Categorieën: Nieuws

SP krijgt steun van vier andere partijen voor referendum

Vijf partijen in de Groninger gemeenteraad hebben een voorstel ingediend dat een referendum in de gemeente Groningen moet mogelijk maken. Door de herindeling met Haren en Ten Boer zijn hier nog geen regels voor.

Het initiatief komt van de SP, de Stadspartij, 100% Groningen, Student en Stad en de PVV. De fracties willen het voorstel in april bespreken. “Een referendum betrekt meer groepen inwoners bij de besluitvorming en creëert draagvlak voor politieke beslissingen. Het zorgt voor meer vertrouwen in de democratie”, aldus SP-raadslid Daan Brandenbarg.

De SP kondigde al eerder aan een referendum te willen en heeft nu steun van vier andere partijen. De SP wil een referendum over diftar. Dat is het betalen per afvalzak. Een meerderheid van de gemeenteraad lijkt voor te zijn, maar uit een onderzoek blijkt dat een meerderheid van de bevolking tegen is.

Andor Heij

Bekijk reacties

  • Als je al langere tijd in de stad woont (ik ben hier als student komen wonen en kreeg vervolgens werk in Groningen) weet je dat het een vieze en rommelige stad is. Dat geldt helemaal voor het noordelijke wijken. Neem voor de aardigheid een kijkje in de Korrewegwijk, Lewenborg, Beijum en Selwerd. Als het college de domme beslissing neemt om diftar in te voeren, ontstaat er in korte tijd een enorme verpaupering in de stad. Aso-stadjers dumpen hun vuilzakken in grote getale op straat. Door harde wind verspreidt zich dat over de hele stad. Ik zie de koppen al in de TELEGRAAF: "De pest weer terug in Groningen. Rattenplaag is daar niet meer onder controle te krijgen. Mijd deze besmette stad."
    De plannen van het college zullen een rampzalige uitwerking hebben op de hele stad!!!

  • De in eigen nest schijtende D'66 gaat uiteraard niet mee, stel je eens voor dat de burger anders denkt dan zij. Je moet wel compleet van het padje af zijn als je daar op stemt.
    Ik stem nog liever partij van de dieren en dan weet je precies hoe laag zij bij mij op de ladder staan. ( in de groep irrelevant dus )

  • De SP wil een referendum over een plan dat nog geen definitieve vorm heeft. Ze zijn bij voorbaat tegen diftar. Dus in plaats van mee denken hoe je het in kunt voeren zonder de nadelen die genoemd worden, slaan ze hard op de trom voor een populistisch referendum. Van mij hoeft de SP nooit meer in het college. Ze tonen duidelijk aan dat ze ongeschikt zijn voor openbaar bestuur.

  • @Marc: de SP haalt de kwestie diftar aan als een voorbeeld waarom een referendum wenselijk is. Daar is een politieke meerderheid voor, maar onder de bevolking is juist een meerderheid tegen. Voor het democratisch gehalte en het frishouden van het openbaar bestuur, is een referendum een heel gezond middel. Nogal reactionair om dat weg te zetten als populisme. Maar eerlijk gezegd had ik ook niet anders van je verwacht.

  • Een referendum is als instrument om de democratie te versterken totaal ongeschikt. Vraagstukken worden gesimplificieerd en vrijwel alle onderwerpen zijn hiervoor ongeschikt.
    Het verleden heeft aangetoond dat vooral volksmenners en rare populisten op basis van onjuiste informatie groepen mensen weten te activeren. Vervolgens blijkt dan een teleurstellend lage opkomst waardoor het referendum ongeldig is.
    Zelfs wanneer de politiek overeenkomstig de meerderheid handelt kan er ook weer de nodige teleurstelling bij sommigen ontstaan. Zij zien dan weer complotten die er op gericht zijn om het volk te bedonderen. Voorbeeld is het referendum over het Forum en de ontwikkeling van de Oostwand. Een meerderheid was voorstander van de plannen en overeenkomstig is besloten. En vervolgens vinden tegenstanders op grond van allerlei dubieuze complottheorieën dat het toch weer allemaal niet goed is.

  • Jan. Het is de taak van de politiek om wanneer nodig ook impopulaire maatregelen te nemen. Er zal vast wel weer een referendum komen in de gemeente, maar niet gehaast en door de oppositie afgedwongen. Wacht nou eerst maar eens het Diftar voorstel af voor je gaat lopen roepen dat de bevolking tegen is. Ik ben alleen voor diftar wanneer dat op een eerlijke manier geregeld wordt, zodat er geen verschil tussen ondergrondse containers en kliko's is (bijvoorbeeld Kliko's wegen en ondergrondse containers per zak) en er moet ook een mogelijkheid komen meer afval gescheiden aan te bieden zodat je de hoeveelheid restafval kunt beperken.

  • Lees maar eens hoe het in andere steden gaat met dat diftar. En dat allemaal om een systeem dat daadwerkelijk geen enkel nut heeft. Het is niet milieuvriendelijker (in tegendeel zelfs) en zorgt er alleen maar voor dat er troep naast de containers wordt gegooid omdat die ook al steeds minder worden geleegd en/of te klein zijn.

    Je moet echt dom zijn als je zulke diftar maatregelen invoert, alleen maar om een beetje te deugen. Terwijl het alleen maar meer geld kost en niets helpt voor het milieu. Het kost alleen maar meer; Meer geld, meer irritatie en meer vervuiling.

  • Ik ben er van overtuigd: Als dit college diftar doordrukt, dit een historische vergissing zal zijn. Misschien een aardig systeem voor een dorpje als Bedum waar iedereen elkaar kent, maar niet voor een anonieme stad als Groningen. Daarom zou een referendum uitkomst bieden. Van een collega die in Bedum woont, weet ik dat dit systeem tot grote ergenis en oneerlijk leidt. Buren dumpen hun zakken in bijna lege kliko's (met maar één zak) die langs de weg staan. Met andere woorden: Milieubewuste inwoners worden gestraft door dit systeem. En dan praat ik nog niet eens over de enorme verloedering door rondslingerende vuilniszakken. Ik woon al een tijdje in deze stad, en weet hoe vies en smerig deze stad nú al is (Selwerd, Lewenborg, Beijum, Oosterpark enz. enz.).

Recente berichten

‘Zondag kans op een bui, komende week buien en lagere temperaturen’

De meteorologische herfst begon vorige week en lijkt komende week ook zichtbaar te worden in…

3 uur geleden

Districtsbeker: Diverse Groninger clubs dicht bij volgende ronde

Diverse Groninger clubs uit de derde klasse en lager staan na twee wedstrijden op het…

4 uur geleden

Politie neemt drugs in beslag in Kleine Haddingestraat

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een hoeveelheid drugs in beslaggenomen…

6 uur geleden

Fiera de Vries uit Stad wint kaatswedstrijd in Marsum

Fiera de Vries van kaatsvereniging Wezon De Sterke Earm uit Stad heeft zaterdag de kaatswedstrijd…

6 uur geleden

Beker: PKC’83 eenvoudig naar winst, ON verrassend onderuit

Eersteklasser PKC'83 had zaterdagmiddag weinig problemen met Marum in de tweede ronde van de poulefase…

9 uur geleden

Baby speelt met autosleutels en sluit zichzelf op

Dat het werk van een politieagent afwisselend kan zijn, bleek zaterdagmiddag maar weer eens. Een…

11 uur geleden