Foto: Henry via Pixabay.com
De afdeling Pathologie & Medische Biologie en de afdeling Longziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen gaan meedoen aan een grootschalig onderzoek naar het voorkomen van chronische longziekten.
Een breed consortium, onder leiding van Amsterdam UMC, krijgt 14,5 miljoen euro voor het onderzoek van de Topsector Life Sciences & Health, een traject binnen de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De onderzoekers willen weten waarom de ene persoon wel en de andere geen longziekte ontwikkelt. Longziektes zijn iets waar één op de zeven Nederlanders mee te maken krijgt, ze zijn wereldwijd één van de meest voorkomende doodsoorzaken. Bij de diagnose hebben mensen meestal al zoveel schade ontwikkeld, dat er geen herstel meer mogelijk is. Dat kan en moet beter, zo stelt het UMCG.
Onderzoekers gaan in, CT-scans, bloed, neusuitstrijkjes en uitgeademde lucht naar stoffen zoeken die de ontwikkeling van een longziekte kunnen voorspellen. Dat doen ze bij zowel gezonde proefpersonen als personen die COVID-19 hebben doorgemaakt, als patiënten met COPD. Ook wordt de leefomgeving en luchtverontreiniging van deelnemers in kaart gebracht.
Door de nederlaag van het Nederlands elftal zondagavond tegen Spanje in de Nations League speelt…
Bij een verkeersongeluk op de Trompsingel is in de nacht van zondag op maandag een…
De komende dagen verlopen grotendeels grijs. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis neemt aan het eind van…
Op het Dirt Park Groningen in de wijk Beijum zijn zondag vernielingen gepleegd. De beheerder…
Wielinga voor Vakwerk aan de Verlengde Hereweg sluit na bijna zeventig jaar definitief de deuren.…
Treinreizigers tussen Groningen en Assen hebben zondagavond te maken gehad met vertraging. Door een gestrande…