Foto: Sufi Nawaz from FreeImages
De burgemeesters van Groningen en 14 andere steden, en hun maatschappelijke partners, roepen woensdag het kabinet op om een vliegende start te maken met een Nationaal Herstel- en Perspectief-Programma.
Het programma heet “Leefbaarheid en Veiligheid”, en de boodschap ervan is dat een miljoen inwoners van ons land dreigt, tussen wal en schip te raken. Die kloof wordt steeds groter tussen de mensen die vooruitgaan en die achterop raken. Ook in de gemeente Groningen, vooral in de noordelijke wijken, raken steeds meer inwoners achterop. Ze hebben hardnekkige problemen op het gebied van armoede, onderwijs, werk, gezondheid, schulden en criminaliteit.
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen, veertien van zijn collega’s en hun maatschappelijke partners, vragen het nieuwe kabinet met klem om de kloof te dichten. De coronacrisis heeft de kloof alleen maar groter gemaakt. En waar de armoede groot is, krijgt ondermijnende criminaliteit een kans. Om de kloof te dichten, is minstens 2 miljard euro nodig. Het project moet een lange looptijd krijgen, want de problemen zijn niet binnen enkele jaren op te lossen.
De Groningse wethouder Isabelle Diks zegt: “wij bieden Groningen aan als experimenteerregio op gebied van armoede, gezondheid, preventie en zorg. Ook willen we in wetgeving meer ruimte voor mensen in de bijstand om bij te verdienen, en de mogelijkheid voor invoering van participatiebanen.”
Een jonge fietsster uit Zuidlaren is donderdagochtend zwaargewond geraakt bij een ongeval voor haar school…
Burgemeester Mirjam van 't Veld heeft bij vijf opvanglocaties van het COA in de gemeente…
De VVD wil van het gemeentebestuur weten hoeveel mensen in Groningen onterecht in een sociaal…
Het gemeentebestuur wil met bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties praten over een nieuwe omgevingsvisie; een…
In de provincie Groningen heeft 10,5 procent van de inwoners van 18 jaar of ouder…
De raadsfractie van de PvdA wil van het gemeentebestuur weten of die een regeling wil…