Dankzij het J.B.Scholtenfonds komt er een Verzetstrijderssteen bij de Zuiderbegraafplaats in de Stad. In april van dit jaar moet de unieke ‘grafsteen’ vlakbij de ingang van de begraafplaats staan.
Volgens initiatiefnemer Henk Bakker verdienen deze moedige mensen, begraven op de Zuiderbegraafplaats, veel en meer aandacht. Stadsdichter Renée Luth zal de steen voorzien van een passende tekst. De namen die op de voorlopige conceptlijst staan voor opname op de steen zijn:
Het geld voor de steen is er dankzij het J.B.Scholtenfonds, een fonds gevormd uit de nalatenschap van de even verderop begraven familie Scholten. De Stichting 4 mei herdenking Groningen ondersteunt de realisatie van de steen.
De stichting Dierenopvangcentrum Groningen is één van de deelnemende goede doelen bij het Serieus Request…
Met het einde van het jaar in zicht is het ook tijd om naar je…
De ijshockeyers van GIJS Marne Groningen zakken opnieuw op de ranglijst na een thuisnederlaag tegen…
Er is dit jaar niet één oliebollenkraam die er in de gemeente Groningen met de…
Bij een 1-1 gelijke stand is de competitiewedstrijd tussen Heracles en FC Groningen definitief gestaakt…
Volgens ESPN is een FC Groningen-supporter naar beneden gevallen van de tribune tijdens de wedstrijd…
Bekijk reacties
Ik heb de namen van deze personen vergeleken met die in de database van de Oorlogsgravenstichting in relatie met de Zuiderbegraafplaats, en kan daarin de naam Jan Bakker niet plaatsen. Indien dat terecht is, is het de vraag of Jan Bakker op het monument behoort te worden geschreven.
Misschien is Jan Bakker wel begraven op de rooms-katholieke begraafplaats? Ook daar liggen verzetsstrijders.
Ook Nazi Robert Lehnhoff. De beul van het scholtenhuis ligt er. De man kreeg de doodstraf in 1950 middels een vuurpeloton op de Hereweg. Bij het voormalig militaire kazerne. . En kreeg geen gratie van koningin Juliana. Het verhaal gaat, dat ie zonder kist in een kuil is gedumpt.
Het graf van Robert Lehnhoffi anoniem. Om daarmee een bedevaartoord te voorkomen.
Het monument betreft alleen de slachtoffers die op de Zuiderbegraafplaats liggen begraven. Het is dan ook belangrijk, dat één en ander correct wordt vermeld. Om maar eens een voorbeeld te noemen in dit initiatief; Jakob F. S. Domela Nieuwenhuis zijn volledige naam is, Jakob Ferdinand Sijpko Nijegaard Domela Nieuwenhuis Nijegaard. (bron overlijdensregister 1944 archief Groningen).
Mooi initiatief.
Ik vraag me wel af waar andere belangrijke verzetsmensen zoals Pop Dijkema en Naber zijn begraven en of er ook vergelijkbare extra aandacht aan ze is besteed.
Wij hebben ook gekeken op de site van de oorlogsgravenstichting. Onderstaande link verwijst naar een lid van het verzet, die niet op de lijst staat, maar volgens de site wel op de Zuiderbegraafplaats begraven ligt. De link:
https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/415/grietje-hendriktje-aarts
We vinden dat de lijst, uit respect voor de leden van het verzet en de nabestaanden, helemaal moet kloppen.
Hoi OOG,
Wij hebben in onze pauze nog verder gezocht, want de lijst moet echt helemaal kloppen. We kwamen de volgende link tegen:
https://noorderbreedte.nl/2017/05/04/een-eerbetoon-aan-onbekende-verzetsstrijders/
In dit artikel wordt Annie Heideveld-Buringa (1902- 1945) genoemd. Zij staat niet op de lijst voor het monument, was wel lid van het verzet en ligt begraven op de Zuiderbegraafplaats te Groningen.
Moi RealJack,
Casper Naber werd begraven op de rooms-katholieke begraafplaats te Groningen ( https://nl.wikipedia.org/wiki/Casper_Naber ).
We vertrouwen erop dat de gemeente Groningen de plaquette ter ere van hem binnenkort terugplaatst ( https://www.oogtv.nl/2013/02/plaquettes-over-scholtenhuis-tijdelijk-weg/ ).
Groet.
Moi RealJack,
Pop Dijkema ligt begraven op begraafplaats Noorddijk te Groningen.
https://www.4meigroningen.nl/locaties/begraafplaats-in-noorddijk
Groet.
Het monument betreft alléén de slachtoffers die op de Zuiderbegraafplaats liggen begraven. Voor sommigen lijkt die duidelijke vaststellingen toch een stap te ver, en ze blijven maar namen noemen op andere begraafplaatsen. Gelukkig zijn er ook mensen die het wel begrijpen, en constructief denken door met namen komen die ook op deze lijst behoren.
Dat een persoon niet in de database van de Oorlogsgravenstichting voorkomt is nog geen reden om die op basis daarvan als verzetsstrijder te negeren. Anna Buringa is natuurlijk ook vanwege haar rol in het verzet omgekomen, dus behoort op de lijst te worden geplaatst. Duidelijk is wel dat de initiatiefnemer(s) eerst hun huiswerk nog eens moeten overdoen, want er moet niet wéér een monument worden geplaatst die onvolledig is samengesteld.