Categorieën: Nieuws

Meer scholen volgen Harens Lyceum om na zomer weer les in klas te geven

Het Harens Lyceum is niet de enige school die er voor kiest om tot de zomervakantie vrijwel geen fysiek onderwijs meer aan te bieden. Dat blijkt uit een rondgang van onderwijsvakbond AOb.

Vorige week berichtte OOG Tv dat de school in Haren tot de start van de zomervakantie zich voornamelijk wil richten op online onderwijs. De school is ondertussen wel open. Zo vinden bijvoorbeeld mentorlessen wel in het gebouw plaats, worden er toetsen afgenomen en kunnen leerlingen in kleine groepjes les krijgen als ze iets niet begrijpen. Maar online onderwijs blijft de hoofdmoot.

“Om voor twee weken alles om te gooien?”

Uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond blijkt dat meer scholen kiezen voor deze rust. Reden is dat er tussen de heropening op 2 juni en de start van de zomervakantie in bepaalde gevallen maar twee, drie of vier weken zit. Het Dominicus College uit Nijmegen is een school die bijvoorbeeld voor de Harense-weg kiest. “Vanaf 2 juni staat er bij ons nog maar twee weken regulier onderwijs op de planning”, laat rector Dorine Pepping van de school aan de onderwijsbond weten. “Om voor die twee weken alles om te gooien, dat zagen we niet zitten. Ook omdat het afstandsonderwijs goed bevalt bij leerlingen en ouders.”

“Nog vier weken tot de zomervakantie”

Ook de Amsterdamse Mavo gaat geen fysiek onderwijs meer geven. “Inclusief toetsen, studiedagen en rapportuitreikingen hebben wij nog iets meer dan vier weken tot aan de zomervakantie. Ga je voor die paar weken het onderwijs nu weer helemaal op de schop nemen. Wij hebben gezegd: nee, dat gaan we niet doen”, zegt schoolleider Lars Hoogmoed in het onderwijsblad van de AOb.

Door de maatregelen kan 25 tot 33 van de leerlingen tegelijkertijd op school zijn

Bij de heropening van het voortgezet onderwijs op 2 juni moeten scholen zich houden aan strikte maatregelen. In tegenstelling tot de basisscholen moeten tieners op het vo wel anderhalve meter afstand houden van elkaar. Scholen moeten looproutes ontwikkelen om alles in goede banen te leiden. Daarnaast is het advies om de leerlingen zoveel mogelijk de hele dag in hetzelfde lokaal te houden. Door de anderhalve meter afstand verwachten de meeste scholen dat maar 25 tot 33 procent van de leerlingen tegelijkertijd op school ontvangen kan worden. Dit betekent dat een scholier maar één of twee keer in de week daadwerkelijk naar school moet.

Afstandsonderwijs tot de kerst nodig

De AOb benadrukt dat het zich richten op online onderwijs tot de zomervakantie niet betekent dat het luilekkerland is. De schoolgebouwen van alle scholen zijn gewoon open, er worden in de gebouwen toetsen afgenomen en ook vinden er bijeenkomsten als mentorlessen plaats. Scholen denken ondertussen na over de start van het nieuwe schooljaar dat in september start. De verwachting is dat afstandsonderwijs nog zeker tot Kerstmis nodig zal zijn.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Ongeluk met vrachtwagen zorgt voor vertraging op A7

Automobilisten op de A7 van Groningen richting Hoogezand moeten dinsdagmiddag rekening houden met vertraging. Door…

56 minuten geleden

Hoe een Instagram-account de nostalgie van Groningen levend houdt

Café De Blauwe Engel, Filmtheater Het Concerthuis of de Gouden fietstunnel. Dit zijn slechts enkele…

1 uur geleden

Benaderbaar? Gezaghebbend? Meelevend? Of iets anders? Denk mee over de nieuwe burgemeester

Na het vertrek van Koen Schuiling als burgemeester eind oktober is de gemeente druk op…

1 uur geleden

Ideeën te over voor DOT: woonateliers, congrescomplex of verhuizing naar Ulgersmaborg

Nog een jaar of drie, en dan moet DOT aan de Vrydemalaan zijn verdwenen. Zowel…

2 uur geleden

Happietaria opent de deuren: “Strijden tegen onrecht en armoede”

Pop-up restaurant Happietaria heeft sinds deze week haar deuren geopend aan de Henri Dunantlaan. Het…

2 uur geleden

Deze kerstboom wordt woensdag op de Grote Markt geplaatst

De jaarlijkse kerstboom voor de Grote Markt komt dit jaar uit Kolham. De boom werd…

3 uur geleden