Vanaf dinsdag bericht het RIVM niet meer middels dagelijkse updates over de absolute aantallen besmettingen met het coronavirus per gemeente. De updates geven niet meer het totale aantal positief geteste mensen weer, maar het aantal per 100.000 inwoners.
Zo meldde het RIVM maandag nog dat er in de gemeente Groningen één nieuwe besmetting was gerapporteerd aan de dienst. Vandaag is alleen te lezen dat gemiddeld 3 op de 100.000 mensen in Groningen besmet zijn met het coronavirus. Afgezet tegen de totale bevolking van de gemeente Groningen komt dit neer op ongeveer 7 besmettingen, hetzelfde aantal besmettingen als maandag.
Dit blijft landelijk gezien zeer laag. Dit staat in verhouding tot een gemeente als Breda, waar 52 mensen per 100.000 besmet zijn. In Groningen is dit cijfer het hoogste in de gemeente Pekela met 8,2 besmettingen per 100.000, maar deze cijfers zijn vertekend door het lage inwoneraantal.
Sinds gisteren zijn in heel Nederland 292 mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 1705. 19 patiënten zijn sinds de vorige update overleden aan COVID-19. In totaal zijn er nu 43 mensen gestorven aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 94 jaar.
Een rechtbank in Amsterdam heeft een 45-jarige Stadjer veroordeeld voor oplichting. De man krijgt tot…
Op de avond van eerste kerstdag heeft een brand gewoed in een schoorsteen van een…
De komende dagen zien we weinig verandering in het weer: de zon is vrijwel onzichtbaar…
Een 38-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van dinsdag op woensdag aan de…
De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt naar de Tasmantoren in de Stad. Dat meldt RTV Noord.…
De hulpdiensten zijn dinsdagavond uitgerukt voor een incident langs de N360 bij Ten Post. Een…
Bekijk reacties
“Vandaag is alleen te lezen dat gemiddeld 3 op de 100.000 mensen in Groningen besmet zijn met het coronavirus.”
Dreigt er geen verwarring tussen het cijfer voor wie getest is en waarvan gebleken is dat die besmet zijn, tegenover het cijfer van wie werkelijk besmet zijn ? We hebben allemaal gezien hoe problematisch de Nederlandse reactie op het virus is geweest (RIVM, politiek, en ook de burgermeester van Groningen), hoe weinig er is getest (mensen uit Italië stromen doodleuk binnen), en hoe langzaam alles op gang kwam, terwijl al lang duidelijk was hoe ernstig het is. Dat niet alleen, maar het is ook onmogelijk om iedere Groninger elke dag te testen. Er is dus een discrepantie tussen deze twee cijfers, die veel groter kan zijn dan mensen misschien denken.
Bij een verdubbeling van elke twee dagen, en aangenomen dat het gemiddeld twee weken duurt voordat iemand symptomen krijgt en zich laat testen (mede ingegeven door de foutieve berichten van de RIVM en de overheid hierover), zou men kunnen denken dat de officiële cijfers twee weken achterlopen op de realiteit, wat betekend: 2⁷ meer werkelijke besmettingen per officiëel gevonden geval. 2⁷ is 128. Dat betekend niet direct dat die ook allemaal besmettelijk zijn, want dat kost weer een nog niet helemaal bekend aantal dagen. Stel dat dit 2 van de exponent af trekt (oftewel: 4 dagen duurt), dan komt 2⁵ uit op: 32 werkelijke en besmettelijke gevallen, per officiëel gevonden en gepubliceerd geval.
Met 7 huidige besmettingen die blijkbaar gevonden zijn: 7 * 32 = 224. Met 200 000 inwoners betekend dat dus dat meer dan 1:1000 nu besmettelijk zou kunnen zijn. Dit halveert zich elke twee dagen, als we daar van uit gaan. Overmorgen: 1:500 besmettelijk, over vier dagen 1:250, zes dagen: 1:125, acht dagen: 1:64, tien dagen: 1:32, twaalf dagen 1:16, twee weken 1:8. Dit gaat allemaal erg snel. Hierbij ga ik dan uit van dat er geen maatregelen worden getroffen, en mensen zich onvoorzichtig gedragen.
Uit voorzichtigheid is dit misschien niet zo'n slechte vuistregel. Nu de maatregelen van kracht zijn, gaat het hopenlijk een stuk langzamer. In sommige landen is wel eens een verdubbeling per dag gerapporteerd, dus zo gek is dit niet ? Er is veel onbekend, dus voorzichtigheid inspireren lijkt mij geen slecht idee.
Het gaat mij er niet direct om dat bovenstaande berekening een goede gok zal blijken te zijn achteraf, maar dat dat duidelijk zou moeten zijn dat het aantal gevonden gevallen niet het werkelijke aantal gevallen is. Als mensen denken dat maar 3 gevallen per 100 000 zijn, gaan ze zich niet voorzichtig gedragen. Als ze door hebben dat veruit het grootste deel niet is gevonden, en hoe snel de ziekte zich door een onvoorzichtige bevolking verspreidt, dan denken ze misschien iets beter na.
Hopenlijk gaan er straks veel politieke koppen rollen, ook bij de RIVM. Ik vind het schandalig wat ze hebben gedaan. Het ene moment "het is maar griep" van de hoogste toren roeptoeteren (ingegeven door de media), en nu blijkt er een noodtoestand nodig te zijn. Alsof we dat niet een maand geleden al wisten. China isoleert heel Wuhan, een stad met zoveel mensen als heel Nederland ! Toch deden ze alsof het griep is. Hoe kan dat ?
beste groeten, en bedankt voor de vele berichten over het onderwerp. Oog TV ?