Foto: Lentis
Groningen is één van de acht regio’s die meer moeten doen om wachttijden voor de GGZ te verkorten. Dat schrijven onderzoekers van de partners in het Actieplan Wachttijden GGZ maandag in een brief aan minister Hugo de Jonge.
In de regio Groningen is de wachttijd langer dan 16 weken, zeker twee weken boven de Treeknorm van veertien weken. De Nederlandse GGZ instellingen en de zorgverzekeraars zijn wel te spreken over de regionale taskforce die is opgezet om de wachttijden te verkorten. Maar de pilot ‘Voorzorg’, die vanuit de taskforce is opgezet, kan wel zorgen voor knelpunten in de verkorting van wachttijden. Regiobehandelaars zullen nog steeds DBC’s (Diagnose Behandeling Combinatie) moeten openen, wat kan zorgen voor lange wachttijden.
Donderdagavond debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp. In haar advies schrijft de opstellers van het Actieplan dat de minister een aanmeldpauze moet instellen bij zorgaanbieders waar de wachttijd langer is dan de afgesproken norm. Zorgverzekeraars moeten dan gaan bemiddelen. Verder moet overbehandeling worden voorkomen en moet er meer aandacht gaan naar alternatieve vormen van behandeling. Ook moet het ministerie meer regie nemen in regio’s als Groningen.
Dat een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag ingestemd heeft om geen kernafval op te…
Het Groninger Museum heeft deze dinsdag de 50.000ste bezoeker van de tentoonstelling Hoe Van Gogh…
Racende scooters, donkere ruiten en weinig aantrekkelijke winkels. Dat is het beeld dat je ziet…
De Stadspartij 100% voor Groningen heeft vanaf komende woensdag geen vier, maar drie zetels in…
Als het aan de Partij voor het Noorden ligt, worden alsnog trappen voor voetgangers aangelegd…
De bestralingsmaskers voor kinderen in het UMCG Protonencentrum worden opgefleurd om angst en spanning te…