LAKS: “Erg fijn dat de nationale slaagdag een feit is”

nieuws
Voorzitter Pieter Lossie van het LAKS. Foto: LAKS

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, het LAKS, is blij dat er een nationale slaagdag gaat komen voor eindexamenleerlingen. Woensdag werd bekend dat deze feestelijke dag op 4 juni gehouden gaat worden.

“We hebben de afgelopen weken ontzettend veel berichten gehad van scholieren die zo’n dag graag georganiseerd zien worden”, zegt voorzitter Pieter Lossie van het LAKS. “Met deze dag op 4 juni kan jaren schooltijd met voldoening afgesloten worden.” Hoe de dag precies gevierd gaat worden is nog onbekend. Minister Arie Slob (ChristenUnie) van Onderwijs heeft laten weten dat dit afhangt van hoe de situatie dan is. “Maar ik hoop dat er heel veel vlaggen met tassen te zien zullen zijn in het straatbeeld”, liet de minister weten.

Resultaatverbeteringstoetsen
Woensdag maakte Slob ook de aangepaste slaag- en zakregeling bekend. Normaal mogen eindexamenleerlingen maximaal één vijf hebben op de kernvakken Nederlands, Engels of Wiskunde. Daarnaast mag er maximaal één vijf en één vier op de eindlijst staan en moet het gemiddelde voor alle vakken op het centraal examen een 5,5 zijn. Die laatste regel komt te vervallen. Bij de centrale eindexamens mag er maximaal één examen herkanst worden in het tweede tijdvak. Omdat de examens dit jaar niet plaatsvinden heeft de minister besloten dat herkansingen van schoolexamens plaats gaan vinden onder de noemer van ‘resultaatverbeteringstoetsen’. Een scholier mag voor twee vakken zo’n toets afnemen. Bij deze resultaatverbeteringstoetsen, RV’s, geldt het hoogste cijfer.

“Voor sommige scholieren zal het slikken zijn”
Lossie kan zich voorstellen dat niet iedereen blij is met de resultaatverbeteringstoetsen. “De RV-toetsen kan je dus zien als een soort centraal eindexamen, maar dan op schoolniveau. Dat je die maar voor twee vakken mag maken, betekent dat er minder mogelijkheden zijn om cijfers te verhogen, dan dat je bij reguliere CE’s had gehad. Dat zal voor sommige scholieren slikken zijn.” Toch zijn er volgens de voorzitter ook voordelen. “Bij de RV-toets geldt dat deze alleen meetelt als je eindcijfer erdoor vooruitgaat. Dat is niet zo bij de reguliere CE’s. Bovendien mogen de toetsen pas in juni worden afgenomen. Zo kunnen leerlingen zich goed voorbereiden en hebben scholen de tijd om de toetsen degelijk vorm te geven en om nog herkansingen voor de SE’s te organiseren.”