ik zou zeggen, klein offer om er voor te zorgen dat je achterkleinkinderen ook nog kunnen recreëren in en rond het meer, maar ik weet ook niet of zo'n moeras nou hét antwoord is of dat een fanatieke hovenier dit heeft verzonnen.

    Ik zie eigenlijk wel kansen voor een ander soort toerisme: leg een leuk blote-voeten pad aan in het moeras, of een wandelpad met van die loopplaten.

  • Hier hoeft de gemeenteman niet in actie te komen in zijn strijd tegen den barbaren die het gemeentelijk ambtelijk apparaat belagen op dit forum. Het gaat hier immers niet om de plannen van de gemeente Groningen ;-)

  • @Appie,

    Wedstrijdwater is een met boeien gemarkeerd deel van in dit geval het Paterswoldsemeer waar al sinds begin jaren 1900 zeilwedstrijden (kunnen) worden gehouden.

    @ original Erik,

    Toch wel, de gemeente Groningen is "grootaandeelhouder" van het Meerschap welk aandeel is toegnomen sinds de voormalige gemeente Haren min of meer door de gemeente Groningen is geannexeerd

  • Ik vond dat Bart mijn standpunt al voldoende verwoord had. De petitietekenaars hebben oogkleppen op tegen voortschrijdend inzicht en vinden dat de natuur zich naar de mens dient te voegen en niet andersom. De mens is immers het superieure door god geschapen wezen en gemak is de dienaar van de mens. Ongemak komt uit de duivelse baarmoeder der natuur (weet je gelijk ook waar misogynie vandaan komt.). En dient dus bestreden te worden in plaats van god betere het gecreëerd.

  • Ah, fijn! Vriend Marc is niet iets waar je naar uitkijkt. Maar als het er niet is, mis je het toch. :-P

  • Het meer is de laatste jaren enkel in beeld geweest bij commerciële recreatie , kijk eens naar de Meerweg, Paterswolde en het te bouwen terras bij Groningen.
    Dan hebben andere gebruikers ook wel eens een uitbreiding verdiend. Want er zijn ook nog wandelaars, natuurliefhebbers en rustzoekenden. Als deze uitbreiding ook nog eens de waterkwaliteit verbetert moeten de bootjes-mensen niet zeuren. Het meer is tenslotte niet van hen.
    Om het nog even over die club te hebben: 'ons Paterswoldsemeer' ? En wat voor rare dreiging in de zin 'Zo nodig zullen wij met de media onze zorgen delen' ? Gevolgd door 'Uiteraard zijn wij voor overleg beschikbaar' na eerder resoluut de plannen te hebben afgewezen ? Het lijkt er niet echt op dat die club een dialoog zoekt.

Recente berichten

Herfstweer blijft nog eventjes in de kast

Het mooie weer blijft de komende dagen hangen, want de temperatuur zal overdag niet onder…

4 uur geleden

Clublegende Erik Nevland keert terug naar Euroborg voor oefenwedstrijd tegen FC Groningen

Clublegende Erik Nevland keert terug naar stadion Euroborg. En niet zo maar, want de Noor…

6 uur geleden

Wat vinden Groningers echt belangrijk? | OOG Thermometer

Een 6,9 voor veiligheid. Een 7,5 voor geluk. En 7,7 voor hun woning. Op deze…

7 uur geleden

Beide gewonden van schietpartij De Kring ingesloten voor verhoor

De politie heeft details bekend gemaakt van de twee verdachten die woensdagavond werden aangehouden vanwege…

8 uur geleden

Kledingbank Maxima heeft tekort aan jassen voor mannen

Kledingbank Maxima geeft kleding weg aan mensen met een laag inkomen of met een uitkering.…

9 uur geleden

Stadsbestuur baalt van kabinetsplannen

Het Groninger stadsbestuur baalt van de plannen van het kabinet zoals die in het regeerakkoord…

10 uur geleden