Vanaf morgen heeft de Rijksuniversiteit Groningen officieel een leerstoel ‘agroecologie’. Dinsdagmiddag 18 februari houdt hoogleraar Pablo Tittonell zijn oratie.
Met de leerstoel bij de RUG gaat Tittonell onderzoeken hoe natuur en landbouw dichter bij elkaar gebracht kunnen worden. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar de rol van landbouwgebieden als leefgebied voor wilde dieren en de bijdrage van biodiversiteit aan landbouw door diensten die natuur levert zoals bestuiving en een vruchtbare bodem. Deze kennis moet bijdragen aan de ontwikkeling van een landbouwsysteem dat winstgevend is voor boeren, voorziet in behoeften vanuit de samenleving én meerwaarde biedt voor natuur.
Het Wereld Natuur Fonds ondersteunt de noodzaak voor een urgente landbouwtransitie. “Natuurreservaten beslaan slechts zo’n 10% van ons landoppervlak. Als we de trend van verlies aan biodiversiteit willen ombuigen naar herstel, dan moeten we dus ook buiten natuurgebieden ecosystemen herstellen”, zegt Kirsten Schuijt, CEO van WWF-NL.
De raadsfracties van Student & Stad en D66 maken zich zorgen over de situatie van…
Groningen kampt nog steeds met grote personeelstekorten, blijkt uit de jaarlijkse rapportage ‘Regio in Beeld’…
De Bornholmstraat is vanaf komende maandag bijna een hele week (deels) afgesloten voor verkeer. (meer…)
“Hij lijdt niet onder zijn uiterlijk”, vindt Remco uit Haren. Maar naaktkat Yoda is voor…
Op de Hogelandsterweg (N997) bij Delfzijl vond dinsdagavond een ernstig verkeersongeval plaats waarbij twee auto’s…
De Stichting Bewegen is Goud wil een openbare sporthal in Groningen Zuid. Dat schrijft de…
Bekijk reacties
Agro-ecologie is een wetenschappelijke discipline met een ideologisch gezicht. Dat laatste is ongewenst, want we zien in al de klimaatdiscussie dat de ideologie daar de uitkomst van het wetenschappelijke onderzoek bepaalt. Met het WNH als sponsor zal dit hier ongetwijfeld ook gaan gebeuren. Wie betaalt die bepaalt.