De gemeente Groningen zou van plan zijn een onderzoek te starten naar hoe ze zich heeft gedragen tegenover Joodse huiseigenaren in en na de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt het KRO-NCRV-programma De Monitor, naar aanleiding van een onderzoek wat in mei van dit jaar naar buiten werd gebracht, in samenwerking met Pointer.
Panden, verspreid over de gehele gemeente Groningen, komen voor in de vastgoedadministratie van de Duitse bezetter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Joods vastgoed onteigend en doorverkocht. De gemeente gaat, zo meldt De Monitor, onderzoeken of er belastingen gevraagd is aan Joodse eigenaren over de periode dat zij geen toegang hadden tot hun woningen. Ook wordt onderzocht of er na de oorlog een vorm van herstel heeft plaatsgevonden voor dit onrecht.
Naast Groningen hebben ook de gemeenten Arnhem, Deventer, Assen, Zaanstad, Leeuwarden, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle plannen gemaakt voor een onderzoek of zijn hierin in de voorbereidende fase. In de afgelopen vijf jaar deden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht al onderzoek naar hun rol. Naar aanleiding daarvan is tot nu toe 14,6 miljoen euro uitgekeerd aan individuen en Joodse organisaties.
De Doperse Dis is door de ChristenUnie Groningen uitgeroepen tot Barmhartige Samaritaan van het jaar.…
De gemeenteraad van Groningen heeft met grote meerderheid een motie aangenomen waarin het kabinet wordt…
FC Groningen heeft woensdagavond verloren van AZ in het AFAS stadion in Alkmaar. De Groningers…
Een gratis lading grofvuil wegbrengen met een (elektrische) bakfiets blijft formeel gelijk aan een lading…
Het huidige busstation in Groningen moet na de verplaatsing van de bussen naar de zuidkant…
Leefomgeving staat op nummer één. Dat blijkt uit de Tienskipdag van 16 december, georganiseerd met…