Categorieën: Nieuws

Zelfstandig ondernemers vragen massaal steun aan via gemeente Groningen

Volgens de gemeente Groningen hebben zelfstandig ondernemers zich massaal aangemeld voor financiële ondersteuning tijdens de coronacrisis. Nog vóór het kabinet de definitieve regeling bekendmaakte, meldden zich al 1.800 zelfstandig ondernemers.

Op 17 maart jongstleden kondigde het kabinet de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers aan. Nog vóór de details bekend werden, konden zelfstandig ondernemers een aanvraag indienen met hun DigiD op de gemeentelijke website. “Het was vorige week hectisch”, vertelt waarnemend afdelingshoofd Zelfstandigen Karen Brouwers op de website van de gemeente.

Zelfstandig ondernemers kunnen een aanvulling krijgen tot bijstandsniveau voor de maanden maart, april en mei.  “Wij gaan voor iedereen binnen vier weken een snelle beoordeling doen en een voorschot verstrekken,” aldus Brouwers. Maar of dit in de komende weken ook nog gaat lukken, is nog maar de vraag. Mogelijk komt voor een grotere groep zelfstandigen de klap pas later, wat betekent dat er opnieuw een stortvloed aan aanvragen binnen kan komen. Om de procedure te vereenvoudigen, is het in elk geval niet nodig om een aantal gangbare beoordelingscriteria te hanteren. De ambtenaren hoeven nu niet te toetsen op de levensvatbaarheid van een bedrijf, het vermogen en het inkomen van de partner. Wel moest een zelfstandige al vóór de crisis staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

De medewerkers van de gemeente doen dit werk vanwege het coronavirus thuis, alle aanvragen komen digitaal binnen. Voor de komende weken verwacht Brouwer meer hectiek. “Ik hoop dat we de aanvragen snel in behandeling kunnen nemen. Ik denk ook dat deze crisis naweeën van minimaal een jaar kan krijgen. Het kan voor zelfstandigen moeilijk worden om hun zaak weer op de rit te krijgen.”

Tom Veenstra

Bekijk reacties

  • De detailhandel was voor de crisis toch ook al kapot en met de komst van Amazone kun je maar beter nu de deuren sluiten.

  • Zelfstandige koordansers zou het moeten zijn, ondernemen zonder slechte tijden potje is geen ondernemen. Mensen die noodgedwongen voor een laag salaris als ZZP'er aan het werk zijn maak ik een uitzondering.
    En let op, dit jaar zullen vele onderneming haar ondergang zien, en dit potje met geld slecht een uitstel van executie.

  • Een fors aantal ZZP'ers heeft ook veel liever een vast dienstverband ipv als ZZP'er door het leven te moeten. Een prima zaak dat deze mensen gesteund worden.
    Dit geldt ook voor kleine ondernemers die net het hoofd boven water kunnen houden. Deze crisis is dan net even teveel. Financiële steun is dan prima.

  • Voor de duidelijkheid: feitelijk bestond de regeling al jaren: een zelfstandige die onder het bijstandsniveau verdiende kon een aanvulling krijgen. Er wordt enkel minder streng gecontroleerd op de voorwaarden. Ook het uitgekeerde bedrag is niet uitzonderlijk hoog.
    Het alternatief is dat mensen zonder inkomen een gewone bijstandsuitkering aanvragen. Met de in verschiet liggende economische terugval gaat het moeilijk worden dan te solliciteren en een baan te vinden.
    Het pakt dus uiteindelijk positief uit voor de overheid, de kosten zijn relatief laag en als de corona maatregelen worden opgeheven pakken zzp'ers snel hun werk weer op.

Recente berichten

Straatje erbij-plan levert minder huizen op dan gedacht, maar is wel effectief in Groningen

Het plan om bij steden en dorpen een "straatje erbij" te bouwen, levert volgens het…

22 minuten geleden

Studenten Hanze en RUG kondigen acties aan tegen regeringsplannen hoger onderwijs

Studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kondigen acties aan tegen de aangekondigde bezuinigingen…

2 uur geleden

Qbuzz en provincie gaan dit najaar testen met zelfrijdende bus in Groningen

De eerste twaalf meter lange streekbus uit Groningen die zelf rijdt. Deze week staat hij…

2 uur geleden

Lelylijn lijkt ver weg, maar Groningen schrapt er wel alvast een nieuw gebouw voor

Om de Lelylijn te laten rijden over minimaal vijftien jaar moet er nog worden gezocht…

2 uur geleden

Zestigplus-voetbal bij GVAV-Rapiditas: ‘Ik ben de Messi van de groep’

Geen slidings, niet rennen en geen ballen boven heuphoogte. Dit is walking football: een nieuwe…

12 uur geleden

Dinsdag wisselvallig, temperatuur blijft steken op 19 graden

Met een onverwacht zonnige maandag achter de rug, lijkt de herfst nu echt dichterbij te…

13 uur geleden