Arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMCG vindt dat Noord-Nederland de landelijke maatregelen moet volgen, zo veel mogelijk moeten thuisblijven en zoveel mogelijk zorgmedewerkers moet testen. “De komende tijd moeten we ons erop richten om virushaarden buiten zorginstellingen op te sporen en daar te testen. Als je dat consequent blijft doen, dan heeft een epidemie weinig kans om te groeien”, zo schrijft Friedrich op de Kennis in Zicht-website van het UMCG.
Virushaarden meteen de kop in drukken: ‘Search and contain’
Friedrich vindt dat alle zorgmedewerkers getest moeten worden. Door hen in quarantaine te plaatsen start je een zogenaamd ‘search & contain-beleid’. Friedrich: “Een ziekenhuis kan de epidemie enorm aanjagen. Eén geïnfecteerde zorgmedewerker kan wel twintig tot dertig collega’s en patiënten besmetten die het virus vervolgens verder de regio in brengen, en daarmee tot een superverspreider worden. De komende tijd moeten we ons erop richten om de zogenaamde hot spots buiten zorginstellingen op te sporen en daar ook te testen. Het doel is om de verspreiding van het virus te tackelen. Als je dat consequent blijft doen, dan heeft een epidemie weinig kans om te groeien.”
Lege batterijen
Hoewel ‘de batterijen sneller leeg zijn dan normaal’, gaat het inmiddels weer stukken beter met Friedrich. Het inmiddels bekende hoofd van de afdeling Microbiologie en Infectiepreventie van het UMCG werd twee weken geleden zelf geveld door het coronavirus. Of hij helemaal hersteld is, weet Friedrich niet zeker: “Niet iedereen bouwt immuniteit op. Bovendien is het maar de vraag hoe lang die immuniteit werkt. Daar is nog niets over bekend. Uit de eerste gepubliceerde data blijkt nu wel dat mensen met heel lichte klachten minder immunologische reactie vertonen dan mensen met een zwaarder ziektebeeld.”