PvdD: college vernietigt weidevogelgebied

nieuws
Foto Jan van de Kam. Grutto

De Partij voor de Dieren is erg geschrokken van het voornemen van het college om een waardevol weidevogelgebied tussen Stad en Hoogkerk te gebruiken als compensatiegebied voor vleermuizen.

Volgens de gemeente moet dat gebied er komen, omdat door de bouw van woningen op het terrein van de voormalige Suikerunie de watervleermuizen hun leefgebied kwijtraken. De PvdD wil dat het college een ander gebied aanwijst voor de watervleermuizen.

Fractievoorzitter Kirsten de Wrede zegt: “Dat watervleermuizen moeten wijken voor mensen is al treurig. Maar dat het college nu de wettelijke natuurcompensatieplicht wil vervullen door het afgraven van een succesvol weidevogelgebied in de gemeente, is ronduit verbijsterend en heel teleurstellend voor “het groenste college ooit”. Watervleermuizen en weidevogels hebben een andere habitat en kunnen dus moeilijk samen gebruik maken van hetzelfde stuk grond, aldus De Wrede.

Volgens De Wrede kunnen de weidevogels in het gebied er alleen maar op achteruit gaan. De broedsuccessen van de grutto, tureluur, scholekster en kiievit zijn hier Dat geldt ook voor veel andere kwetsbare vogelsoorten zoals de zomertaling, wintertaling, kluut, kokmeeuw en oeverzwaluw. De Partij voor de Dieren hoopt dan ook de provincie geen toestemming geeft voor het voornemen van de gemeente.