Categorieën: Nieuws

Drastische maatregelen nodig rond corona-uitbraak: “Even geen leuke uitstapjes meer doen”

Er zijn drastische maatregelen nodig om de corona-uitbraak een halt toe te roepen. De huidige maatregelen zijn veel te licht. Dat zegt hoogleraar microbiologie Alex Friedrich van het UMCG.

Afgelopen maandag maakte het RIVM bekend dat mensen er verstandig aan doen om niet meer elkaars handen te schudden en als je moet hoesten dit in je elleboog moet doen. “Volgens mij moet je toe naar een heel ander niveau”, zegt Friedrich. “Noord-Brabant is op dit moment het Italië van Nederland. Wil je deze uitbraak indammen dan zul je alle grote evenementen af moeten gelasten. Kijk, ik ben geen burgemeester of iemand die werkzaam is voor een Veiligheidsregio. Maar als ik nu in mijn agenda een symposium geplanned had staan hier op het UMCG dan had ik die zeker afgelast.”

Serieus probleem
Premier Mark Rutte (VVD) die woensdagmiddag in de stad was denkt dat het vooral belangrijk is om kalmte te bewaren. “Ik vertrouw volledig op de mensen van het RIVM en de GGD’s. Op dit moment hebben we alleen voor de provincie Brabant maatregelen genomen. Maar het zijn momentopnames. De situatie verandert van minuut tot minuut. En we zijn voorbereid om maatregelen te nemen voor de rest van het land.” Op de vraag of we ons zorgen moeten maken? “Het heeft geen zin om de hele dag rond te lopen met ‘oh ik maak me zorgen’, maar we hebben wel te maken met een serieus probleem.”

“Kappen met dingen waarbij grote groepen mensen samenkomen”
Toch staat Friedrich niet alleen in zijn mening om grote evenementen af te gelasten. Op social media-kanalen laat Jelmer Visser een vergelijkbaar geluid horen. Visser valt de laatste dagen op Twitter op vanwege het publiceren van kaarten waar corona-besmettingen in Nederland worden geconstateerd. “Ik hoop echt dat jullie me over een maand uitlachen met je was echt bang hè? Met je stomme kaart voor een griepje. Laten we hopen dat het zo is maar nu gaan we met heel West-Europa richting Italië. En ik wil geen lock down. Jullie ook niet. De beste manier om dat te voorkomen is zoveel mogelijk kappen met dingen doen waarbij grote groepen mensen samenkomen. Weet je wat echt afschuwelijk voelt? Dit al drie weken zien aankomen en de hele treinramp voor je ogen zien gebeuren terwijl heel veel anderen rustig doorgaan met waar ze mee bezig zijn.”

Iedereen wordt ziek
Friedrich verwacht dat iedereen ziek gaat worden. “Dit is een virus dat voor ons lichaam onbekend is. Tachtig procent zal te maken krijgen met milde klachten. De aandacht gaat uit naar de overige twintig procent waarvan een deel opgenomen zal moeten worden in het ziekenhuis.” De hoogleraar benadrukt dat het momenteel verstandig is om even een ‘pas op de plaats te maken’. Visser laat op Twitter weten: “Jouw plezieruitje kan een virus verder verspreiden. Feestjes en evenementen doen we wel weer als deze onzichtbare vijand verslagen en kapot is.”

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Dat virus kun je niet meer indammen zonder de volledige economie aan gort te helpen. Operatie geslaagd, patiënt overleden.

  • Ondertussen ging de sociëteit van Vindicat, Mutua Fides, vanavond weer open, zo las ik op RTV Noord. Dit is levensgevaarlijk! Solliciteren naar besmetting in meervoud!

    Lees s.v.o. het artikel in NRC Handelsblad van vandaag:

    Wanneer grijpt burgemeester Schuiling in? Mogelijk in goede samenspraak met de Commissaris van de Koning en de GGD. Grootschalige bijeenkomsten moeten in algemene zin worden verboden! Hulde aan de maatregelen van het UMCG. Volgt het Martini Ziekenhuis? De Hanzehogeschool? De Rijksuniversiteit Groningen? Het Noorderpoortcollege? Het Alfa College? De middelbare scholen? De basisscholen? Het Groninger Forum? Het Groninger Museum? Etc.

    Het Corona-virus vraagt om professioneel crisismanagement!

  • Wou je de supermarkten ook sluiten Kees? Laten we het hele land sluiten. Over een maand is iedereen dood van de honger en het virus is verslagen hoezee!

  • Marc denkt dat drie weken lockdown het einde van onze economie betekent. Wat een onzin. Geen enkel probleem. 3/52 van ons BNP kunnen we met een staatsschuld van 50% procent van het BNP, en met het criminele/perverse rentebeleid makkelijk bijlenen.

    Marc verkiest de financiële belangen van de 1 promille boven een paar honderd duizend mensenlevens. Geheel in lijn met zijn partijleider die al voor COVID-19 zei dat 70-jarigen niet meer behandeld moesten worden.

    Over Rutte trek ik mijn bek maar even niet open. Behalve dan de constatering dat binnen een eeuw van Van Drees Sr naar Mark Rutte gaan, betekent dat je land finaal kapot is.

  • Uitstapjes zoals naar een concert in de Oosterpoort gaan, waarvoor je al kaartjes had voordat Corona er was. Restitutie ho maar, want wij houden vast aan de adviezen van het RIVM. En we houden de vinger aan de pols, voor wat dat waard is.
    Wens ze succus met het creëren van besmette bezoekers. De situatie in Nederland is vast heel anders dan die in Denemarken, waar ze sinds vandaag wel alles annuleren.
    Zie wel hoeveel Stadjers er twee weken (incubatietijd) na het concert ziek zijn.

Recente berichten

Provincie klaar voor de winter met levering strooizout

De provincie Groningen is klaar voor de winter. Vrijdag werd er strooizout geleverd dat in…

33 minuten geleden

Afval naast vuilcontainer vat vlam

Aan de Vrydemalaan heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag brand gewoed bij een…

1 uur geleden

Tot en met zaterdagochtend kans op dichte mist; zacht weekend met zon maar ook wat neerslag

Het weekend wordt, net als de afgelopen dagen, zacht voor de tijd van het jaar.…

9 uur geleden

Geweldsincident aan Verlengde Hereweg, Burgernet ingezet bij zoektocht naar verdachten

Aan de Verlengde Hereweg in Groningen vond vrijdagavond een geweldsincident plaats. Via Burgernet verzocht de…

9 uur geleden

Punt voor PKC’83/Team Amoeri bij debuut eredivisie zaalvoetbal

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond bij het debuut in de eredivisie zaalvoetbal met 2-2 gelijkgespeeld tegen…

10 uur geleden

Zweten op de fiets voor Beatrix Kinderziekenhuis in UMCG

Zweten in de Fonteinstraat van het UMCG. Ruim honderdvijftig fietsers deden het vrijdagmiddag vrijwillig tijdens…

11 uur geleden