Commissaris van de Koning René Paas gaat in zijn maandbericht getiteld Paasrapport in op Groningen in coronatijd. ‘Wie thuis blijft, redt levens’.
‘Maart was de maand waarin alles anders werd. De straten zijn stil, veel winkels zijn dicht, het uitgaansleven, de cultuur, de kroegen en restaurants, maar ook de kantoren zijn grotendeels leeg. Ik schrijf dit maandbericht in mijn werkkamer thuis.
Verreweg het meeste wat ik doe, gebeurt hier. Vergaderen via telefoon en videoconferenties. Eindeloos bellen. En, behalve mijn eigen gezinsleden, weinig mensen in levenden lijve zien. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik vind dat niet makkelijk. En ik denk dat dat voor ons allemaal geldt.
Dit virus is menens
We weten dat het nodig is. We kennen de dramatische beelden uit Italië en, dichterbij, uit Brabant. De meesten van ons kennen mensen die zwaar ziek zijn. Of die inmiddels zijn overleden. Dit virus is menens.
Ik ben opgelucht dat we dat doen en hoop dat we dat volhouden.
We weten dat ons gedrag – en alleen dat – bepaalt hoe snel het virus zich verspreidt. En dat bepaalt of er genoeg dokters en verplegers zijn, die keihard werken om levens te redden. Genoeg intensive care bedden. Wie thuis blijft, redt levens. In heel Nederland, ook in Groningen, handelen mensen daarnaar. Ik ben opgelucht dat we dat doen en hoop dat we dat volhouden. Want het is onwennig en onzeker.
De corona-crisis brengt ons uit balans. Ook hier in Groningen, waar het corona-virus nog niet zo hard toeslaat als in het zuiden van Nederland.
Het is hartverscheurend wanneer je familieleden hebt die verdrietig zijn omdat je ze niet meer kunt aanraken. Die misschien ook niet kunnen begrijpen waarom dat zo is. Het is eenzaam als je thuis zit en niemand naar je omkijkt.
En juist als je thuis zit en misschien weinig kan doen, voel je je machteloos.
Het is ongemakkelijk en vermoeiend als je thuis probeert te werken, maar ook aandacht moet besteden aan je kinderen, die inmiddels merken dat dit géén vakantie is.
En dan komen er andere zorgen bij: heb ik straks nog werk? Hoe moet dat verder met mijn bedrijf? En juist als je thuis zit en misschien weinig kan doen, voel je je machteloos. Niemand van ons heeft zoiets eerder meegemaakt. Niemand weet dus zeker dat we de goede dingen doen. Wat op termijn de gevolgen zijn van deze crisis? Wat nu verstandig is om te doen – behalve binnen blijven en levens redden.
We helpen elkaar
Maar veel mensen doen hun uiterste best. De mensen in de zorg. De mensen in het onderwijs. De mensen die ons van eten voorzien. De mensen die er voor zorgen dat we elkaar kunnen bereiken. Veel mensen doen hun best onder moeilijke omstandigheden.
We helpen elkaar. Doen boodschappen. Brengen bloemen. We werken thuis, zo goed en zo kwaad als het gaat. We houden Nederland en Groningen in de benen.
Maar veel mensen doen hun uiterste best.
Dat begon in maart. De maand waarin we stopten met handen geven en thuis eindigden. De maand waarin we vastbesloten werden om elkaar door deze crisis heen te helpen. Ik wens ons toe dat we gezond blijven. En blijven doen wat we kunnen om elkaar te helpen’.
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie mensen aangehouden na een…
Donar heeft zondagmiddag in Zwolle goede zaken gedaan door het hoger geklasseerde Landstede Hammers te…
Zondagmiddag zijn een auto en scooter op elkaar gebotst op de kruising Oostersingel/W.A. Scholtenstraat in…
De stichting Hulpacties van het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch…
Het jaar 2024 was een bijzonder jaar voor Groningen, met zowel hoogtepunten als uitdagingen. FC…
De stichting Dierenopvangcentrum Groningen is één van de deelnemende goede doelen bij het Serieus Request…
Bekijk reacties
Aan Commissaris René Paas,
Gistermiddag was ik ineens bij het UMCG en daarna bij de spoed van het Martini Ziekenhuis.
Ik heb heftig in mijn vinger gesneden.
Het is meer dan indrukwekkend wat je in de beide ziekenhuizen ziet.
Het lijkt wel oorlog.
U doet een oproep om thuis te blijven.
Ik stel voor dat u en ik - zolang Corona duurt - van huis ruilen.
Want in thuisquarantaine kan alleen als wij met zijn allen een gezonde leefomgeving hebben: dus moet nu de houtrook stoppen!
Alleen dan kunnen wij - volwassenen en kinderen- in onze tuinen en in onze huizen zijn.
En op die manier kunnen wij - ik, u, wij allemaal - gezond blijven, of weer gezond worden.
Die zet is nu voor u!
Mevrouw Kiki
De maatregelen zouden beter gebalanceerd moeten worden.
Compleet thuis blijven zou men bijvoorbeeld kunnen vergelijken met het dragen van een volledig steriel pak met bril en een sterk masker, handschoenen, enz. Anderhalve meter afstand houden van elkaar zou men kunnen vergelijken met het dragen van een simpel maskertje van stof of een sjaal over de neus trekken. Drie meter afstand houden zou men wellicht kunnen vergelijken met een beter masker dragen. Het gaat er even niet om of dit exact klopt, maar de maatregel ‛afstand houden’ en de maatregel ‛maskers dragen’ hebben een vergelijkbare werking. Ze zorgen en allebei voor dat kleine druppeltjes in de adem minder van de ene op de andere worden overgedragen.
Dat betekend dat ze ofwel afzonderlijk, ofwel gezamelijk ingezet kunnen worden. Als het niet mogelijk is om ruim afstand te houden, dan kan men overgaan op een masker, bijvoorbeeld. Als de situatie zo erg uit de hand loopt dat men alles op alles moet zetten, dan wordt het: thuis blijven, 2,5 meter afstand houden, én maskers verplicht dragen. Dan telt het op.
Als mensen naar de winkel moeten, dan zijn er ook weer allerlei mogelijkheden. Men zou kunnen stellen: iederen die binnen komt moet in ieder geval dáár een masker op. Het personeel moet in ieder geval altijd een masker op. Als dat dan genoeg blijkt, dan kan men de regel van hoeveel mensen in een winkel mogen weer versoepelen. Dat kan best belangrijk zijn als er lange rijen voor winkels komen, die immers ook weer een gevaar op zich zijn, en ook gewoon vervelend.
Vanochtend legde iemand uit aan mij waarom maskers geen zin hebben. Jammer dat mensen nog altijd TV nieuws serieus nemen, alsook de kranten, terwijl daar al een Gronings spreekwoord over is dat genoeg zegt („De krant brengt de leugens in het land”). Maskers zouden niet helpen, want mensen zouden te dom zijn om te weten dat het virus op de buitenkant van het masker kan zitten, want dan vegen ze het aan hun vinger en die gaat vervolgens de neus in. Toch kon deze persoon mij dat haarfijn uitleggen. Die weet dan toch dat het anders moet, dat men het masker bijvoorbeeld voorzichtig in een plastic zakje moet doen ?
Een maskertje dat niet zo goed is, haalt toch een gedeelte van de miniscule druppeltjes uit de adem weg, die vooral ontstaan als mensen praten (denk aan al die t- en p- klanken, en onze mooie ‛g‛ hier van Groningen ;-). Als zowel de ene als de ander een masker draagt, kan dat een hoop risico schelen. Wordt er óók nog afstand bewaard, dan scheelt het allemaal nóg meer. Simpel toch ? Een kind kan het begrijpen, toch ?
Wat al net zo belangrijk is: het maakt veel uit of iemand een klodder spuug van een ander in de mond krijgt, of dat er een miniscuul druppeltje in iemand zijn oog komt, via een vinger. Ten eerste valt het virus het oog zelf niet aan, maar wel de longen. Ademt men het in, dan is het virus direct waar het wil zijn. Komt het in het oog, dan moet het eerst nog het hele lichaam door. Is het maar één virus deeltje, wie weet heeft men geluk en bereikt het nooit de longen. Het andere is dat als men ineens veel deeltjes binnen krijgt, ook nog direct in de longen, dan begint het virus met een voorsprong op het lichaam.
Stel er zijn ineens een miljoen virus deeltjes, en het verdubbeld zich elke 6 uur (dat klopt niet, maar is gewoon een getal om het even te begrijpen). Begint men met een miljoen, dan zijn dat er na 24 uur al: 2 miljoen na 6 uur, 4 miljoen na 12 uur, 8 miljoen na 18 uur, 16 miljoen na 24 uur. Stel dat het lichaam echt begint te breken met 10 miljoen virus deeltjes. Dan gebeurd dat dus na een dag. Het imuun systeem heeft dan dus een dag de tijd om tegenmaatregelen op poten te zetten. Het gevolg is een zwaarder verloop van de ziekte. Er is al veel schade, voordat het imuun systeem eindelijk de overhand krijgt — of dat gebeurd niet, en dan zou men kunnen sterven.
Vergelijk dat met als iemand 1000 virus deeltjes binnen krijgt. Een kleiner druppeltje, want zowel de ene als andere droeg een masker, en daar gingen veel grotere druppeltjes in zitten. Na 6 uur: 2000, na 12 uur: 4000, na 18 uur: 8000, na 24 uur: 16.000. We zijn dan nog een eind van de gevaarlijke grens af, en dat geeft het lichaam tijd om te reageren. Alhoewel een simpel maskertje of een sjaal zeker niet alles kan tegen houden of garantie biedt, haalt het wel de vooral wat grotere en dus gevaarlijker druppeltjes weg.
Schrijver dezes is ook maar een simpele burger en geen medicus, maar het is gebaseerd op: Chris Martenson, peakprosperity.comn. Deze bron is een stuk geloofwaardiger dan de Nederlandse grote media, die net lijken te doen alsof maskers niet werken, terwijl het al bewezen is dat ze wel werken. Complete landen dragen iedereen al op om maskers te dragen. Ik zeg niet dat dit persé moet, dat hangt er van af hoe erg zal kunnen worden. Als we meer van het ene doen, kunnen we daardoor minder van het andere doen, voor hetzelfde effect. Dat geldt ook weer voor risico personen: die hebben dan een extra beschermingsmaatregel, namelijk een extra goed masker, bijvoorbeeld. Zo zijn er allerlei mogelijkheden, die worden afgesneden door de valse informatie in de grote media omtrent het dragen van ook simpele maskertjes.
Kunnen veel mensen net zo veilig aan het werk, als zij een maskertje dragen ten opzichte van 1,5 meter afstand houden ? Dat zou ook een grote plus kunnen zijn. Ook zeg ik niet dat dit juist is, het meest veilige is om alles op alles te zetten, tot we er een controle over hebben: zowel thuis blijven, alsook maskers dragen, alsook 2 meter afstand houden. Voor werk dat door moet gaan, zou dat met een masker toch nog redelijk veilig kunnen.
Het lijkt me allemaal vrij voor de hand liggend, eerlijk gezegd. Is het beter dat het virus in het maskertje gevangen wordt, zodat iemand nog een kans heeft, of dat het maar direct de longen in moet ? De afstand regel is moeilijk te handhaven, een masker politiek is eenvoudig te handhaven.
Wat we steeds zien is dat landen heel laconiek doen, net zoals Nederland, en die worden dan hard geraakt en moeten hun slechte houding van in het begin goed maken. Dat is moeilijk, en onnodig. Het is beter om iets teveel te doen, dan iets te weinig, want de kosten van een maskertje dragen zijn klein, vooral als blijkt dat mensen weer met hetzelfde veiligheidsniveau aan het werk kunnen in bepaalde of alle gevallen (met de nadruk op áls). Een maskertje dragen is vervelend, dat weet ik uit ervaring ook, maar het is geen grote economische kosten post. De hele tijd thuis moeten zitten is ook vervelend.
Wat we nu doen is volledig inzetten op thuis blijven en matig afstand houden, en we doen helemaal niets met de masker optie, terwijl het bewezen werkt. Is dat slim ? We laten een goede, goedkope en makkelijk te handhaven methode volledig liggen, aan de andere kant zijn de maatregelen die wel genomen worden min of meer al een nood situatie, en mogelijk nog niet genoeg (maar dat zal de tijd moeten leren).