Volgens Martien Visser, lector Energietransitie van de Hanzehogeschool Groningen, is de Nederlandse elektriciteitsconsumptie op werkdagen met tien procent gedaald als gevolg van de corona-maatregelen.
Visser berekende het elektriciteitsverbruik op basis van cijfers van het Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit (ENTSO). Vanaf de eerste corona-maatregelen van het kabinet, afgekondigd op 12 maart, daalde het elektriciteitsverbruik al met zeven procent ten opzichte van een normale week. De strengere maatregelen van afgelopen vrijdag zorgden voor een verdere daling naar tien procent.
In combinatie met de warme winter en de handelsoorlog tussen Saudi Arabië en Rusland zijn ook de energieprijzen getuimeld ten opzichte van de voorspellingen. Mede door de uitbraak van het coronavirus zijn de energieprijzen (op basis van de prijs van ruwe olie) volgens Visser op dit moment vijftig procent lager dan de voorspellingen van vorig jaar november.
Het NL elektriciteitsverbruik was deze week als gevolg van de Corona-maatregelen op werkdagen circa 10% lager dan ‘normaal’. Vorige week was dit 7%.#grafiekvandedag pic.twitter.com/UHXGF6JtUO
— Martien Visser (@BM_Visser) March 27, 2020
Energieprijzen (groothandel) zijn nu 50% lager dan in november 2019 voorspeld. Naast Corona speelt de warme winter (aardgas & elektriciteit) en de handelsoorlog tussen Saudi Arabië en Rusland (olie) een rol.
De daling van de ETS CO2-prijs valt relatief mee. #grafiekvandedag pic.twitter.com/kVDCNFaO93— Martien Visser (@BM_Visser) March 26, 2020