ProRail gaat de bomen die in januari van dit jaar zijn gekapt langs de spoorlijn Groningen – Sauwerd compenseren met nieuwe aanplant. Dat maakte de gemeente Groningen vrijdag bekend.
Begin januari 2020 richtte bouwbedrijf Strukton, in opdracht van ProRail, een kaalslag aan langs de spoorlijn, ter hoogte van de Stadhouderslaan. Volgens de gemeente voldeed dit niet aan de gemaakte afspraken en de verleende vergunning. ProRail zal daarom met herplanting compenseren, zoals de gemeente bij de spoorbeheerder had aangedrongen.
Voor de 19 verwijderde boomvormers met een doorsnede groter dan 20 cm vindt een herplant plaats. Er is gekozen om de bomen in april te planten. Daarnaast worden er rond de nieuwe bomen extra 200 nieuwe heesters geplant omdat het herstellen van de gemaaide heesters tot volwaardige planten, een aantal jaren in beslag neemt.
Voor de verwijderde lage begroeiing is de ervaring dat deze uit zichzelf herstelt en aangroeit. In september 2020 gaan de gemeente en de aannemer samen bekijken of daar sprake van is. Als deze zich herstelt, zal hiervoor geen verdere compensatie gedaan worden. Mocht er geen herstel zichtbaar zijn, dan volgt compensatie van de lage begroeiing.
Het is nog geen oud en nieuw, maar de ongeregeldheden zijn al begonnen. De brandweer…
Marnix Kolder is afgelopen zomer getroffen door een herseninfarct. Dat meldt de oud-speler van onder…
Het blijft de komende dagen bewolkt en grijs. De zon laat zich niet of nauwelijks…
De achtkoppige Groningse pencak silat-ploeg heeft vier prijzen behaald op het wereldkampioenschap in Abu Dhabi.…
Een rechtbank in Amsterdam heeft een 45-jarige Stadjer veroordeeld voor oplichting. De man krijgt tot…
Op de avond van eerste kerstdag heeft een brand gewoed in een schoorsteen van een…
Bekijk reacties
ProRail heeft tenminste weer kunnen voldoen aan hun biomassa contracten en misschien een beetje gegeven aan de biomassa contracten van de gemeente Groningen.
Verbranden van biomassa stoot net zoveel uit als verbranding van steenkool en heeft minder rendement. Daarnaast neemt de nieuwe aanplant maar een fractie op van de CO2 die de oude volgroeide aanplant opnam. Voor elke gekapte volgroeide boom moet je 5 tot 10 nieuwe jonge bomen planten om de opname van CO2 op peil te houden. En dat wordt niet gedaan dus neemt het CO2 percentage wat opgenomen moet worden toe in plaats van af.
Gelukkig neemt gras ook een heleboel CO2 op en groeit harder dan bomen struiken.
Ik stel voor dat de gene die de opdracht tot kaalsag heeft gegeven zelf met een spade en een oranje hesje aan de slag gaat om al die bomen weer terug te planten. Uiteraard tegen een representatief gage voor een plantsoenarbeider, in plaats van dat van manager bij prorail. :p