‘Het ijs is bedroevenswaardig, om te huilen’

nieuws
Foto: Website IJsvereniging Kaakheem Ten Boer

De combinatie van vorst met hevige sneeuwval en wind heeft de meeste ijsbanen in onze gemeente geen goed gedaan. Vorige week hoopten de meeste verenigingen inmiddels los te kunnen gaan, maar dat blijkt nu onhaalbaar.

‘Het ijs is bedroevenswaardig, om te huilen’, zegt Tjeerd Annema van de ijsvereniging in Hoogkerk. Dat is gelijk een treffende samenvatting van de huidige stand van zaken bij de meeste banen in de gemeente.

Papijs

‘De baan houdt niet. Het is van dat brosse ijs, dat wil gewoon niet’, legt Sipke Baas van de ijsvereniging in Ten Boer uit. Lammert Bolhuis, voorzitter van de ijsverenging in Ten Post, vult aan: ‘Gisteren hebben we nog 20 kuub water opgebracht, maar het wordt direct opgezogen door het ijs, het trekt erin. Dat komt doordat het papijs is, een mengsel van sneeuw en ijs. Dat is funest.’

De enige oplossing is meer en strengere vorst, maar dat ligt in het verschiet. De meeste verenigingen hebben hun verwachtingen van vorige week dan ook bijgesteld en hopen nu aankomende donderdag of vrijdag de eerste volwassenen toe te kunnen laten op het ijs, zoals de ijsvereniging in Noordlaren. ‘Of pas zaterdag, als het meezit’, aldus de ijsverenging in Glimmen.

Een voorzichtig feestje

In Garmerwolde wordt alvast een voorzichtig feestje gevierd, want daar mogen woensdag de eerste kinderen de baan op. ‘We hebben gisteren nog water over de baan gedaan. Het ijs is niet zo goed als we willen, maar het kan wel’, meldt Pia Pops van de ijsvereniging aldaar. Lachend vervolgt ze: ‘En stel ze zakken erdoor, dan hebben ze alleen een natte voet.’

Zand

In Engelbert durven ze dat nog niet aan. Naast sneeuw ligt daar ook zand op de baan, dat vanaf de weilanden is komen aanwaaien. ‘Als je daar overheen gaat schaatsen, zijn je ijzers zo bot’, zegt René Schripsema van IJsvereniging Eensgezindheid Engelbert. Dinsdagmiddag gaat de spuit er weer overheen, in de hoop een vers laagje ijs over het huidige sneeuw- en zandpapje te bewerkstelligen.

Alle verenigingen zijn inmiddels klaar om te kunnen voorzien in schaatspret conform de RIVM-richtlijnen. Zo zijn er bijvoorbeeld aparte in- en uitgangen gemaakt. Daarnaast werd al eerder bekend dat er in onze gemeente dit jaar geen koek-en-zopie bij is.