Categorieën: Nieuws

Supermarkten: “Verbod op contant geld vanwege corona”

Vanwege het coronavirus willen supermarkten een tijdelijk verbod op het gebruik van contant geld. Dat schrijft de supermarktenbrancheorganisatie CBL in een brandbrief aan premier Mark Rutte (VVD).

Volgens een woordvoerder moet contant geld zoveel mogelijk vermeden worden en moeten mensen als ze een PIN-pas hebben deze gebruiken. “Contant geld blijft een wettig betaalmiddel maar we willen consumenten afraden het te gebruiken”. In de brief worden meer punten aangehaald hoe volgens het CBL het beste kan worden omgegaan met de coronacrisis. Zo lijkt het de supermarkten verstandig om de restricties rond de rij-, winkel- en bevoorradingstijden tijdelijk op te heffen. Ook moet het mogelijk worden om nachtleveringen aan supermarkten toe te staan en voertuigrestricties voor een bepaalde periode af te schaffen.

Een woordvoerder van CBL laat verder weten dat consumenten nog steeds meer boodschappen halen dan wat gebruikelijk is. “We hebben tientallen extra vrachtwagens op de weg om alle supermarkten te bevoorraden.” Tot slot zouden groothandels de deuren moeten kunnen openen. Deze zijn nu alleen toegankelijk voor bedrijven, maar door de sluiting van eet- en drinkgelegenheden is het daar veel rustiger.

Sebastiaan Scheffer

Bekijk reacties

  • Als dat zo dan moet, dan moet er ook een mogelijkheid geschapen worden dat de klanten hun bonuskaart zelf kunnen scannen bij de kassa. Nu doet de caissière dat nog.

  • Lijkt me lastig voor mensen die alleen nog maar contant geld hebben. Die kunnen dan niets meer kopen. Laat ten minste een kassa open voor contant waar je extra maatregelen neemt.

  • De vraag van de consument op deze wens is, zorgt de winkel dan ook voor steriele pin automaten. Niet iedereen heeft een contactloze betaalkaart, en ook voor het gebruik van die contactloze betaalkaarten moet regelmatig toch de pincode worden ingevoerd. Bij de meeste supermarkten draagt het personeel van de kassa handschoenen, en dat beschermt hen voldoende tegen besmetting door het hanteren van geld.

  • Heeft dat wel zin?
    Mensen, en ook supermarktmedewerkers, komen overal met hun handen aan. Niet alleen aan geld.
    Winkelwagentjes, deurknoppen, bevoorradings karren bij het vakken vullen, deuren van de koeling etc.

  • Las op de New York Times, dat het coronavirus een half uur kan overleven buiten de mensheid om. Dus mocht iemand pinnen en zijn besmet met dit virus, dat blijft het zo'n half uur doorleven op het toetsenbordje van de pinautomaat. Genoeg tijd om het door te geven.

  • Ik zou wel cash geld meegeven aan m'n buren als ze een boodschapje voor me zouden doen. M'n pinpas en pincode is natuurlijk een hele andere zaak. En zo zijn er bv vrijwillgers die boodschappen doen voor ouderen die alleen met cash geld mogen werken. Dus lijkt me het een slechte zaak en het virus kan zich dus ook prima verspreiden via de toetsen van het pin ding toch?

  • Je wilt niet weten, wat zich allemaal nestelt op dat toetsenbordje van de pinautomaat ;-)

  • Bij de meeste supermarkten staat desinfectiezeep en papier bij de ingang, ook kun je wat plastic om je pin-tik-vinger doen en deze direct in de afvalbak deponeren en voor de zekerheid nog even desinfectiezeep gebruiken, hetzelfde ook voor het naar buiten gaan. Thuis boodschappen even een uurtje in de tassen laten zitten.

  • Dat lijkt mij onmogelijk om het contant geld door mensen in de supermarkt niet meer te kunnen betalen, dat lijd dan ook of al het contant geld er helemaal uit moet gaan, en ook helemaal niet goed voor al die banken die moeten blijven bestaan.

Recente berichten

Nog één weekendje een beetje nazomeren, daarna bordjes verhangen naar herfst

Wie nog geen afscheid wil nemen van de zomer, zal dit weekend moeten gebruiken om…

9 uur geleden

Stadjer (18) opgepakt voor mislukte overval op juwelier in Meppel

Eén van de twee tieners die vrijdagochtend probeerden een juwelier aan de Hoofdstraat in Meppel…

11 uur geleden

Vredesmanifestatie op Grote Markt tijdens Internationale Dag van de Vrede: “Het begint op de basisschool”

Op de Grote Markt vindt komende zaterdagmiddag een vredesmanifestatie plaats. Het doel is om zoveel…

12 uur geleden

Bomvol programma Nationale Sportweek afgetrapt in Vinkhuizen

De NOC*NSF Nationale Sportweek in Groningen is vrijdag 20 september feestelijk geopend bij basisschool De…

13 uur geleden

Ruim honderd wietplanten geruimd uit appartement in Selwerd

In een appartement aan de Vlierstraat in Selwerd is vrijdagochtend een wietkwekerij gevonden en leeggehaald…

15 uur geleden

Gemeente mag grillroom aan Peperstraat sluiten, nieuwe eigenaar vangt bot bij rechtbank

De gemeente mag Grillroom Caïro aan de Peperstraat sluiten, oordeelt de rechtbank in Groningen. De…

15 uur geleden