Categorieën: Nieuws

Tot in april te maken met stevige coronamaatregelen

Tot in april zullen we in ons land te maken hebben met ‘een behoorlijke set aan maatregelen’ om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Dat zegt het RIVM in een interview met nieuwswebsite nu.nl.

Aanleiding voor de uitspraak is de oprukkende Britse virusmutant. Bij de positieve testen gaat het op dit moment in 10% van de gevallen om de Britse variant. De verwachting is dat dit in februari opgelopen is naar 50%. Dit zal consequenties hebben voor het aantal ziekenhuisopnames waarbij men verwacht dat deze in maart opnieuw zullen gaan toenemen. “Ook met de huidige maatregelen zal het ziekenhuiscijfer weer gaan stijgen”, zegt epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM aan nu.nl.

Britse virusmutant
Het RIVM kijkt voor wat betreft de Britse variant ook vooral naar de aanpak in Engeland. Daar greep de mutant in december flink om zich heen. “In de laatste dagen is er een afname van het aantal besmettingen te zien, maar daar mag je ook alleen contact hebben met mensen van je eigen huishouden, behalve als je alleenstaand bent. Die set aan maatregelen is zwaarder dan die we op dit moment in Nederland hebben.” Volgens Van den Hof is er daarom meer nodig om de mutant in bedwang te houden. Welke maatregelen Nederland nodig heeft in deze fase van de pandemie wil de epidemioloog niet zeggen. “Maar alles wat contacten vermindert helpt.”

Mooi weer in het voorjaar
Dinsdag werd bekend dat het kabinet woensdagmiddag een persconferentie gaat geven. De inhoud daarvan is officieel nog onbekend, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het om de invoering van een avondklok. Daarnaast zijn er plannen om het vliegverkeer te beperken. Volgens Van den Hof is het de komende tijd een kwestie van doorbijten. Het voorjaar zou daarbij sowieso voor een kentering kunnen zorgen. “Een hogere vaccinatiegraad en het mooiere weer in de lente zijn de belangrijkste zaken die versoepelingen mogelijk moeten maken. Maar het is heel moeilijk om te voorspellen in welke mate en hoe snel dat dan kan.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Zonnig najaarsweer tot na het weekend, daarna klopt de herfst aan de deur

De komende dagen is het nog steeds een beetje nazomeren in Groningen. Aangename temperaturen, flink…

3 uur geleden

Winkelcentrum Paddepoel moet opener uitstraling krijgen: “Het is nu een eiland in een zee van asfalt”

Winkelcentrum Paddepoel moet een opener uitstraling krijgen. Voor voetgangers en fietsers moet het aantrekkelijker worden…

3 uur geleden

Twee gewonden bij schietincident op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk (update)

Op woonwagenkamp De Kring bij Hoogkerk heeft woensdagavond een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn twee mensen…

5 uur geleden

Gemeente gaat onderzoek doen naar verkoop studentenhuizen: “Geluiden zijn verschillend”

De gemeente Groningen gaat samen met het steunpunt Huren onderzoek doen naar de verkoop van…

6 uur geleden

Langstzittend raadslid Amrut Sijbolts dient na ruim veertien jaar ontslag in

Na veertien jaar in de gemeenteraad van Groningen heeft Amrut Sijbolts zijn ontslag ingediend. Daarmee…

7 uur geleden

GON is voorbeeld dat je markt uit de zorg moet halen: “Wel zorgen over aantal tieners dat vastloopt in onderwijs”

Vijf jaar na de invoering van het gebiedsondersteuningsnetwerk, het GON, kan gesproken worden van een…

7 uur geleden