Volgens Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie bij het UMCG, duurt het zeker nog een jaar voordat er een veilig vaccin op de markt is voor het coronavirus. Dat komt omdat de traditionele manier om een vaccin te ontwikkelen niet gebruikt kan worden.
“Een gewoon vaccin bevat een heel klein beetje van dat virus-eiwit. Krijg je dat ingespoten, dan gaat je lichaam antistoffen maken. Die nestelen zich op het virusoppervlak waardoor het virus zich niet meer kan binden aan jouw cellen”, zo vertelt Huckriede op de website van het UMCG. Voor een vaccin moet je dus dat virus-eiwit hebben en maken. Huckriede: “De traditionele manier is dat je het hele virus op grote schaal opkweekt en daar het eiwit uit isoleert. Zo maken we bijvoorbeeld het griepvaccin. Bij het coronavirus is dat heel lastig. Ten eerste weten we niet hoe we dit virus op grote schaal moeten kweken. Ten tweede is het natuurlijk heel risicovol om enorme hoeveelheden van een gevaarlijk virus te produceren. Daarom is deze manier uitgesloten.”
Via een andere techniek stop je in het laboratorium de genetische informatie voor dat virus-eiwit in bacteriën of in andere cellen. Die laat je dan dat eiwit produceren. “Bij dit type virus zijn die oppervlakte-eiwitten niet zo stabiel. Ze vallen gemakkelijk uit elkaar of veranderen dusdanig van vorm dat ze niet meer herkend worden door het immuunsysteem. Je moet trucjes verzinnen om dit te voorkomen, dus dat maakt het allemaal ingewikkelder.
“Het zal nog zeker een jaar duren voordat er een veilig en werkzaam vaccin op de markt komt”, relativeert Huckriede. Het vaccin dat in de Verenigde Staten wordt getest kan nog lang niet op grote schaal gebruikt worden. “Deze eerste klinische testen zijn zogenaamde ‘fase 1 testen’. Er wordt gekeken of het vaccin veilig is. Ze beginnen met een heel lage dosering. Als die veilig wordt bevonden, wordt die langzaam opgevoerd.” Daarna komt fase 2 waarbij op grotere aantallen mensen wordt getest. In fase 3 worden duizend of meer mensen getest “Bij de ontwikkeling van het coronavaccin zul je ook die drie fasen moeten doorlopen. Dat proces kun je niet versnellen. Zeker niet bij een vaccin dat bestemd is voor een groot deel van de wereldbevolking. Dan is het natuurlijk uitermate belangrijk dat het veilig is.
Bij een 1-1 gelijke stand is de competitiewedstrijd tussen Heracles en FC Groningen definitief gestaakt…
Volgens ESPN is een FC Groningen-supporter naar beneden gevallen van de tribune tijdens de wedstrijd…
Winterstad Groningen stond vanavond om 19.00 uur een minuut stil vanwege de aanslag op de…
FC Groningen speelt zaterdagavond haar laatste wedstrijd van 2024 op bezoek bij Heracles Almelo. Beide…
Zondag is het guur bij 5 graden, een stevige westelijke wind en vallen er enkele…
Het is de kortste dag van het jaar. Voor sommige inbrekers de kans om rond…
Bekijk reacties
Te gevaarlijk? Nood breekt wet. Je kunt het virus in een afgesloten ruimte opkweken en je biohazard ruimtepak aantrekken toch? Nood breekt wet en denken in mogelijkheden is belangrijker dan denken in onmogelijkheden.
Ik vind ook dat het snel moet. Het is een noodsituatie. We kunnen eenvoudigweg niet langer wachten Dan maar wat minder testen. Beter wat bijwerkingen, dan dood gaan.
Zucht:( De beste stuurlui ....
Nou Tjibbe als één viroloog het zegt neem ik het nog niet zomaar aan. Al je een diagnose van een arts krijgt kun je ook een second opinion vragen.
Wat het meest trieste is, vroeger had de overheid de taak om aan vaccinontwikkeling te doen. Maar wat deed de overheid? Alles privatiseren en de verantwoordelijkheden niet meer nemen. In 10 jaar tijd is alles verkocht, want het kostte de overheid gewoon teveel geld. Nu het in handen is van de farmaceutische industrie, worden er weinig vaccins gemaakt. Dit is voor deze industrie niet lucratief. Had de overheid zijn verantwoordelijkheden genomen en de vaccin instituten behouden, dan was de mogelijkheid tot het snel ontwikkelen van een vaccin een feit geweest. Het is ook nogal dom, want de geschiedenis herhaalt zich steeds, elke eeuw vindt er wel een pandemie plaats, en is hier voor gewaarschuwd. Zorgen voor je burgers kost gewoon geld, dat moet je er voor over hebben.