Paddo’s zijn vooral bekend als drugs, maar het UMCG wil weten of psilocybine, de werkzame stof in deze drug, ook geschikt is als middel tegen depressie. Daarom zoekt het ziekenhuis mensen die verschillende antidepressiva hebben geprobeerd zonder succes, om deze psychedelische stof onder medische begeleiding uit te proberen.
Afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken verschenen, waaruit blijkt dat psychedelica een goed effect hebben op depressieve klachten. Daarom wil het ziekenhuis weten of het middel psilocybine, een psychedelische stof die in verschillende soorten paddenstoelen zit, kan helpen bij mensen waarbij andere therapieën geen effect hebben gehad.
Het ziekenhuis benadrukt dat het depressiepatiënten ten zeerste afraadt om in de thuissituatie psilocybine als therapeutisch middel te gebruiken.
Deelnemers krijgen een intake bij een psychiater. Dan volgt een screening middels vragenlijsten, bloedafname, urinecontrole op drugs en zwangerschap en een hartfilmpje. De deelnemer bouwt vervolgens zijn of haar medicijnen tegen depressie volledig af. Afhankelijk van de duur van afbouw van antidepressiva moet de deelnemer in totaal gemiddeld 10 keer naar het ziekenhuis komen.
Deelnemers worden door loting over deze drie groepen verdeeld, waarin ze eenmalig 25, 10 of 1 milligram psilocybine toegediend. Onder begeleiding van speciaal getrainde professionals gaan de patiënten luisteren naar muziek en worden ze aangemoedigd om het effect van de psilocybine te ervaren. De eenmalige sessie duurt 6 tot 8 uur.
In de weken na de psilocybine-sessie volgen een aantal afspraken met de begeleider om over de psilocybine-ervaring te praten. Ook in de drie weken na de ’trip’ mogen de deelnemers geen antidepressiva gebruiken.
Het onderzoek wordt gedaan bij mensen vanaf 18 jaar die een hardnekkige, therapieresistente depressieve stoornis hebben. De mensen die mee mogen doen, moet in hun huidige depressieve periode minstens twee verschillende medicijnen voor depressie geprobeerd hebben met weinig of geen effect. Mensen met psychiatrische stoornissen als psychose, schizofrenie, borderline of een bipolaire stoornis mogen niet meedoen. Ook mag er in het afgelopen jaar geen sprake is geweest van verslavingsproblematiek.
Mensen met ernstige medische aandoeningen mogen ook niet meedoen, evenals zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.
De gemeente is vanaf vandaag begonnen met het sluiten of tijdelijk verwijderen van prullenbakken en…
Het bestuur van WerkenMetZorg is opgelucht, want de gemeente Groningen gaat de organisatie waarschijnlijk steunen.…
Volgende week, op tweede kerstdag, organiseren Dagmar Slump en Anna Smits voor het derde jaar…
Een 25-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot veertig maanden celstraf wegens meermalen poging tot…
Bij een aanrijding donderdagmiddag rond 13.45 uur op de westelijke ringweg zijn één of meerdere…
In een woning aan de Griffeweg heeft deze donderdagmiddag een gewapende overval plaatsgevonden. Daarbij is…