Agressietraining bij tbs-patiënten met behulp van virtual reality leidt niet tot een grote afname van agressief gedrag. Wel zijn ze zeer gemotiveerd om deel te nemen aan deze vorm van behandeling.
Dit blijkt uit een onderzoek waarop forensisch psycholoog Stéphanie Klein Tuente van het UMCG volgende week promoveert aan de RUG. “Veel patiënten die in een tbs-kliniek verblijven, hebben moeite om hun agressie onder controle te houden”, zegt Klein Tuente. “Dit heeft niet alleen negatieve consequenties voor hun eigen emotionele en fysieke welzijn, maar beïnvloedt ook de voortgang van de behandeling én het leefklimaat in een tbs-kliniek.”
Omdat er weinig effectieve behandelingen voor agressieproblematiek zijn, hebben het UMCG en de RUG samen met Universiteit Tilburg, TU Delft en het VR-bedrijf CleVR B.V. een virtual reality agressie preventie therapie ontworpen. Met een VR-bril op oefenen tbs-patiënten met verschillende lastige situaties. Het is de bedoeling dat ze leren om hun agressie in toom te houden.
Uit het onderzoek onder 128 tbs-patiënten bleek dat behandeling met VR-therapie niet leidde tot een grote afname van agressief gedrag. “Wel blijkt dat patiënten zeer gemotiveerd zijn om mee te doen aan deze vorm van therapie. Ook toonde een aantal patiënten na afloop meer interesse in deelname aan andere therapieën,”aldus Klein Tuente.
Sinterklaas en zijn pieten zijn zaterdagmiddag rond 13.45 aan wal gestapt. Drie kwartier eerder kwam…
Politieagenten moesten in de nacht van vrijdag op zaterdag in actie komen vanwege een vechtpartij…
Zorgprofessionals van Extinction Rebellion hebben vrijdagavond in meerdere steden in het land, waaronder in Groningen,…
De politie heeft een 26-jarige man uit Groningen opgepakt die verdacht wordt van een steekpartij…
De hulpdiensten rukten zaterdagochtend massaal uit naar de Akerkstraat, waar brand zou woeden in een…
De politie is op zoek naar getuigen en camerabeelden van een gewapende overval die vrijdagavond…