Kabinet: “Basisscholen week na meivakantie weer open”

nieuws
Foto: Jacob de Vries

Basisscholen mogen vanaf maandag 11 mei de deuren weer openen. Dat bevestigen bronnen in Den Haag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Het kabinet volgt daarmee het advies van het OMT, het Outbreak Management Team. Het advies aan de scholen is om in het begin met halve gevulde klassen te gaan werken, of kinderen om en om te gaan lesgeven. Scholen of koepelorganisaties zullen dit in nader overleg met het ministerie moeten gaan bepalen. Aanvankelijk werd gesproken om de scholen op 6 mei te openen, maar met het nieuwe besluit wordt dit dus 11 mei.

Het OMT wordt gevormd door verschillende zorgdeskundigen. Zij denken dat het mogelijk is om de basisscholen weer te openen. Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen bijna nooit ernstige symptomen ontwikkelen als ze het coronavirus oplopen. Als de deuren worden geopend dan zal dit weinig gevolgen hebben voor de druk op de zorg, denkt het OMT.

Het besluit om de basisscholen te openen wordt dinsdagavond om 19.00 uur bekendgemaakt door premier Mark Rutte (VVD) op een persconferentie.